Корнелия Нинова: Истинската държавническа позиция е да подредиш приоритети и да ги решаваш дългосрочно и стабилно

BIG5 АКЦЕНТИ Корнелия Нинова: Истинската държавническа позиция е да подредиш приоритети и да ги...

Единствено БСП има програма за управление с политики с грижа за хората

 

Вместо временни мерки до изборите, каквито прилагат управляващите, от БСП предлагат мерки с грижа за хората и трайно решение на най-важните проблеми у нас – доходите, бедността, неравенствата. Това заяви по радио „Фокус“ председателят на БСП Корнелия Нинова като разкритикува бездействието на правителството през изминалите месеци: „Няколко пъти Борисов обясняваше, че няма да подаде оставка под натиска на протестите, защото правителството трябва да подготви страната за посрещане на втората вълна на ковид 19 и социално-икономическите последици от нея. Голи думи за оправдание. Пропуснаха летните месеци, не си мръднаха пръста и затова сега е такъв хаос, несигурност и тежки последици за хората, за здравната система и за икономиката“.

Лидерът на опозицията коментира Бюджет 2021 на управляващите: „Бюджетът е всеки лев купен глас – предизборен, без перспектива, дългове за две поколения след нас, бюджет на несигурност за хората и нестабилност за държавата – 10 млрд. лева дефицит за 2020 и 2021г. Дотук 30 млрд. лева дълг. Нови над 100 000 безработни, стотици фалирали малки и средни фирми, увеличаваща се бедност. Борисов катастрофира държавата за сметка на личното си оцеляване“.

По повод коментари на десни експерти, определящи бюджета за догодина като „опасен завой наляво“, Нинова контрира: „В този бюджет няма нищо ляво. Това са похарчени пари за купуване на политическо време. Ляв бюджет е този, който внесохме ние от БСП днес, където предлагаме: за най-уязвимите – пенсионерите, преизчисляване на всички пенсии. Ще струва 800 млн. лева на бюджета, но трайно ще доведе до справедливо увеличение на пенсиите според осигурителния принос на всеки. На младите семейства с деца предлагаме вместо 40 лева само за една година, семейно подоходно облагане – на семейства с деца, които са си плащали осигуровки – 500 лева необлагаем минимум, отмяна на плоския данък за физически лица и въвеждане на прогресивен. Неравенствата могат да се намалят през данъците. Ляв бюджет е нашето предложение да се върне ролята на държавата в ключови сектори като здравеопазването и болниците да не са търговски дружества и да се намали ДДС на лекарствата от 20 на 9%.  Ляв бюджет е нашето предложение да има безплатни детски градини и безплатни лекарства за децата до 14 години. Да хвърляш пари през прозореца на джипа безразборно не е лява политика. Истинската държавническа позиция е да подредиш приоритети и да ги решаваш дългосрочно и стабилно“.

Според лидера на БСП пари има достатъчно, но се харчат неразумно и без ефект за хората. Тя даде пример със ситуацията в здравеопазването днес: „Най-голяма грижа сега трябва да имаме за лекари и медицински сестри. Те са нашите спасители. При първата вълна Борисов обеща щедро по 1000 лева на хората на първа линия. Тези пари не стигнаха до всички хора, защото е сбъркана системата на плащане. ГЕРБ го направиха през увеличение цената на клиничната пътека, а не директно към хората и мнозина останаха без увеличение“.

Нинова напомни, че от БСП предлагат различно и трайно решение на въпроса със заплатите: „Да бъде изработена държавна наредба с базова заплата и надграждане над нея“.

По повод ковид мерките на управляващите лидерът на Столетницата посочи и някои порочни практики при прилагането им: „Парите, които има за мярката 60/40 или 80/20 за фирмите – преди да ги дадат на фирмите им вкарват НАП да ги проверява десет години назад. Тонове бумащина и време, и за 23 стотинки разминаване – нямаш право на помощ. Пари има за всичко, важно е те да се управляват от компетентни хора и харчовете да имат цел – помощ на хората“.

 

Последни новини

ЕК: Страните от Евросъюза имат право да купуват „Спутник V“

Страните от ЕС имат всички законни права да закупят руски или китайски ваксини, като само те ще носят пълна отговорност за последиците от тяхната...

Капан за безсрамници

Един капан шумно щракна тия дни – този, в който сами се набутаха шушумигавите ни телевизии.Прегракнаха да говорят за „страдалеца“ Навални, „жертвата на Путин“...

ЕК: Правителствата на ЕС трябва незабавно да започнат работа по ваксинационните сертификати

 Правителствата на ЕС трябва незабавно да започнат техническа работа, за да гарантират, че системата за сертификати за ваксинация срещу Covid-19 може да бъде въведена...

Волгин: Отвратително е да умираш от възторг, че някакви американци от поддръжници били станали критици

  Изобщо не разбирам опиянението, в което са изпаднали някои сънародници по повод писмото на двама американски сенатори, отнасящо се до корупцията в България. Какво...