Цветан Цветанов: Държавата се управлява от джипка

0
333

Последиците от COVID-19 ще са катастрофални, смята той

 

Най-важната тема е пандемията и мерките, които предприема българското правителство. За жалост се постигна хаос и България е в статистиката с най-критична ситуация и сме в списъка като 3 страна по жертви от COVID-1. Това казва председателят на Републиканци за България Цветан Цветанов за Хасковската телевизия ETV.BG 

Виждаме, че тези 7-8 месеца след първата вълна българското правителство просто не е направило абсолютно нищо, за да има ясен план за действие както се направи в много от европейските държави и смъртността не е толкова голяма, подчертава Цветанов.

Най-големият проблем е хаосът и оправянето на всеки самостоятелно. Това означава, че имаме огромен дефицит на доверие както към институциите и неспособност да се справят със ситуацията.

Предложението, което направихме от Републиканци за България с лекарския експертен съвет – те дадоха много ясни решения. За голямо съжаление те са много закъснели, но най-важното беше липсата на ясно идентифициране на болниците, които да бъдат обособени като ковид болници. Това създаде хаос и невъзможност дори плановите операции да могат да бъдат правени в специализираните болници.

Решението беше едно съгласно чл. 5 от ЗЛЗ ведомствените болници – Транспортна, МВР болница, ВМА и останалите по страната можеха да задоволят над 2/3 от легловата база, която беше необходима с експерти, лекари, оборудване на съответната техника и обезопасяването на живота и здравето на всички екипи, които работят. По този начин щеше да има и лесно финансиране, защото бюджетните лечебни заведения не са търговски дружества и въпросът можеше да бъде решен много бързо с решение и постановление на Министерски съвет.

Така НЗОК щеше да си свърши работа с Търговските лечебни заведения и всички тези планови операции, които трябваше да бъдат направени.

Последиците ще бъдат катастрофални за страната ни и съм убеден, че хората осъзнават този хаос и за голямо съжаление всеки е притеснен за живота и здравето на близките и на себе си.

Също така предстои една много тежка бъдеща седмица в парламента, където ще се гласува по всяка вероятност и Бюджета за 2021 г. Там също се правят ходове, които дават възможност да се купят бъдещи избори, но не и да се подготвим за тежките условия и предизвикателства, които ще имаме като последствия от COVID кризата, която я има в целия свят и в Европа респективно.

Изключително важно е да се знае, че в Бюджет 2021г. не е предвиден абсолютно никакъв буфер, което означава, че се залага много висока приходна част и същевременно се прави една много висока разходна част. Това означава, че икономиката и всичко работи по начина, по който е функционирал преди една година. Ситуацияте е подобна, дори по тежка от 2008 година, когато беше тежката финансова икономическа криза.

В бюджета, който беше направен от тогавашните управляващи беше предвидено точно да има сериозни приходи, да не се отчитат последствията от тежката финансово-икономическа криза и се бяха планирали много сериозни разходи. И когато 2009 г. приключиха парламентарните избори и имаше първи управленски мандат „Борисов“, където и аз участвах като вицепремиер и министър на вътрешните работи, ние видяхме, че разходната част е изпълнена – изпълнени са едни договори, но те финансово не са обезпечени.

Сега ни предстои да преживеем същото 2021 г. заради недалновидната политика на липсата на буфер в бюджета. Залагат се разходи, които са изцяло повече популистки отколкото да са дългосрочни и устойчиви, защото да заявиш пред българските пенсионери, че по бюджет се предвижда да има по 50 лв. до март месец е такова нещо и ако една политическа партия спечели ще продължи да ги дава.

Противопоставянето, което се направи с парите за детските надбавки – предвидени са като разход 300 млн. лв., за да има добавки за всички деца в България – това е справедливо, но не и да го противопоставиш след една седмица на медицинските работници и служителите на МВР. Това е разделяне на обществото в тази тежка ситуация.

Държавата се управлява от джипка, а когато това се случва от министър-председателя по този начин това означава, че ние сме далеч от институциите – от символите на държавността. Има един или двама спътника до него и се слушат някакви самовлюбени изказвания за успехите и просперитетите, а никой не вижда, че в момента в селата хората изнемогват, никой не защитава българските производители. Това са политики, които трябваше да се направят точно от правителството, за да могат в условията на тежка криза като пандемията, която ще е с много тежки последици за икономиката да съхраним всяко едно работно място.

Да може да подпомогнем бизнеса и да гарантираме, че малкият и средният бизнес ще бъде съхранен.

В момента правителството си купува гласове като заявява, че ще увеличи заплатите в бюджетната сфера, но най-важно е какво правиш за бизнеса, защото той заедно с икономиката са тези, които осигуряват приходната част на бюджета. Разходната е най-лесно да я направиш, но ако нямаш приход не може да се осъществи.

Не се чувам с премиера Борисов откакто имаме диаметрални различия по евротлантическата ориентация на страната и поведението, което се демонстрира в момента. Не виждам смисъл да се водят каквито и да е било разговори.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here