ДАНС удари лихвари в Пловдив

BIG5 АКТУАЛНО ДАНС удари лихвари в Пловдив

Фирма за бързи кредити ще трябва да плати 5000 лева глоба, защото дала кредит без да идентифицира клиента си. След няколко обжалвания на наказателното постановление от ДАНС, втори съд потвърди нарушението. 

 

В началото на 2020 година Държавна агенция „Национална сигурност“ /ДАНС/ поискали документация от „Би енд джи кредит“ ООД, фирмата стояща зад „Макс Кредит“, за да проверят има ли нарушения в дейността им. Вниманието на инспекторите веднага било приковано от един договор за кредит, сключен в офиса на финансовата институция в Пловдив няколко месеца по-рано.

Чужденец, който постоянно пребиваване в България, отишъл и взел бърз кредит – без обаче да се идентифицира. В документите нямало копие от лична карта или какъвто и да е друг официален документ, доказващ самоличност. Така реално дружеството е могло да отпусне кредит на който и да е – на доверие, както се е представил и дори на човек с фалшиви имена или чужда самоличност.

След като от дружеството били уведомени за нарушението си по Закона за мерките срещу изпирането на пари, „Макс Кредит“ побързали да пояснят, че са събрали данните за човека били събрани от удостоверението за постоянно пребиваване, като в становището им се посочило също така, че установеният пропуск бил отстранен незабавно в хода на проверката.

Въпреки всичко това и обжалването пред Районен съд – Пловдив, а след това и пред Административен съд – Пловдив, магистратите и от двете инстанции за категорични – нарушени са норми срещу изпиране на пари. На дружеството е определена най-ниската по закон глоба от 5000 лева.

От Административен съд – Пловдив посочват в окончателното решение по казуса, че дори описаните по-късно документи за постоянно пребиваване не представляват официален документ за самоличност.

Фирмата има офиси в цялата страна.

източник: lupa.bg

Последни новини

Защо Къци, Миодраг, Буюклиева, Елвира и Богдан не са в листите на ВМРО?!

Статус на деня„Защо Къци Вапцаров, Миодраг Иванов, Петя Буюклиева, Елвира и Богдан Томов не са в листите на ВМРО?!“ Дидо Антонов, фейсбук Днес и Митко Павлов...

Референдумът в Обзор ще е валиден – над 60% избирателна активност

Областният управител на Бургас до 2 седмици трябва да внесе доклад в Министерския съвет  Над 60% е била избирателната активност в Обзор и близките 6...

ГЕРБ обяви водачите в кандидат-депутатските листи. Вижте кои депутати и министри са в тях

Повече от половината кабинет е в листите   Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди имената на водачите на листите с кандидати за народни представители.Очаквано лидерът на ГЕРБ...

Александър Йорданов се вживя в ролята на екзорсист: Без ГЕРБ злото ще ни завладее!

Според евродепутата България се е развивала успешно през последните 4 години  Евродепутатът Александър Йорданов призова за подкрепа на коалицията ГЕРБ/СДС на предстоящите парламентарни избори. В...