МВР шефът Христо Терзийски: Пенсионер може да бъде глобен с 300 лева, ако си купи хляб в 10.30 часа

BIG5 ПРОФИЛ МВР шефът Христо Терзийски: Пенсионер може да бъде глобен с 300 лева,...

Какво става, ако полицията залови възрастен човек с хляб в 10:30 часа? „От формална гледна точка можем да приемем, че това е нарушение на заповедта на здравния министър, но имаме други инструменти – първото нещо ще е устно предупреждение, ако не спира „това противоправно влияние”, може да издадем писмено предупреждение и ако човекът е толкова настоятелен и продължава да нарушава правилата, да пристъпим към административна санкция. Мисля, че глобите са 300 лева.

 

Това заяви вътрешният министър Христо Терзийски.

„Няма как да се глоби пенсионер, че отишъл да си купи хляб“, влезе в противоречие веднага министърът, говорейки пред Нова телевизия.

Всичко, което се прави, е пред погледа на обществото. Нашата цел е максимално да защитим живота и здравето на обществото и в същото време да не спира икономиката, заяви Терзийски.

Терзийски заяви, че няма информация да е викана полиция, защото хора над 65-години пазарували след 10:00 часа. А от думите му излезе, че охраната на магазина не може да иска лични карта на клиент т.е. да прецени кой на колко години е.

„Всеки един управител на такъв обект трябва да създаде такава организация, че да се спазва заповедта на министъра“, каза МВР министърът.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

При даване на пример как в някои населени места цялото население кажи-речи е над 65 години – т.е. всички от селото ще идат за хляб между 8:00 и 10:00 часа и какво ще стане, отговорът беше, че имало препоръки да се действа специфично по места.

Освен това, от думите на Терзийски излезе, че гледаме и европейски практики, но той не даде конкретни примери в тази насока.

МВР министърът обясни и, че помагащите на здравната система полицаи се организират по данни от РЗИ за карантинираните – малко над 54 000 към днешна дата.

Нарушаването на карантината е нарушение по Наказателния кодекс (чл. 355) – така Терзийски обясни защо имало смисъл от карантинните мерки, макар активните случаи официално да са повече от карантинираните (над 61 000 активни случаи).

Има 644 наказани от съдебната система за нарушаване на карантина – глоба и пробация. Мисля, че има 2-3 присъди със затвор.

Що се отнася до сигнала за пловдивската дискотека, подаден от Валери Симеонов, лаконично Терзийски заяви, че имало данни, че полицаи си нарушили служебните задължения – неофициално защото видели зам.-кмета на Пловдив Тодор Чонов, който е бивш началник на местната полиция. В началото на следващата седмица трябвало да приключи проверката.

Последни новини

Волгин: Не слушайте соросоидните анализатори

Трябва да излизаме извън моделите, които ни задават говорещите глави от телевизора, подчерта Петър Волгин в предаването „Политически НЕкоректно“  Ако наистина искаме нещо в България...

Крум Зарков: НС се превърна в орган, който подпечатваше решенията на изпълнителната власт

Самият факт, че премиерът не се явява в парламента по ключови въпроси, конституционната рамка на страната бе изкривена, коментира депутатът от БСП  Непрестанен скандал. Така...

При Слави няма министерство на културата. Ето възможните причини

Или остава едната единствена възможност - Веждю  Отсъствието на министър на културата в листата на Слави Тр. може да е по няколко причини:- забравили...

Борисов на инспекция в Брестовица: Подменяме изцяло водната мрежа

Премиерът обеща лозята да бъдат невредими  Премиерът Бойко Борисов е на инспекция в Брестовица, Пловдивско. Той е придружен от заместник-регионалния министър Николай Нанков и областния...