Румен Радев: Моята партия е партията на почтените българи демократи и родолюбци

BIG5 АКЦЕНТИ Румен Радев: Моята партия е партията на почтените българи демократи и родолюбци
Президентът призова всички сънародници към спазване на мерките, минимизиране на контактите, засилване на личната хигиена и отговорността към себе си и другите. „Нека пазим нашите лекари и медицински сестри, защото други нямаме“

 

Развитието на кризата ще зависи много повече от отношението на хората към пандемията, отколкото от действията на правителството. Това каза президентът Румен Радев в предаването „Панорама“ по БНТ.

„Първо, мисля, че не трябва самият дебат за коронавирусът да се партизира. Не трябва да търсим в него политически дивиденти. Не трябва да пренасяме този дебат върху двата полюса. Трябва да търсим дебат с повече експертност за устойчиви решения, които да работят, които да предизвикват доверие в тези, които управляват кризата. Виждаме, че това все по-трудно се отдава на правителството“, коментира държавният глава.

По думите му се изисква смирение, но и да не се примиряваме с пропуските. „Изисква да сведем до минимум некомпетентното политическо вмешателство. През пролетта само за няколко случая на COVID България беше затворена. След тези самодоволни брифинги на властта хората изгубиха вяра. Мерките бяха снети изведнъж“, каза още Румен Радев.

„Дори напоследък чухме самопризнание, че вирусът е оставен да се развива масово. Затова днес виждаме резултата. В тази обстановка правителството някак си бяга след кризата и ръси пари на посоки, но ефектът не се вижда. За това си мисля, че тук в никакъв случай не трябва да търсим някаква отговорност и да обвиняваме хората, че са несъзнателни или недисциплинирани. В тази ситуацията развитието на кризата ще зависи много повече от отношението на хората към пандемията, отколкото от действията на правителството“, каза още президентът Румен Радев, цитиран от „Фокус“.

Президентът призова всички сънародници към спазване на мерките, минимизиране на контактите, засилване на личната хигиена и отговорността към себе си и другите. „Нека пазим нашите лекари и медицински сестри, защото други нямаме. Те работят на предела на силите се и ние можем да им помогнем с нашата отговорност. Те заслужават всички социални и битови условия и то възможно най-бързо, за да могат да изпълняват своята отговорна мисия. Вярвам, че ако всички сме отговорни и солидарни, ще преодолеем това предизвикателство, въпреки упоритостта на вируса и хаоса в управлението на пандемия“, допълни още Радев.

За визитата в Естония

„Естонската страна не и е прекратявала визитата. Това е споразумение между мен и президента на Естония“, коментира още Радев. Той посочи, че е имал ясна уговорка с естонската президентска.

„Моето посещение беше от две части. Единият ден „Три морета“ инициативата, където взех домакинството и знамето. Следващиягт ден беше за официално двустранно посещение. Само аз от всички други президенти имах покана за такова посещение. След като казах на президента на Естония: „Вие имате притеснения, няма да го правим“. Това е споразумение за отлагане, а не за прекратяване на посещение“, допълни още президентът.

„Аз съм в такъв режим, както и вие в някои отношения от началото на пандемията, в контакт с хиляди хора. Нима някои от тях според вас не е бил носител на вируса. Спазвам стриктно всички мерки за хигиена, дезинфекция и съм нямал проблем. Само преди дни съм имал отрицателен тест. Това, че някой побърза да направи скандал с бързо информиране на естонската страна и то с цветни история. Не знам, уж има назначена някаква проверка от премиера, но забравиха да информират РЗИ. Ето в това се състои проблемът“, коментира още Румен Радев.

За морала в политиката, за Борисов и дали ще прави партия

„Моята партия е партията на почтените българи демократи и родолюбци. Срещам ги по площадите в цялата страна. Това, което ги обединява е убеждението, че този режим е компрометиран, че трябва да си върнем закона и справедливостта. Бъдете уверен, че ако се наложи да създавам партия, вие първи ще разберете“, заяви президентът в „Панорама“.

На въпрос дали изключва този вариант, държавният глава отговори: „Зависи от обстоятелствата“.

Попитан докато е президент дали ще прави партия, Радев обясни, че има ясни конституционни задължения. „Факторите са време, обстоятелства, много неща“, допълни той и припомни, че отдавна е заявил, че подкрепя всяка една партия, която поставя България и българския народ на първо място.

Според него смяната на режима на Бойко Борисов е належащ, защото тъкмо той, а не пандемията, са вкарали България в друг коловоз.

