Здравният министър: Ситуацията е изключително сериозна

BIG5 АКЦЕНТИ Здравният министър: Ситуацията е изключително сериозна
Капацитетът на болницата в Шумен запълнен, каза проф. Костадин Ангелов

 

Като изключително сериозна определи ситуацията у нас в момента здравният министър Костадин Ангелов. Хората продължават да ходят на масови събирания, коментира той в Шумен.

Проф. Ангелов обясни, че капацитетът на болницата в Шумен запълнен. Ще бъдат разкрити допълнителни легла в Държавната психиатрична болница, както и в бившата Белодробна болница, обяви здравният министър.

„Това, което ни притеснява много, е това, че една голяма част от хората продължават да не вярват за наличието на такъв проблем, да не вярват, че има такава инфекция и да продължават да ходят на масови събирания, въпреки че на територията на Област Шумен те са забранени със заповед. Има все още места, на които не могат да бъдат контролирани, тъй като са частни събирания и в резултат на тях пациентите стават все повече и повече“, допълни той.

Министърът обясни, че друго притеснително е това, че хората масово пият антибиотици и се самолекуват, без да имат нужда от това.

Той отново призова хората да не пият антибиотици, без да са им предписани. „Много е опасно това. Хора, спрете да пиете антибиотици като самолечение”, каза министърът. По думите му, дори един аспирин или парацетамол могат да доведат до смърт, ако не се взимат както трябва.

Много е опасно в състояние на криза, когато сме изложени на натиск, да правим промени в системата, коментира проф. д-р Костадин Ангелов.

„Много внимателно трябва да се правят промени в системата и много внимателно трябва да се опитваме да решим всички нерешени до момента проблеми в системата на здравеопазването. Много съм сдържан по отношение на извършване на реформи в състояние на криза, в която се намираме, защото нямаме времето и ресурса да направим оценка на цялостното въздействие върху цялостната система“, обясни той.

Ангелов коментира и недоволството от „зелените коридори“ за възрастни, като обясни, че трудно разбира логиката на хората да не се съобразяват с издадените от министерството заповеди. По думите му не се среща разбиране от младите хора.

„Съгласете се с мен, че в състояние на криза тогава, когато много хора губят живота си и когато много лекари и сестри се разболяват, а някои от тях и умират, трябва да има ограничения. Ние трябва да проявим разбиране към тях. Ако сега се лишим от някои права, много скоро ще ги имаме отново в тяхната цялост“, посочи здравният министър.

Winbet – удвои тръпката от играта! (18+)

Той подчерта, че здравните власти действат по строго определен план.

„Имаме разписани мерки и действаме по строго определен план, който представих в Народното събрание в рамките на 32 минути. Две трети от този план не може да бъде представен, тъй като в него имаме стратегически обекти от национална сигурност. Другата част е представена на обществото“, обясни още проф. Ангелов.

Последни новини

Защо Къци, Миодраг, Буюклиева, Елвира и Богдан не са в листите на ВМРО?!

Статус на деня„Защо Къци Вапцаров, Миодраг Иванов, Петя Буюклиева, Елвира и Богдан Томов не са в листите на ВМРО?!“ Дидо Антонов, фейсбук Днес и Митко Павлов...

Референдумът в Обзор ще е валиден – над 60% избирателна активност

Областният управител на Бургас до 2 седмици трябва да внесе доклад в Министерския съвет  Над 60% е била избирателната активност в Обзор и близките 6...

ГЕРБ обяви водачите в кандидат-депутатските листи. Вижте кои депутати и министри са в тях

Повече от половината кабинет е в листите   Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди имената на водачите на листите с кандидати за народни представители.Очаквано лидерът на ГЕРБ...

Александър Йорданов се вживя в ролята на екзорсист: Без ГЕРБ злото ще ни завладее!

Според евродепутата България се е развивала успешно през последните 4 години  Евродепутатът Александър Йорданов призова за подкрепа на коалицията ГЕРБ/СДС на предстоящите парламентарни избори. В...