Приеха на първо четене промените в Закона за здравето

BIG5 АКЦЕНТИ Приеха на първо четене промените в Закона за здравето
Основното притеснение е отпадането на формулировката от задължително болнично лечение

 

Със 106 гласа „за“, 4 „против“ и 54 „въздържали“ се промените в Закона за здравето, предложени от ГЕРБ бяха одобрени на първо четене в Народното събрание.

Основното притеснение на несъгласните е защо отпада формулировката от задължително болнично лечение. В предложените от ГЕРБ промени мотивът е „прецизиране на текста“, съобщава БНР.

Вносителят на промените Даниела Дариткова призова за сериозна дискусия между двете четения.

Поставянето под карантина чрез телефони или имейл ще облекчи работата на РЗИ, посочват в мотивите си от ГЕРБ. Според текстовете в Закона за здравето по време на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка здравният министър ще може да налага забрана за износ на лекарства, за да има необходимото количество за нуждите на българските граждани.

Георги Йорданов от БСП коментира, че терминът задължителна изолация трябва да се изясни.

„И ако даденият пациент реши да бъде изолиран вкъщи, ние не знаем дали той има възможности наистина да си осъществи задължителната изолация“, каза той.

От ДПС се въздържаха в подкрепата си за законопроекта. Джевдет Чакъров:

„Не бива да допускаме да има законова възможност, когато лекарят прецени, че трябва болнично лечение за лице, болно от холера или от вече изброените заразни болести. Лицето може да откаже да постъпи за болнично лечение, държавата да няма законни средства да го принуди да го направи“.

Вносителят на промените Даниела Дариткова разсея съмненията и призова за диалог:

„Още веднъж повтарям, че всеки пациент, за който се налага болнично лечение, и това е по мнението на лекуващия лекар, може да разчита на такова и са спекулации всички изказвания, които твърдят, че по този начин държавата абдикира“.

Последни новини

Горбачов: Наложително е Путин и Байдън да се срещнат

Най-важното е да бъде избегната ядрена война, подчерта последният съветски лидер  Последният лидер на Съветския съюз Михаил Горбачов призова днес руския държавен глава Владимир Путин...

Проф. Георги Михайлов: Качествата на руската ваксина са много добри, според най-голямото медицинско списание в света

БСП има всички възможности на тези парламентарни избори да бъде първа политическа сила  „Всяка държава в условия на извънредно законодателство може да сключи договори с...

Франция срещу американския либерален екстремизъм

Френският президент и неговото правителство посочиха мазохистичните политики на идентичността от американските академии като заплаха за целостта на Франция и фундаменталната ценност на републиката...

Идва моментът на нашето свободно волеизлияние

Ваксинация под формата на такъв прочувствен художествен спектакъл не сме имали. Очакваме съвсем скоро правителството да поръча и песен на звездите на българската естрада...