Явор Божанков: Реформата в здравеопазването е неизбежна

BIG5 АКТУАЛНО Явор Божанков: Реформата в здравеопазването е неизбежна
Тази здравна система по търговски модел не е устойчива, заяви депутатът от БСП

 

БСП няма да подкрепи Бюджет 2021 на правителството, защото в него няма реформи. Според депутата от Парламентарната група на “БСП за България“ Явор Божанков бюджет, който не прави никакви реформи и промени, е бюджет, който разходва повече пари.

„Това, което възнамерява да направи правителството, не е системен подход. Видяхме каква каша забъркаха с идеята си да има детски надбавки за всички. Нашият подход е системен, ние предлагаме конкретна реформа, еднаква за всички – подоходно семейно облагане“, заяви в ефира на БНТ народният представител.

Единственият справедлив подход за казуса с пенсиите е тяхното осъвременяване смята социалистът. „В случая младите губят доверие в системата. Те виждат, че решенията за тяхното бъдеще се взимат конюнктурно и популистки. Минималната пенсия се увеличава и тя вече достига размера на средната. Управляващите в момента просто наливат едни пари в опит да си купят спокойствие. Те правят бюджет на изборите, затова разходите нарастват, но ефектът не може да бъде усетен от хората, освен че държавата задлъжнява и това ще бъде проблем на следващите поколения“, обясни депутатът от левицата. По думите му толкова притиснати от обстоятелствата управляващите не са били, а Борисов никога не е бил толкова уплашен за властта си. „Той изпусна контрола на държавата. Така, както щеше да удари здравния министър в една мантинела, ако няма някой да му дръпне кормилото, ще ни докара до катастрофа“, смята Божанков.

На въпрос на водещия дали има достатъчно пари за всички в бюджета, народният представител от БСП отговори така: „Когато се работи системно и се правят реформи – да, а не когато плащаш едно лекарство в частна болница седем пъти по-скъпо. Тогава няма да има никога. Когато има корупция в такъв мащаб в държавата парите никога няма да стигнат“, обясни той. По думите му тази здравна система по търговски модел не е устойчива, реформа в здравеопазването е неизбежна, а всичко това БСП го е казала много преди пандемията.

По повод ситуацията с ковид кризата Божанков заяви, че сме имали време да се подготвим, но не сме го използвали. „Безотговорното поведение на управляващите по време на първата вълна продължава и сега. Те не го правят нарочно, но просто толкова си могат“, заяви социалистът като даде за пример ситуацията със “зелените коридори“. „Борисов не управлява със здравни аргументи, а с политически“, допълни социалистът.

На въпроса какво можеше да бъде направено, депутатът заяви: „На първо място безплатни тестове. Болниците трябва да са отделно изолирани само за пациенти с ковид, това казаха и нашите лекари от ПГ. Всичко това обаче беше игнорирано от управляващите. Борисов в момента е взел решение да не решава нищо, той избяга от отговорност“, заключи Божанков.

Последни новини

Най-после! Сградата ML Apartments получи акт 16, въпреки спънките на Красен Кръстев!

 Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) е подписала акт 16 на сградата Modern Living Apartments, която бе саботирана от управителя на фирмата-инвеститор Красен Кръстев,...

Проф. Димитър Иванов: Миски, пионки и компромиси обезличават НС

 „Заради новите мутации на вируса се нуждаем от още по-дисциплинирани мерки и от спазване на ваксинационния ред. Всякакво забавяне на ваксинирането ще забави икономическото...

Димитър Николов е горнооряховският кандидат на ГЕРБ за народен представител

 Председателят на Общинския съвет Димитър Николов е горнооряховската кандидатура на ПП ГЕРБ за народен представител. Индикации за това имаше още през миналата седмица, когато...

Осъдиха Никола Саркози за корупция

Френският президент опитал да подкупи магистрат  Бившият френски президент Никола Саркози получи три години затвор за корупция, включително една година – ефективно, съобщава Би Би...