България казва „да“ на Албания за ЕС, но „не“ на Северна Македония

BIG5 АКЦЕНТИ България казва "да" на Албания за ЕС, но "не" на Северна Македония
Тезата е представена на Съвет „Общи въпроси“ по точка „Разширяване“

 

България не може да подкрепи преговорния процес на Република Северна Македония с Европейския съюз. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, предаде БНР.

Тезата е представена на Съвет „Общи въпроси“ по точка „Разширяване“ на Евросъюза. Страната ни е дала подкрепата си за Албания, обяви Захариева.

За да получи „зелена светлина“ преговорният процес между Скопие и Брюксел, трябва да бъдат удовлетворени три условия на България, заяви вицепремиерът Екатерина Захариева:

„Първо е придържането към формулата за езика от 1999-а, след което потвърден с Договора от 2017 г., Пътна карта за изпълнение на договора от 2017 г., и много ясен и изричен текст, че няма да се поддържат претенции за македонско малцинство в България. Все още тези условия не са включени в проекта на преговорна рамка“.

 

Захариева подчерта, че страната ни подкрепя европейския път на Република Северна Македония, но настоява да спре кампанията за очерняне на София:

„И мисля, че постигането на добросъседство е от интерес преди всичко за гражданите на държавата-кандидат. Това трябва да е цивилизационен избор. Той не трябва да става, защото искаш нещо от съседна държава – в този момент ще подпишеш, но после няма да го изпълняваш. И както и останалите реформи, които са включени в клъстера „Фундаментални въпроси“, така и добросъседството трябва да се прилага на практика, не само да се приемат или одобрят едни текстове“.

Вицепремиерът допълни, че България винаги е отворена за продължаване на преговорите между Скопие и София, но за да има такива, трябва да има желание и от двете страни. Тя подчерта:

„Готови сме да продължим преговорите, когато има готовност за компромиси от другата страна“.

Последни новини

Защо Къци, Миодраг, Буюклиева, Елвира и Богдан не са в листите на ВМРО?!

Статус на деня„Защо Къци Вапцаров, Миодраг Иванов, Петя Буюклиева, Елвира и Богдан Томов не са в листите на ВМРО?!“ Дидо Антонов, фейсбук Днес и Митко Павлов...

Референдумът в Обзор ще е валиден – над 60% избирателна активност

Областният управител на Бургас до 2 седмици трябва да внесе доклад в Министерския съвет  Над 60% е била избирателната активност в Обзор и близките 6...

ГЕРБ обяви водачите в кандидат-депутатските листи. Вижте кои депутати и министри са в тях

Повече от половината кабинет е в листите   Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди имената на водачите на листите с кандидати за народни представители.Очаквано лидерът на ГЕРБ...

Александър Йорданов се вживя в ролята на екзорсист: Без ГЕРБ злото ще ни завладее!

Според евродепутата България се е развивала успешно през последните 4 години  Евродепутатът Александър Йорданов призова за подкрепа на коалицията ГЕРБ/СДС на предстоящите парламентарни избори. В...