„Независимая газета“: Русия загуби Молдова

BIG5 АНАЛИЗ „Независимая газета“: Русия загуби Молдова
Президентските избори в Молдова завършиха с поражението на проруския президент Игор Додон и руско ориентирания електорат

 

Мая Санду, представляваща предимно прорумънски и след това проевропейски избиратели, ще стане президент, който няма да позволи на страната си да участва в Евразийския икономически съюз и ще поиска изтеглянето на руските войски от Приднестровието. Представители на ЕС вече обявиха подкрепата си за проевропейската Молдова и нейния лидер, пише руският вестник “Независимая газета“, цитиран от „Фокус“.

Владимир Путин поздрави Мая Санду за победата й на президентските избори в Молдова и й пожела успех, здраве и просперитет. „Надявам се, че Вашата дейност ще допринесе за конструктивното развитие на отношенията между нашите страни“, се казва в поздравителната телеграма.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Русия уважава резултатите от президентските избори в Молдова и очаква да установи взаимноизгодни отношения с новия лидер.

В същото време първите посещения на Мая Санду най-вероятно ще бъдат направени в Букурещ, Брюксел и Киев.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски се обади на Санду, поздрави я за победата на президентските избори и каза, че я очаква в Киев.

„Започнах сутринта с хубав телефонен разговор с Мая Санду. Поздарвих я за победата й на президентските избори в Молдова. Уверен съм в по-нататъшното укрепване на отношенията между Украйна и Молдова и европейската интеграция на нашите народи. Очаквам с нетърпение посещението на колегата в Киев “, написа Зеленски в „Туитър“.

Но първият, който поздрави Мая Санду, беше президентът на Румъния Клаус Йоханис.

„Поздравления за Мая Санду за победата й на президентските избори в Молдова! Гражданите са избрали да продължат европейския и демократичен път, пътя на напредъка. Румъния ще застане до Молдова в реалните усилия за модернизация, демократизация и приближаване към ЕС “, написа Йоханис в „Туитър“.

„Руският регион в Кишинев – Ботаника, който винаги е подкрепял кандидати от леви партии, гласува за Санду. Санду оглавява дясната проевропейска партия „Действие и солидарност“ (ПДС). Фактът, че рускоговорящите граждани подкрепиха Мая Санду, е важен: за първи път те гласуваха не по геополитически причини, а по политически. За първи път те гласуваха не за Велика Русия, а за конкретен молдовски политик “, каза за „НГ“ Анатол Царану, ръководител на Кишиневския център за стратегически изследвания и политически консултации.

Той отбеляза: „Ясно е, че Санду ще изгражда отношения с Русия само на равноправна основа.“ Що се отнася до ОНД, „в Съдружието Кишинев се интересува само от зоната за свободна търговия“. „За останалото може и да напусне ОНД. Но Санду няма да направи това, докато интересите на страната в зоната за свободна търговия на Република Молдова с ЕС не противоречат на интересите в зоната с ОНД. Засега няма конфликт на тези интереси “, обясни политологът.

Winbet – удвои тръпката от играта! (18+)

Според него плановете за Приднестровието на САнду ще бъде интересно. „Показателно ще бъде кой ще бъде назначен за президентски съветник по Приднестровието“, каза Царану.

Но по-рано, когато беше министър-председател, Майя Санду заяви по време на посещението си в Киев, че възнамерява да използва опита на Украйна, включително при уреждането на конфликта. Тя отбеляза, че би искала Приднестровието да бъде като в Донбас. И тя ще постигне това заедно с украинските си колеги. Какво е искала да каже, приравнявайки Донбас с Приднестровието, не е напълно ясно. Но в Молдова мнозина смятаха, че приднестровският конфликт може да бъде размразен. По време на предизборната кампания Санду обеща да се справи с контрабандата, за която се твърди, че преминава през Приднестровието от Украйна. Но представители на европейската структура EUBAUM контролират приднестровския участък на молдовско-украинската граница. Оказва се, че и те позволяват контрабанда на милиард долара годишно – това е цифрата, посочена от новоизбрания президент на Молдова.

