Русия изпрати над 1000 военни в Нагорни Карабах

BIG5 АКТУАЛНО Русия изпрати над 1000 военни в Нагорни Карабах

 

Русия е изпратила 20 самолета с мироопазващи сили през последните 24 часа в мисията си в Нагорни Карабах, информира руското министерство на отбраната в събота, цитирано от ТАСС и БНР.

 

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу информира в четвъртък, че през последните три дни в Нагорни Карабах са изпратени над 1100 руски миротворци и 168 единици техника.

На 9 ноември руският президент Владимир Путин, президентът на Азербайджан Илхам Алиев и премиерът на Армения Никола Пашинян подписаха споразумение за пълно прекратяване на огъня в Нагорни Карабах, започващо от 10 ноември.

Руският лидер заяви, че азербайджанската и арменската страни ще запазят позициите в региона. Освен това Баку и Ереван трябва да разменят затворници и телата на убити.

Winbet – победата е емоция! (18+)

На 27 септември ситуацията в Нагорни Карабах ескалира: Армения и Азербайджан се обвиниха взаимно в ескалация на конфликта, започнал още в края на 1980-те години. Всички участници обявиха пълна или частична мобилизация и боевете започнаха.

За месец и половина страните направиха три неуспешни опита да прекратят огъня. В нощта на 10 ноември Русия, Азербайджан и Армения подписаха четвъртия документ. Според него азербайджанските и арменските военни прекратяват военните действия, установяват се заетите позиции и обменят пленници. Армения трябва да върне на Баку районите Келбаджар, Лачин и Агдам.

Войната в Нагорни Карабах завърши с победата на Азербайджан. Това обяви преди дни азерският президент Илхам Алиев на среща с военнослужещи.

„Отечествената война приключи. Азербайджан завоюва блестяща победа в тази война, земите ни бяха освободени от окупация, изгонихме окупаторите от нашите земи“, изтъкна той.

Арменският премиер Никол Пашинян от своя страна тогава заяви, че решението за мир е трудно за него, но позволява да се запази онова, което Карабах би загубил. В Ереван започнаха протести, демонстрантите потрошиха няколко правителствени сгради.

Последни новини

Измамата избори

Волен Сидеров:23 партии и 8 коалиции се регистрираха за изборите. И сега вашият избор е за кого да дадете вашия глас. Разбира се, този...

Официално! САЩ наказаха Русия заради отравянето на Навални

САЩ наложиха санкции на руски физически и юридически лица, след като заключиха, че Русия се е опитала да убие опозиционера Алексей Навални с нервнопаралитично...

От Русия: САЩ преминаха всички граници

 Русия е длъжна да отговори на действията на САЩ. Това заяви заместник – председателят на руският комитет по външните работи Владимир Джабаров, цитиран от...

Божков: ВКС призна “Българско лято” за законна политическа сила

Решението за регистрацията е окончателно ВКС отхвърли поредният опит на #хунтата да спре промяната.Българско лято вече е законна политическа сила. #БъдетеЗдрави #БъдетеСмели Това написа бизнесменът Васил Божков след...