Каракачанов: На 17 ноември България ще блокира преговорите за членство на РС Македония в ЕС

BIG5 АКТУАЛНО Каракачанов: На 17 ноември България ще блокира преговорите за членство на РС...

 

България ще упражни правото си да блокира началото на преговорите за членство на Република Северна (РС) Македония в Европейския съюз (ЕС) на 17 ноември, когато е насрочена срещата на външните министри в Съюза. Това обяви в предаването „Беновска пита“ вицепремиерът Красимир Каракачанов.

 

„На 17 ноември на срещата на външните министри България обяви своето решение, че няма да даде своето съгласие за началото на преговорите за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз“, каза министърът на отбраната, заявявайки, че Скопие не е направила и крачка в посока сближаване на позициите по спорните въпроси със София.

Каракачанов каза още, че е съгласен, че за няколко месеца не може да се свърши цялата работа, която бе определена за вършене още преди повече от три години, когато бе подписан Договорът за добросъседство.

Според него, и към днешна дата в РС Македония се води откровена антибългарска политика, възпитаваща поколение след поколение млади хора в омраза към българския народ.

„И днес кметът на град Скопие, който е от партията на г-н Заев, прави един тур по историческите стъпки на Йосиф Броз Тито“, каза още Красимир Каракачанов, отговаряйки задочно на Зоран Заев и обкръжението му, които твърдят, че България праща македонците в обятията на Белград и Москва, блокирайки преговорите им за членство в ЕС. Според него, политическият елит в страната продължава сам да изповядва подобни политики, отдалечаващи го от европейската общност.

По отношение на спорния въпрос с детските надбавки, Каракачанов определи идеята на част от депутатите от ГЕРБ за противопоставяне на семействата, децата, медиците и полицаите за „глупава“. Той обяви, че ВМРО ще застане категорично на позицията, че всички деца заслужават помощ, защото в противен случай отново ще се стимулират „циганските малцинства, а не работещите семейства, които плащат данъци“.

Последни новини

Столтенберг: ЕС не може да защити Европа

Генералният секретар на НАТО: Повече от 90% от хората в Европейския съюз живеят в държава от НАТО. Но само 20% от разходите за отбрана...

Мустафа Карадайъ: Нашите послания целят рестарт на държавата

Ние от ДПС апелираме към всички системни политически сили заедно да настояваме за свободни, честни и демократични избори. Нека изпълнителната власт и държавните органи...

Северна Македония готова българите да се преброяват като отделна етническа група, но без промени в конституцията

Външният министър Буяр Османи поясни, че от българска страна не е поставяно нито официално, нито неофициално искане за вписване на българите като етническа група...

Александър Симов: bTV е “болонката” на властта

Нагласата за промяна у хората е голяма. Не оставяйте държанките на властта да ви уплашат да гласувате, призова депутатът от БСП  „Истинският журналист трябва да...