Лидерите на страните от БРИКС приеха заключителна декларация

BIG5АКТУАЛНОЛидерите на страните от БРИКС приеха заключителна декларация
„Като цяло ми се струва, че успяхме заедно“, подчерта Путин

 

Лидерите на страните от БРИКС одобриха Московска декларация, Стратегия за борба с тероризма и Стратегия за икономическо партньорство в рамките на БРИКС за периода до 2025 г., предава ТАСС.

„Като цяло възнамеряваме да одобрим Московската декларация, подготвена за срещата на върха днес, която отразява общите оценки на състоянието на нещата в света, обобщава резултатите от руското председателство, очертава перспективни насоки и дългосрочни ориентири за нашето сътрудничество в рамките на организацията. Освен това трябва да одобрим още два документа – Стратегията за борба с тероризма и актуализираната Стратегия за икономическо партньорство до 2025 г. “ Това съобщи руският президент и виртуален домакин Владимир Путин, обобщавайки резултатите от срещата на върха на БРИКС.

Той предложи споменатите документи да се считат за приети, тъй като няма възражения.

Говорейки за резултатите от срещата на върха, президентът на Руската федерация подчерта, че всички страни е трябвало да работят в особен режим почти през цялата година. Според него старите проблеми, сложни сами по себе си, не са си отишли. Новите предизвикателства, свързани с пандемията от коронавируса, са създали допълнителни трудности при разрешаването на дългогодишни проблеми.

„Комбинирайки нашите усилия, съвместната работа за укрепване на нашето обединение е насочена именно към решаването на проблемите, с които се сблъскваме, по най-ефективния начин. Искам да Ви благодаря, че оценихте усилията ни за укрепване на сътрудничеството в рамките на БРИКС“, обърна се Путин към участниците в срещата. Той отбеляза, че подкрепата на партньорите от Бразилия, Индия, Китай и Южна Африка е помогнала да се проведе срещата на върха под председателството на Руската федерация на желаното ниво в контекста на пандемията. „Като цяло ми се струва, че успяхме заедно“, заключи Путин.

[td_block_social_counter]

Последни новини