Учители настояват за дистанционно обучение до края на 2020 г.

BIG5 АКТУАЛНО Учители настояват за дистанционно обучение до края на 2020 г.
Починалите от Covid-19 учители по брой са почти колкото починалите лекари

 

„Маските в клас не са достатъчна защита. Тази мярка можеше да е решение в началото на учебната година, както ние поставихме искания за бактерицидни лампи в помещенията, за осигуряване на вентилация, за висок клас маски за учителите и задължителни маски за децата, не препоръчителни и не само за големите ученици“, каза Лилия Стоянова – учител по информатика във Варна, модератор на фейсбук групата „Учители за безопасно образование“. По думите ѝ учителите от групата са заявили готовност за вземане на отпуски и дори за напускане на работа, ако не се вземат мерки, които да защитят здравето им.

Тя беше категорична, че мерките са закъснели и не биха дали резултат в сегашната ситуация:

„За да се овладее епидемията, всички ученици – от 1-ви до 12-и клас – трябва да преминат на дистанционна форма на обучение поне да края на 2020 година“.

По думите на преподавателката по информатика образованието е двустранен процес и при добро желание на двата страни може да бъде проведено обучение на добро ниво, „не по-зле от присъственото обучение, единствено физическата връзка няма да я има“.

Според нея правителството трябва да подпомогне нуждаещите се, за да може да се премине в обучение в електронна среда за всички.

Лилия Стоянова подчерта, че решенията на МОН не са в полза на опазването на здравето на учителите, учениците и родителите и припомни, че вече има починали от Covid-19 учители, които по брой са почти колкото починалите лекари.

Учители, родители и ученици изказаха разнопосочни мнения пред БНР във връзка с наложеното изискване за задължително носене на предпазни маски в час.

 

Последни новини

Македонските лидери след 1945 са били български учители, разкриват архивни документи

През 1948 г. Панко Брашнаров и Павел Шатев, който по това време е първият министър на правосъдието на Народна федеративна република Македония и депутат...

Кольо Колев: В следващия парламент е възможно партиите да са само четири – ГЕРБ, БСП, „Има такъв народ“ и ДПС

Няма лошо в привличането на популярни лица в гражданските квоти на партиите, но идеята е да се прави политика, а не шоу, смята социологът  В...

Корнелия Нинова: Мога да допринеса за промяна в Пловдив с конкретни политики и проекти

БСП настоява за преотстъпване на част от данъците, за да остават в общината, а не да се раздават еднолично  „Мога да допринеса за промяна в...

Херо Мустафа: Прoблeмът c кoрупциятa в България e видим и вcички пoлитичecки cили трябвa дa ce oбeдинят пo тoзи въпрoc

„Нaшaтa цeл e Бългaрия дa бъдe cилнa и нeзaвиcимa и тoвa нямa дa ce прoмeни", зaяви пocлaникът на САЩ  В интервю за "Панорама" американският посланик...