Посолството на САЩ: С нетърпение очакваме да работим с България по инициативата „Три морета“

BIG5 АКТУАЛНО Посолството на САЩ: С нетърпение очакваме да работим с България по инициативата...

 

Посолството на САЩ в София обяви, че е „развълнувано да работи с България по инициативата „Три морета“.

 

Това става часове след като Конгресът на САЩ прие резолюция в подкрепа на усилията, предприети в рамките на инициативата за развитие на енергийната независимост на страните от Централна и Източна Европа.

„Щастливи сме да подкрепим тази инициатива за обединена и по-просперираща Европа и с нетърпение очакваме да работим с България, за да направим инициативата още по-силна, докато страната се подготвя да бъде домакин на следващата среща на върха на регионалната инициатива „Три морета“ през 2021 г.”, написаха от посолството на САЩ.

Winbet – победата е на върха на пръстите! (18+)

Според приетата резолюция инициативата за трите морета ще допринесе за икономическия растеж, устойчивостта и енергийната сигурност в този стратегически регион, като по този начин ще се засили националната сигурност на САЩ.

Документът осъжда усилията на Русия да използва енергията като средство за упражняване на натиск и подкопаване на свободата и демокрацията в Европа.

„Руски газопроводи като „Северен поток 2“ и „Турски поток“ имат политически характер и целят да подкопаят енергийната сигурност на Европа“, смятат американските конгресмени.

Инициативата за трите морета получи името си, защото обхваща териториите между Балтийско, Черно и Адриатическо море. В тази програма участват 12 държави от ЕС: Австрия, България, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Хърватия, Чехия и Естония.

Резолюцията е с препоръчителен характер, но приемането и е важно с оглед финалните приготовления на страната да инвестира 300 млн. долара в „Три морета“ следващия месец.

Същевременно германското издание “Билд” обяви, че новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън няма никакво намерение да смекчи американската позиция относно „Северен поток 2“.

САЩ вече наложиха санкции на фирми, свързани с изграждането на газопровода, а според германски медии Байдън може дори да погребе проекта, който е почти завършен.

 

източник: Епицентър

Последни новини

Истината за Beso Homes или как Красен Кръстев успя да превърти милиони през фирмите за сметка на хората

 В началото на месеца ви информирахме за казуса с агенцията Beso Homes и конкретно сградата Modern Living Apartments, при който собственици все още очакват...

Медийно законодателство в „12 без 5”, или защо сме „бананова република” по свобода на словото

В последните часове от живота на 44-тото народно събрание  правителството на Борисов предложи „на юруш” изменения в Закона за радиото и телевизията, които по...

Борисов обяви официално първият водач в листа на ГЕРБ

При неочаквана инспекция на трасето Видин – Монтана, днес премиерът Борисов демонстрира желанието да работи със силни, доказали се лица от гражданското общество по...

„Амнести Интернешънъл“ се възмути от езика на омразата на Навални, вече не го приемат за „затворник на съвестта“

Отговарящият за връзките с медиите на Амнести за Русия и Евразия Александър Артемиев каза, че получените сигнали са във връзка със стари видео записи...