Димитър Байрактаров: Мерките на държавата убиват болния от коронавирус

0
503

Пълен хаос е в системата на здравеопазването, няма адекватни мерки за преодоляването на коронавируса. Беше ясно, че така ще стане, тъй като държавата не положи усилия да се подготви за кризата. Това заяви пред Lupa.bg журналистът и народен представител от 43-то НС Димитър Байрактаров.

В националния план за пандемична обстановка е записано, че държавата на първо място трябва да поддържа определен арсенал от лекарства за лечение на населението. „Оказва се, че този арсенал го няма. Мерките, които се вземат, убиват болния. Ако обявиш, че си заразен, кой ще ти донесе храна, лекарства?! Ако нарушиш карантината, те грози солена глоба, дори затвор. Управляващите са преценили, че е по-добре да си умреш тихо и кротко в дома, вместо да ти дадат възможност да живееш“, коментира Байрактаров.

„Правителството даде 81 милиона за болнично лечение. Няма нито една стотинка за лекарства на пациентите за лечение в домашни условия. Огромна част от заразените са извън всякаква статистика и контрол. Повечето от хората нямат пари за лекарства, а тези които имат средства, няма откъде да си закупят съответните медикаменти. Всичко това е поредно доказателство, че се предприемат неправилни мерки, които до месец ще размножат заразата, вместо да я ограничат“, убеден е журналистът.

„Дори и да искат хората да се лекуват вкъщи няма как да го направят, тъй като няма откъде да си закупят лекарства. Оставени без всякаква възможност за лечение, хората се влошават и търсят болнична помощ, но вече е станало късно! Фармацевти споделят, че „якото измиране“ ще дойде заради организираното бездействие на държавата в лицето на управляващите. Фармацевтите разказват, че скоро ще трябва да затварят аптеките, тъй като няма да има какво да продават. Някой си играе с живота на цяла една нация“, смята ексдепутатът.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here