СЗО за България: Пълното затваряне ще срине психическото здраве на хората

BIG5 АКЦЕНТИ СЗО за България: Пълното затваряне ще срине психическото здраве на хората

 

Ограничения в работата на баровете и ресторантите – но не и пълно национално затваряне. Това е препоръката на Световната здравна организация за България.

 

Мнението беше изразено от представителя на СЗО в България Скендер Сила.

Пълното национално затваряне може да има сериозни последствия за психичното здраве на хората, а медицината няма да може да помогне на хората, които умрат от инсулт, предупреди той в сутрешния блок на БНТ.

В Европа ситуацията е критична, в много държави се увеличава броят на леглата, интензивните отделения са претоварени, увеличава се и броят на починалите. Ситуацията в България е още по-трудна, коментира Сила.

Още в началото СЗО даде указания на държавите-членки, включително България – има нужда да се увеличи тестването сред населението, проследяването на контактите и изолацията. Другото измерение е увеличаването на информираността сред населението, като се обясняват простите мерки, които всеки от нас може да вземе – носене на маска, поддържане на дистанция, избягване на струпвания на хора.

“В момента PCR е най-надеждният тест по отношение на спецификата и чувствителността на коронавируса, но сега виждаме антигенните тестове и тестове, които могат да се прилагат дори у дома. Вчера в САЩ това вече започна, скоро такива тестове ще бъдат одобрени и в ЕС. Очакваме следващите седмици да стане това и да се закупят и дарят тестове на страните с нисък и среден доход“, обясни д-р Сила. „Затова се обръщам към всички хора да бъдат по-отговорни, заедно можем да повлияем на тази болест в положителна посока“, призова той.

Лятото и следващата зима ще бъдат много по-леки от настоящата. Но точно кога ще бъде краят на пандемията – не се знае с точност, каза в заключение д-р Скендер Сила. 

Последни новини

САЩ само се оправдават с демокрацията

 САЩ опитват нагло да се намесват във вътрешните работи на други държави под предлог за защита на човешките права. Това заяви китайският външен министър...

Нинова сезира ЦИК, СЕМ и Брюксел за предизборната „безогледна“ агитация с джипката на Борисов

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е изпратила писма на най-високо ниво до всички европейски инстуции, с което ги уведомява за "грубите нарушения на изборното...

Германия предлага сътрудничество с Русия

 Правителството на Германия е предложило на ЕС да намери сътрудничество с Русия по климатичните въпроси, съобщи Financial Times. Предложен е реален документ. Предлага се започването...

Дами, без вас няма смисъл

Както казваше великият Джоко Росич – всичко, което прави един мъж, е заради жена...  Днес е осми март. Празникът на жената. Някои жени празнуват този...