Здравният министър: Не сме изпуснали нещата от контрол. България се справя с Ковид-кризата

BIG5 АКЦЕНТИ Здравният министър: Не сме изпуснали нещата от контрол. България се справя с...

 

Няма да има забавяне на лечението на болните. Не са забранени онкологичните операции, операциите по спешност.

 

Това заяви пред БНТ здравният министър проф. Костадин Ангелов.

 

„Проблемът на системата на здравеопазването е многогодишен, системата не е реформирана. Всичко, което виждаме, е резултат от липсата на реформи. Сега обаче моментът не е за реформи и за предприемане на резки действия, които да отклоняват системата в една или друга посока. В момента основната ни цел трябва да бъде системата да работи като едно цяло”, подчерта той.

 

„Имаме достатъчно болнични легла. България е една от държавите в ЕС, в която има недостиг на лекари и медицински сестри”, добави министърът. „Ще направим всичко възможно системата да работи по начина, по който трябва да работи”, категоричен бе той.

 

„От 1 януари ще бъдат вдигнати заплатите на всеки един лекар с 600 лева бруто, 360 лева на всяка сестра и 120 лева на всеки санитар. Кризата извади всички истини на показ. Броят на инфекционистите е малък. Много малко са желаещите”, уточни министърът. Министър Ангелов уточни, че когато заболеваемостта достигне 600 на 100 000 души на 14-дневна база, ще се премине към следващата стъпка като организация на здравната система.

 

„В областите в страната ще създадем лечебни заведения само за пациенти с ковид и за такива без ковид. Болниците се избират от областните щабове, може не навсякъде това да е възможно. До края на тази седмица очаквам областните управители да дадат предложения, след това ще ги облечем в заповеди. И едва тогава ще преминем към трансформацията”, уточни министърът.

 

„Наблюдаваме какви са числата. Имаме ясен план за действие и го следваме стъпка по стъпка. На национално ниво няма никакъв недостиг на медикаменти. Нямаме проблем с антикоагулантното лечение”, заяви министър Ангелов.

 

Що се отнася до това лекарства да се продават и в хранителните магазини, здравният министър заяви, че е резервиран относно тази идея. „Това понякога може да е опасно за живота и здравето. Безразборната употреба на парацетамол в големи дози е рискова. Хората купуват по интернет, четат и се лекуват във фейсбук с разпространени рецепти. Това малко ми напомня за кампанията във фейсбук за ниски самолетни билети, които се предлагаха от Александър от Париж. Накрая се оказа, че това е Спас от Кочериново. Хората да слушат съветите на експертите”, призова той.

 

„С министъра на образованието обсъждахме ясно и точно дали да се въведат маски в училищата. Това предложение е рационално и аз го подкрепям”, посочи здравният министър. Що се отнася до пълното затваряне на държавата, проф. Ангелов заяви, че това е изключително тежка мярка.

 

„В момента някои искат това да се случи. В страните, в които е въведен, не наблюдаваме намаление на ръста на заболелите. Не ми се струва, че нещата се изпускат от контрол. Подготвихме се достатъчно. Считам, че България се справя”, каза още той.

Последни новини

Явор Божанков: Данните на bTV, че половин мандат не съм бил на работа, се потвърдиха като фалшиви

За разпространението на фейк новини няма виновни, както всичко в България - принципът е един и същ  „bTV разгласи неверни данни. Така им ги дали услужливо...

Ицо Хазарта: Не е честно парите за музиканти да са по равно

 Идеята за раздаване на по 4350 лева на около хиляда български музиканти е абсолютно несправедлива и лоша. Това коментира във фейсбука си изпълнителят Ицо...

Прокурор Кирилова: Индийски гражданин е задържан за 72 ч, след като застрашил полет на „Ер Франс“

 Индийски гражданин е задържан за 72 часа след като снощи е застрашил сигурността на полет на "Ер Франс". Това каза пред журналисти на летище...

Нов гаф на министър Банов: Оцениха скандално известния Деян Неделчев – Икебаната по-високо от „ФСБ“

 Пореден чутовен гаф сътвориха чиновниците на културния министър Боил Банов при изготвянето на списъка с 92 творци, предложени за удостояване с държавни парични награди...