Кристиан Вигенин: Остана горчив вкус от това, че България като че ли се оказа под натиск, вместо РС Македония

BIG5 АКТУАЛНО Кристиан Вигенин: Остана горчив вкус от това, че България като че ли...
Съжалявам, че се стига до тази ситуация, но България не може да не защити своя интерес в отношенията с нашите съседи и позициите си в рамките на ЕС

 

Позицията на България относно Република Северна Македония не е изненада, според депутата от БСП и зам.-председател на Народното събрание Кристиан Вигенин.

„Видимо няма напредък по изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Северна Македония“, посочи експертът по международни отношения за държавната телевизия: „Съжалявам, че се стига до тази ситуация, но България не може да не защити своя интерес в отношенията с нашите съседи и позициите си в рамките на ЕС“.

Зам.-председателят на БСП по международната дейност Кристиан Вигенин пред БНТ по повод решението на правителството за блокиране на Северна Македония за начало на преговори за членство в ЕС заяви още: „Едното е въпросът на неизпълнението на Договора –  не беше достатъчно добре артикулиран нито в страната, нито при нашите партньори. Още в предишните месеци, през пролетта, дадохме съгласие за начало на преговорите, а сега, в този период, пропуснахме да обясним, че напредък в преговорите няма. Вторият елемент – недостатъчно ясно виждане има от страна на правителство как оттук нататък ще комуникират това решение на българската държава – и при нашите съседи, и при нашите партньори, тъй като се създава впечатлението, че България  блокира процеса на разширяване на ЕС“.

Вигенин коментира половинчатия опит за решение на казуса: „От една страна – да, ние отстояваме нашата позиция, но всичко съпътстващо това решение, ни се струва, че не е достатъчно добре обмислено. Затова са нужни спешни мерки, които се надявам да чуем тази седмица в парламента“.

По думите му твърде много се е разчитало на това България внезапно да успее да обясни проблема ни с Република Северна Македония. В същото време от Република Северна Македония са били активни в обяснението на тяхната позиция по въпроса – като така са се опитали да поставят нас в ъгъла, вместо обратното – България, като страна член на ЕС, да разчита не само чисто формално като част от ЕС, но и като партньор на другите страни членки в ЕС.

„Остана горчив вкус от това, че България като че ли се оказа под натиск, вместо Република Северна Македония. Това са преодолими въпроси, пропуснатото време не може да бъде наваксано, но трябва да бъдем по-активни в комуникацията“, смята Вигенин.

Той акцентира върху едно от исканията на нашата страна, останало неудовлетворено от страна на Германското председателство – трябва да се настоява да бъде изрично подчертано, че в процеса на преговорите ще се използва цялото име Република Северна Македония, тъй като географската област Северна Македония включва и българската част от нея, от което може да се получи объркване.

„Нашата позиция е била в подкрепа на процеса – ние подкрепихме ратификацията, подкрепихме преговорната рамка. В същото време считаме, че и българското правителство в тези три години след подписването направи пропуски и не се възползва от благоприятната атмосфера, която в началото беше създадена“, припомни още Вигенин. Той даде за пример как в договора е било записано, че ще се утвърдят икономическите връзки, а не е било направено нищо в тази посока.

Winbet – победата е емоция! (18+)

„България искаше да се даде много ясен знак към региона, но когато даваш знак към региона, той също трябва да покаже готовност да направи своите компромиси. Ние не искаме нищо повече от това да бъдат признати фактите и реалностите“, коментира още Вигенин.

По мнението на Вигенин министърът на външните работи би трябвало да обясни, че чрез този ход по отношение на Република Северна Македония, България не иска да бъде блокирана и Албания.

„Важно е да обясним, че България категорично продължава да подкрепя европейската интеграция – и на региона, и на Република Северна Македония. И да не ни се вменява вината, че ако не направим компромис с нашите национални интереси, ние ще отворим региона за влияние на други глобални играчи. Ние сме разумна държава“, подчерта Кристиан Вигенин.

„Тук не е въпрос за политическо заиграване, а на съществени интереси на страната. Нека да бъдат добри партньори и на България, за да постигнем компромисните решения. А те не са сложни“, категоричен е Вигенин.

По-късно днес парламентарната група на „БСП за България“ поиска в Народното събрание да бъде изслушан министър-председателят Бойко Борисов за бъдещите отношения на България с Република Северна Македония по повод позицията на България за членството на нашата съседка в Европейския съюз. Заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин аргументира искането на левицата от парламентарната трибуна:

„До този момент, включително с информацията, която беше представена от вицепремиера Каракачанов в петък, фокусът на дискусиите около отношенията на България с Република Северна Македония беше каква позиция ще заеме България. Тази позиция вече е взета, но заедно с това възникват други въпроси по отношение на бъдещата политика на България към нашата съседка и по отношение на разширяването. Смятаме, че дискусията трябва да е по-цялостна, не конкретно за тази позиция, а за отношенията между двете страни оттук нататък. Затова считаме, че трябва да се проведе изслушване с министър-председателя Бойко Борисов, а не с вицепремиери, както са предложили от ГЕРБ“.

Искането на БСП не беше прието като управляващото мнозинство отново скри Бойко Борисов от парламента. Вместо това беше прието предложението на ГЕРБ днес да бъдат изслушани вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов.

Последни новини

Ахмед Доган хвърля младежките лидери на ДПС в битката за парламента

Лидерите на младежките структури на ДПС по места са част от водачите на парламентарните листи на Движението за изборите на 4 април, научи Епицентър.бг.Това...

Иван Балабанов влиза в затвора

Иван Балабанов - Вазелина влиза в затвора за 8 месеца. Споразумението е одобрено от Районния съд в Панагюрище и влиза в сила от днес. Преди...

Мангъров: Всички, и десни, и леви, и брандирани уж за промяна, са за „мерките“. Ако не се възпротивим срещу тях, последствията ще бъдат катастрофални!...

Много важно и силно послание на доц. Мангъров във Варна! Докато ботоксовият здравен министър помпозно и пиарно бе сбрал журналистите във „Варненската Терапия“ по времето,...

Борисов: Убедени сме, че ще работим още по-добре с новата администрация на САЩ

Изпълнението на Стратегическата програма за периода 2019 – 2024 г. продължава да бъде категоричен ангажимент на лидерите от Европейския съвет, потвърди министър-председателят Бойко Борисов...