ДАНС удари лихвари в Пловдив

0
432

Фирма за бързи кредити ще трябва да плати 5000 лева глоба, защото дала кредит без да идентифицира клиента си. След няколко обжалвания на наказателното постановление от ДАНС, втори съд потвърди нарушението. 

 

В началото на 2020 година Държавна агенция „Национална сигурност“ /ДАНС/ поискали документация от „Би енд джи кредит“ ООД, фирмата стояща зад „Макс Кредит“, за да проверят има ли нарушения в дейността им. Вниманието на инспекторите веднага било приковано от един договор за кредит, сключен в офиса на финансовата институция в Пловдив няколко месеца по-рано.

Чужденец, който постоянно пребиваване в България, отишъл и взел бърз кредит – без обаче да се идентифицира. В документите нямало копие от лична карта или какъвто и да е друг официален документ, доказващ самоличност. Така реално дружеството е могло да отпусне кредит на който и да е – на доверие, както се е представил и дори на човек с фалшиви имена или чужда самоличност.

След като от дружеството били уведомени за нарушението си по Закона за мерките срещу изпирането на пари, „Макс Кредит“ побързали да пояснят, че са събрали данните за човека били събрани от удостоверението за постоянно пребиваване, като в становището им се посочило също така, че установеният пропуск бил отстранен незабавно в хода на проверката.

Въпреки всичко това и обжалването пред Районен съд – Пловдив, а след това и пред Административен съд – Пловдив, магистратите и от двете инстанции за категорични – нарушени са норми срещу изпиране на пари. На дружеството е определена най-ниската по закон глоба от 5000 лева.

От Административен съд – Пловдив посочват в окончателното решение по казуса, че дори описаните по-късно документи за постоянно пребиваване не представляват официален документ за самоличност.

Фирмата има офиси в цялата страна.

източник: lupa.bg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here