Фон дер Лайен преди срещата на Г-20: ЕС ще продължава да инвестира във ваксини

BIG5 АКТУАЛНО Фон дер Лайен преди срещата на Г-20: ЕС ще продължава да инвестира...
Шарл Мишел: СТО трябва да се реформира, за да стане търговията по-екологична

 

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви по време на пресконференция преди срещата на Г-20, че Европа трябва да продължи да инвестира, за да гарантира, че ваксините срещу Covid-19 ще могат да се произвеждат и разпространяват на достъпни цени.

Фон дер Лайен посочи, че 94 държави с високи доходи и 92 държави с ниски и средни доходи са потвърдили ангажимента си към международния механизъм COVAX, глобална инициатива, насочена към работа с производителите на ваксини, за да се осигури равностоен достъп по целия свят до безопасни и ефективни ваксини срещу коронавируса, предава БНР.

„Ще кажа също така на предстоящата среща на лидерите от Г-20, че е важно да се запазят мерките за икономическа подкрепа толкова дълго, колкото е необходимо“, допълни тя.

Шефът на ЕК посочи, че Европейският съюз ще бъде домакин догодина на световна среща на върха и добави, че „се надява“, че при управлението на Джо Байдън, САЩ също ще се присъединят. „САЩ подкрепят заключенията от Парижкото споразумение и се надявам, че те ще се присъединят към климатичното споразумение“, заключи тя.

Преди срещата на групата на 20-те най-богати държави, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пък определи мораториума за дълга, договорен от Г-20, като „добра стъпка в правилната посока“, но е убеден, че той ще трябва да бъде продължен и след средата на 2021 година.

Мишел изрази загриженост, че „Covid-19 е засегнал най-силно най-узявимите държави“ и призова всички кредитори да „дадат своя дан“, така че всички да бъдат „на борда“ в предложения нов модел за устойчиво развитие.

Winbet – удвои тръпката от играта! (18+)

Ръководителят на Европейския съвет потвърди ангажимента на Европейския съюз към целите за устойчивост по отношение на макроикономическите показатели, но той пропагандира необходимостта от многостранност, която да се използва като средство за подкрепа на най-уязвимите страни.

Шарл Мишел подчерта, че Световната търговска организация трябва да се промени, за да „направим нашата търговия по-екологична“, визирайки заплахата, свързана с изменението на климата.

По време на пресконференция преди срещата на Г-20 той подчерта, че Европейският съюз няма да позволи на други страни да се конкурират с блока и едновременно с това „да увреждат нашата планета“.

Освен това Мишел заяви, че „не трябва да има двойни стандарти, когато става въпрос за така наречените зелени облигации“, добавяйки, че членовете на Г-20 трябва да определят как ще изглежда постпандемичният свят.

Последни новини

Защо Къци, Миодраг, Буюклиева, Елвира и Богдан не са в листите на ВМРО?!

Статус на деня„Защо Къци Вапцаров, Миодраг Иванов, Петя Буюклиева, Елвира и Богдан Томов не са в листите на ВМРО?!“ Дидо Антонов, фейсбук Днес и Митко Павлов...

Референдумът в Обзор ще е валиден – над 60% избирателна активност

Областният управител на Бургас до 2 седмици трябва да внесе доклад в Министерския съвет  Над 60% е била избирателната активност в Обзор и близките 6...

ГЕРБ обяви водачите в кандидат-депутатските листи. Вижте кои депутати и министри са в тях

Повече от половината кабинет е в листите   Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди имената на водачите на листите с кандидати за народни представители.Очаквано лидерът на ГЕРБ...

Александър Йорданов се вживя в ролята на екзорсист: Без ГЕРБ злото ще ни завладее!

Според евродепутата България се е развивала успешно през последните 4 години  Евродепутатът Александър Йорданов призова за подкрепа на коалицията ГЕРБ/СДС на предстоящите парламентарни избори. В...