На въпрос какво е щяло да се случи, ако премиерът подаде оставка, а страната остане без парламент, държавният глава коментира: „Нима г-н Борисов управлява с парламент. Изобщо означава ли за него нещо парламентът?“. По думите му има обратна ситуация вместо парламентът да контрорирал правителството, премиерът контролира парламента. Според него премиерът може да отиде и да изпие едно кафе и да си тръгне с оставката на председателя на парламента.

„Едно правителство се ползва с доверие, когато само взема решения в интерес на хората, а не под натиска на общественото негодувание, на кризи и на повяхнал рейтинг. Ако министър-председателят имаше истинско желание да осигури по-добър живот на пенсионерите и хората в нужда, ако искаше да имаме качествено образование и здравеопазване и иновативна икономика, можеше да го направи отдавна.
Моделът на управление на Борисов не само не демонтира олигархичния модел на прехода, с каквото обещание дойде на власт, но захрани още по-мощно задкулисие, което овладя институциите и проникна в правосъдието, изсмуквайки огромни публични ресурси и укрепвайки задкулисната си власт.
Затова трябва да се обединим като общество и да притискаме всеки, който иска да управлява оттук нататък, да работи за реална промяна и за истинско върховенство на правото. За демонтаж на порочния управленски модел и укрепване на държавността, пресичане на кражбите и за въвеждане на механизми за прозрачност, отчетност и отговорност. Трябва да излъчим управление, основано на морал и знания, което да превърне инвестициите в човешкия капитал и опазването на природата в абсолютен приоритет. Всеки с управленски амбиции следва да заеме ясна позиция по тези теми в своите политически програми.
Ще ни коства време и много усилия да нормализираме работата на институциите след този министър-председател. Да установим демократични механизми за управление и функциониране на държавата, така че да отворим пътя към така жадувания просперитет и достойно място в Европа, което заслужаваме.
Вярвам, че въпреки обезверяването, апатията и страха, обществото ни има силата, таланта и амбицията да се справи с днешната дълбока криза. Вярвам, че можем да обединим силите си за демократична, модерна и европейска България.“

За отношенията с БСП

Румен Радев изрази убеденост, че промяната в България е невъзможна без стотиците хиляди хора от ляво. „Мисля, че българските социалисти няма да се поддадат на интригите“, заяви президентът.

„Причината да се разделя с г-н Методиев не е празненството на социалистите. Има много хора във властта, които искат да разбият единството на левицата и те са в основата на тази интрига“, каза още Радев.

На въпрос кои са тези хора, той заяви, че има много хора във властта, които искат да видят БСП разцепена.

„Българските социалисти са хората, които издигнаха кандидатурата ми за президент с очакване да се противопоставя на статуквото, на корупцията и беззаконието и аз не съм се отклонил от това си обещание, както и те – редовите социалисти и ръководството не са ме оставили сам в битките, за което съм признателен“, заяви още държавният глава.

„Освобождаването на г-н Методиев е резултат от общата ми оценка за неговата работа. Аз съм убеден, че промяната в България е невъзможна без стотиците хиляди хора от ляво и мисля, че българските социалисти осъзнават тези интриги и няма да им се поддадат“, изтъкна още Радев.

На въпрос дали има конфликт между него и Корнелия Нинова, Радев заяви, че последно й е пожелал бързо оздравяване, когато е била в болница.

 

За коментари и мнения – в нашата фейсбук страница:

 

 

 

Последни новини

И САЩ отписаха Борисов! Време е да му покажем червен картон!

 Проф. Светлана Шаренкова: Нерадостен край се очертава за отиващата си и морално разкапана власт начело с Бойко Борисов. „Началствата“ го отписват, но все пак...

Топ 5 на срамните парламентарни издънки

Парламент в услуга на правителството  44-тото Народно събрание ще се запомни с липсата на контрол върху действията на правителството и с пренебрежителното отношение на министър-председателя...

Мустафа Карадайъ: Трябва да свалим арогантността, авторитаризма и агресията от политическата сцена в България

„За 10 години управление демокрацията е тежко болно, институциите не работят не комуникират помежду си. Премиерът се изживява като Краля слънце“  Тези избори са едни...

Ахмед Доган: Костов, както винаги, лъже! ДПС никога не е искало оставката на Богомил Бонев

Костов се възползва от напрежението между СДС и ДПС, за да урежда вътрешно-политиическите си проблеми. Той виждаше в лицето на Богомил Бонев много сериозен...