Най-вероятно плановете на новоизбрания президент на Република Молдова по отношение на Приднестровието ще станат ясни след посещението на Мая Санду в Киев, което тя определено ще направи.

Междувременно посланикът на републиката в Москва Андрей Негуца отбеляза, че не трябва да се очаква рязко влошаване на отношенията с Русия след победата на президентските избори в Молдова на Мая Санду. В ефира на руски телевизионен канал той каза: „Непрекъснато повтаряме факта, че президентът на Молдова няма пълни правомощия, няма големи правомощия. Молдова е парламентарна република. Освен това сегашното правителство ще продължи да работи поне за определен период. И от тази гледна точка не мисля, че сега ще има някакви фундаментални, драматични промени в отношенията между Молдова и Русия. “

Лидерът на Социалдемократическата партия на Република Молдова Виктор Шелин коментира ситуацията в страната: „Един от първите, който поздрави Майя Санда за избора й за президент, беше приятелят на новия президент на САЩ, Байдън, г-н Порошенко. Тогава й се обади президентът на Украйна Зеленски. Мая Санду открито заяви в рамките на предизборната кампания, че Молдова, заедно с Украйна, трябва да разработят съвместна политика по регионалната сигурност и да изискват изтеглянето на руските войски и боеприпаси от Приднестровието, които представляват заплаха за националните интереси на Молдова и Украйна. В тази част коментарите са излишни. Но още по-лошо е, че Молдова е част от стратегията на САЩ за създаване на пояс от страни от Балтийско до Черно море, разделящи Русия и ЕС. Можем ли да кажем с увереност, че американската стратегия вече е приложена? Да и не. В продължение на няколко дни неформалният лидер на фракцията на Социалистическата партия Игор Додон и председателят на Социалистическата партия Зинаида Гречани ще провеждат консултации с парламентарните фракции относно формирането на ново парламентарно мнозинство. Ако социалистите предадат управлениетона блока на десните партии ACUM, Руската федерация най-накрая ще бъде изместена от Молдова. Ако правителството бъде прехвърлено към други парламентарни фракции, ще се появи триъгълник президент-парламент-правителство. Това е триъгълник от геополитически баланси, балансирана външна политика. Според информация, която вече е потвърдена между първия и втория кръг, Игор Додон гравитира към съюз с ACUM, той избира силен геополитически играч в региона. “

„Не виждам никакви перспективи за оттеглянето на Молдова от ОНД в близко бъдеще, но фактът, че Мая Санду няма да седи на една маса с ръководителите на Евразийския икономически съюз, е очевиден. Човек може само да съжалява, че в продължение на 4 години Руската федерация разчита не на проруските политически сили и гражданското общество на Република Молдова, а само на един човек – Игор Додон “, каза Шелин.

Последни новини

Ахмед Доган хвърля младежките лидери на ДПС в битката за парламента

Лидерите на младежките структури на ДПС по места са част от водачите на парламентарните листи на Движението за изборите на 4 април, научи Епицентър.бг.Това...

Иван Балабанов влиза в затвора

Иван Балабанов - Вазелина влиза в затвора за 8 месеца. Споразумението е одобрено от Районния съд в Панагюрище и влиза в сила от днес. Преди...

Мангъров: Всички, и десни, и леви, и брандирани уж за промяна, са за „мерките“. Ако не се възпротивим срещу тях, последствията ще бъдат катастрофални!...

Много важно и силно послание на доц. Мангъров във Варна! Докато ботоксовият здравен министър помпозно и пиарно бе сбрал журналистите във „Варненската Терапия“ по времето,...

Борисов: Убедени сме, че ще работим още по-добре с новата администрация на САЩ

Изпълнението на Стратегическата програма за периода 2019 – 2024 г. продължава да бъде категоричен ангажимент на лидерите от Европейския съвет, потвърди министър-председателят Бойко Борисов...