Ще бъдат ли преодолени различията между Северна Македония и България?

BIG5 АКЦЕНТИ Ще бъдат ли преодолени различията между Северна Македония и България?
Борисов: В Скопие разчитаха с натиск и лобизъм да повлияят на позицията на България

 

Премиерът Бойко Борисов защити българската позиция, че Република Северна Македония не е готова да започне преговори за членство в Европейския съюз .

На днешното правителствено заседание министър-председателят изтъкна, че има неща, с които българският народ няма как да се съгласи.

„Търсили сме всякакви компромиси. За съжаление нашите приятели от Скопие не проявиха абсолютно никаква ангажираност в тази сфера. Мислеха, че с натиск и с лобизъм ще се опитат да накарат България да промени своята позиция. Има неща, с които няма как нашият народ да се съгласи“, беше категоричен премиерът.

Темата коментираха в ефира на БНР и доц. Спас Ташев от Института за изследване на населението и човека към БАН и журналистът Владимир Перев.

„В Скопие нямаше изненада от решението на България. Само крайни македонисти вярваха, че България ще бъде притисната и ще подпише всичко, което се иска от македонската страна“, подчерта Владимир Перев.

По думите му антибългарската кампания в Северна Македония не е спряла от над 100 години и никой не търси сметка какво се пише или говори за българите.

„Ежедневно се чуват обиди към българското минало, българската история, към български политици… Македонистите са по-простата част на македонското общество, заемат позициите в парламента и в бизнеса, обикновеният македонец мисли все още, че Русия ще му помогне или че Меркел ще измъмри Бойко Борисов“.

В предаването „12+3“ с коментар по темата се включи и доц. Спас Ташев от Института за изследване на населението и човека към БАН:

„Дали ще преодолеем различията, зависи от готовността на Скопие да направи крачките към истината… В Македония има сериозна криза на идентичността… Като държава не отиграхме добре посланията, които идваха от Скопие. Липсваше ни стратегия за Македония. Единственото логично действие сега беше вето, но то няма да ни върши работа в перспектива. България трябва да преосмисли политиката си и от пасивна и непоследователна трябва да бъде трансформирана към проактивна политика“.

Припомняме, че по-рано днес Зоран Заев заяви, че българското вето е поражение за ЕС и голяма несправедливост. Той изтъкна, че германското председателство и Европейската комисия полагат усилия за това Скопие и София да решат спорните въпроси.

Последни новини

Топ 5 на срамните парламентарни издънки

Парламент в услуга на правителството  44-тото Народно събрание ще се запомни с липсата на контрол върху действията на правителството и с пренебрежителното отношение на министър-председателя...

Мустафа Карадайъ: Трябва да свалим арогантността, авторитаризма и агресията от политическата сцена в България

„За 10 години управление демокрацията е тежко болно, институциите не работят не комуникират помежду си. Премиерът се изживява като Краля слънце“  Тези избори са едни...

Ахмед Доган: Костов, както винаги, лъже! ДПС никога не е искало оставката на Богомил Бонев

Костов се възползва от напрежението между СДС и ДПС, за да урежда вътрешно-политиическите си проблеми. Той виждаше в лицето на Богомил Бонев много сериозен...

Румен Петков: След първата коректна позиция на САЩ спрямо Борисов, да се надяваме, че няма да последва влизане с автомати в посолството им, както...

„За нашите приятели от САЩ нашето правителство са група носачи на куфари и раздавачи на документи при поискване. Обидно, грозно, отношение към българските институции“  „Силно...