ДПС преизбира Карадайъ на онлайн конференция

BIG5 АКТУАЛНО ДПС преизбира Карадайъ на онлайн конференция

 

След като преди 10 дни мнозинството в парламента пришпори ДПС бързо да си избере ново ръководство, защото настоящото е просрочило мандата си с повече от година и половина, партията набързо организира дълго отлаганата конференция. Движението за права и свободи ще посочи кой ще е водачът му на 12 декември тази година.

 

Тъй като участниците в събитието са около 1500 делегати обаче,

за пръв път в историята изборът на новия председател ще се проведе онлайн.

„Вчера по този начин проведохме областната конференция в Силистра – така че не е невъзможно”, спокойни са членовете на партията.

Фаворит за поста, разбира се, е настоящият председател Мустафа Карадайъ. „Както казват – избори с повече от един кандидат са голяма бъркотия”, пошегуваха се пред Lupa.bg стари депесари.

Най-вероятно обаче Мустафа Карадайъ ще има формална конкуренция за поста, за да се избегнат обвиненията за предопределен вот. Най-често спряганите имена в тази посока са това на евродепутата Илхан Кючук, на зам.-шефа на парламентарната група Хамид Хамид и на народния представител Джейхан Ибрямов.

Лидерът на младежкото ДПС – Илхан Кючук, бил обаче единственият, който си вярвал, че може да се пребори с конкуренцията и да седне на стола, на който 23 години седеше Ахмед Доган, довериха депутати.

Любопитното е, че Мустафа Карадайъ беше избран за председател през март 2016 г. и трябваше да остане такъв до март 2019 г. Към настоящия момент той просрочва тригодишния си мандат с цели година и осем месеца. При това положение засега остава неясно – ако изборът му се потвърди – до коя дата ще е валиден: дали до началото на 2022 г. или до декември 2023 г.

 

Последни новини

Борисов ще настоява пред Европейския съвет производителите на ваксини стриктно да спазват договорите

  Във фокуса на обсъжданията на държавните и правителствените ръководители ще бъдат пандемията от COVID-19, готовността за реакция при заплахи за общественото здраве, сигурността и...

Крум Зарков: БСП има ясни идеи за реформа в правосъдната система

Формулата е кураж, почтеност, компетентност  „Неизбежна е съществена промяна на начина, по който функционира правосъдната ни система. Отговорните политически сили не трябва да бягат от...

Стоян Мирчев: Чрез гражданските квоти отворихме широко ветрилото на партията

Проблеми има, около тези проблеми има въпроси, а ГЕРБ не успява да отговори адекватно.  „Ние сме единствената демократична партия и като такава след редене на...

Сръбският министър на отбраната Александър Вулин: От България влизат най-много нелегални бежанци

 Тежки критики срещу Европейския съюз и упреци срещу България отправи сръбският министър на отбраната Александър Вулин. Той обвини ЕС в липса на позиция по...