ГЕРБ с още предизборни предложения по време на пандемия

0
432

 

Управляващите предлагат 60 дни неплатен отпуск за 2021 г. да се признават за осигурителен стаж, ваучери за 80 лв. на месец без облагане и 9% ДДС за храната за вкъщи

 

До 60 работни дни неплатен отпуск само за 2021 година да се признават за осигурителен и трудов стаж. Това предлагат депутати от ГЕРБ между първо и второ четене на проекта за бюджет на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за следващата година.

Предложението на управляващите се мотивира с извънредната епидемична обстановка и ограниченията за работа, които се налагат на част от заетите, но всъщност застъпва и важен предизборен период.

Друго предложение на ГЕРБ е размерът на ваучерите за храна, които работодателите могат да раздават на служителите си, да се увеличи с 20 лв. от догодина. Това става ясно от промените в Закона за ДДС, внесени между първо и второ четене от ГЕРБ.

Друга очаквана промяна е намалената ставка от косвения данък вече да важи и за доставките на храни по домовете. Припомняме, че за това настояваше ресторантьорският бранш пред премиера и Борисов пое ангажимент законово да се уреди облекчената ДДС ставка от 9 на сто да се добавят и доставките по домовете.

Winbet – победата е емоция! (18+)

Текстовете вече са факт и са внесени от депутати от ГЕРБ. По-ниският налог ще е валиден до края на следващата година, а мотивът е, че доставянето на храна за вкъщи е поставено в неравностойно положение спрямо останалите ресторантьорски услуги. Припомняме, че през годината от 20% на 9% бе свалена ставката първо на храните и безалкохолните напитки, а след това и на бирата и виното, сервирани в заведение.

Друга промяна е ръстът на ваучерите за храна, които са освободени от облагане. Вече работодателите ще могат да раздават по 80 вместо 60 лева.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here