Либералите в ЕП: България да спре да използва ЕС като средство за получаване на отстъпки от съседи

0
289
Илхан Кючук, български евродепутат от редиците на „Обнови Европа“, който е и докладчик на Европейския парламент за Северна Македония, казва, че е много разочароващо, че България и Северна Македония не са могли да намерят компромис и че официалният старт на преговорите за присъединяване е блокиран

 

Процесът на присъединяване към Европейския съюз не трябва да се използва от страните-членки като средство за натиск за получаване на отстъпки от техните съседи или за налагане на популистки и националистически дневен ред с вътрешнополитически цели, се казва в реакция на парламентарната група „Обнови Европа“ (либералите) в Европейския парламент, предава „Фокус“, позовавайки се на македонският „Фокус“.

Групата подкрепя силно европейския път на Република Северна Македония и изразява своята загриженост във връзка с възраженията на българското правителство срещу кандидатурата за членство на Скопие.

В навечерието на видеоконференцията на министрите по европейските въпроси на страните-членки, на която ще се дебатира за състоянието на присъединителните преговори с Албания и РСМ, Дачиан Циолош от Румъния, председател на групата „Обнови Европа“, заяви от нейно име, че е крайно време да се започнат преговорите със Скопие.

„Крайно време е да започнем преговори между Европейския съюз и Северна Македония. Гражданите на Северна Македония чакаха достатъчно дълго. От името на Групата Обнови Европа призовавам Съвета да приеме скоро рамка за преговори и по-специално България да спре да блокира и да отлага началото на преговорите за присъединяване. В разгара на пандемия за Северна Македония е по-важно от всякога да ускори процеса на реформи, който ще доведе до така необходимото социално и икономическо развитие“, каза румънският евродепутат.

Илхан Кючук, български евродепутат от редиците на Обнови Европа, който е и докладчик на Европейския парламент за Северна Македония, казва, че е много разочароващо, че България и Северна Македония не са могли да намерят компромис и че официалният старт на преговорите за присъединяване е блокиран.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

„Това е задънена улица, която подкопава целия процес на европейска интеграция и не служи на гражданите на Северна Македония. България и Северна Македония са две много близки държави, които споделят общо минало и трябва да споделят общо бъдеще в ЕС. Разбира се, дискусиите за историята не са лесни и трябва да продължат с времето, но основната отговорност е на политиците, които трябва да покажат лидерство“, отбеляза Кючук.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here