Томислав Дончев: Електронното направление и рецепта ще са готови до седмици

BIG5 АКЦЕНТИ Томислав Дончев: Електронното направление и рецепта ще са готови до седмици

 

До седмици ще бъдат на разположение на здравните работници и пациентите електронното направление и рецепта. Това коментира пред БТВ вицепремиерът Томислав Дончев.

 

„Големите самолети имат повече от един пилот. Не, кризата не ме управлява. Може би по-правилният термин е дали се полагат достатъчно усилия кризата да се смекчи. Мисля, че държавата прави това, което трябва да се направи“, каза той.

Дончев напомни, че националната здравна информационна система се състои от девет модула. Шест, от които, например електронното направление и рецепта, вече били готови като софтуер.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

„Естествено, необходимо още малко работа по отношение на внедряването на системата. По отношение на електронното направление е необходимо всички лични лекари да станат потребители на системата, за което се оказа отнеме време. По отношение на електронната рецепта тук голямото предизвикателство е дългата номенклатура от лекарства, която трябва да бъде въведена вътре. Надявам се до седмици да бъдат на разположение на всички здравни работници, пациенти“, каза той.

Дончев обясни, че внедряването на една система не е толкова просто – предполага адаптиране. „Ако погледнете данните ние почти всеки месец имаме услуга, която от хартия се е превърнала в електронна“, каза той.

По думите му две големи крачки трябва да бъдат извървяни – електронната идентификация, което ще се случи с новите документи за самоличност и другото е огромното усилие всеки документ, който е на хартия в администрацията да бъде превърнат в машинно-четивен формат.

„Когато тази стъпка бъде извървяна, тогава ще имаме пълно действащо електронно правителство. Като възможност на системите да си говорят една с друга, вече е факт“, добави вицепремиерът.

Споед него икономиката колкото повече подкрепа получава, толкова по-добре. „Икономиката ни в момента е по-добре от най-лошите прогнози и по-зле от най-оптимистичните очаквания“, обясни той. „Всички мерки за справяне с пандемията в рамките на 2020 година ще бъдат на стойност около 2,5 % от БВП, което е над 3 милиарда лева“, каза той. Дончев добави, че средствата инвестирани в бизнеса са не по-малко то един милиард. „Ще продължим с подобни мерки и до края на тези и в началото на следващата година“, добави той.

Дончев категорично отрече, че в момента правителството го е страх да затвори държавата, въпреки призивите за това.

„Това не е вярно, самите експерти – има спор колко твърди и колко обхватни трябва да бъдат мерките. Когато има необходимост от по-твърди мерки, те ще бъдат взети. Ние не сме сами, епидемията е във всички европейски държави. Тоталното затваряне е най-лесната мярка, но тя има огромно влияние върху икономиката, социалния статут. Ако е необходимо може да бъде взето по-тежко решение. Към момента няма такава необходимост. Ако е необходимо регионални, гъвкави, съобразявайки се със ситуацията“, каза Дончев.

Наред с това той коментира и инцидента в Пловдив, където двама пациенти починаха.Изрази съболезнования на близките. „Причината не е недостиг на болнични легла, причината е слаба организация. Нито една система не е перфектна и безгрешна. Системата е подложена на неимоверен натиск. Тя все още не е изчерпала капацитета си, но тя е под огромен натиск“, заяви той.

Последни новини

Столтенберг: ЕС не може да защити Европа

Генералният секретар на НАТО: Повече от 90% от хората в Европейския съюз живеят в държава от НАТО. Но само 20% от разходите за отбрана...

Мустафа Карадайъ: Нашите послания целят рестарт на държавата

Ние от ДПС апелираме към всички системни политически сили заедно да настояваме за свободни, честни и демократични избори. Нека изпълнителната власт и държавните органи...

Северна Македония готова българите да се преброяват като отделна етническа група, но без промени в конституцията

Външният министър Буяр Османи поясни, че от българска страна не е поставяно нито официално, нито неофициално искане за вписване на българите като етническа група...

Александър Симов: bTV е “болонката” на властта

Нагласата за промяна у хората е голяма. Не оставяйте държанките на властта да ви уплашат да гласувате, призова депутатът от БСП  „Истинският журналист трябва да...