Каракачанов за РС Македония: Искаме тази държава, която дърпаме да влезе в Европа, поне да се държи уважително

BIG5 АКЦЕНТИ Каракачанов за РС Македония: Искаме тази държава, която дърпаме да влезе в...

 

Скопие няма желание въпросите да бъдат решавани. Те смятат, че могат да хитруват, както досега – България да ги подкрепя, а те за благодарност да ни забиват нож в гърба и да ни злепоставят. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в интервю за предаването „Тази неделя“ по bTV по повод позицията на България за Северна Македония.

 

„Македонските правителства, които управляват страната от първия ден на нейното съществуване, не са нормални. Те не създаваха условия на своите граждани за нормално развитие, а създаваха напрежение в Македония. По тази причина една част от българите в Македония идват и вземат българско гражданство. Би трябвало да се обърне внимание защо така постъпва правителството в Скопие“, посочи той.

По думите му България винаги е подкрепяла Македония за членството ѝ в НАТО и ЕС, но отказът ни е заради неизпълнението на Договора за сътрудничество и добросъседство. „Можеше България да го направи и в бъдеще, но го направи сега, защото ясно беше заявила, че основата за нашата подкрепа е изпълнението на Договора за добросъседство от 1 август 2017 г. Този договор не се изпълняваше. Когато дойде време Македония да влезе в НАТО, българската позиция беше, че няма да спрем членството ѝ в НАТО, въпреки че се бави с изпълнението на договора. Ясно беше изразена позицията, че за членството на Северна Македония в ЕС България няма да прави компромиси, ако договорът не бъде изпълняван. На 9 октомври 2019 г. е гласувана рамкова позиция на българското правителство, която на 10 октомври е подкрепена от целия български парламент единодушно. Македония поне от преди година и нещо знаеше каква е тази рамкова позиция, а ние им напомняхме постоянно, че не могат да саботират изпълнението на договора. От ноември миналата година до преди 1 месец не работеше и междудържавната комисия по спорните въпроси и то от македонска страна“, заяви Каракачанов.

Winbet – истинската тръпка от победата! (18+)

„Зоран Заев е един от малкото политици в Македония, които не са използвали груби, неприлични или обидни квалификации спрямо България. Министър-председателят преди него – Люпчо Георгиевски, даде отговор на въпроса какво се случва в Македония. Георгиевски го каза много ясно – въпреки желанието на оран Заев, Македония се управлява от една „дълбока държава“. Стево Пендаровски вероятно е чел добре историята на комунистическа България. Преди комунистическия период в България има и един друг период – Третото българско царство. Там няма друг политик, както и след Георги Димитров, който да е готов на предаде българската кауза с Македония и да се отрече от населението и своите роднини“, посочи той.

„Традиционно българите от Македония са заемали едно много осезаемо място. Това са министър-председатели, министри, военни, генерали, едни от най-известните професори и др. Близо 30 години България винаги, когато прави нещо добро, не се чува нито една дума от македонски медии или политици да кажат едно благодаря. В тези 30 години България е поставяла въпроса, че в Македония има хора, които са репресирани за това, че са българи и проявяват българско съзнание. Когато България постави въпроса, че не е нормално да подкрепяме Македония за членство в ЕС и НАТО, а в Македония да се унищожават българските паметници и да се фалшифицира историята, тогава се надига вой, че сме окупатори и фашисти. Искаме тази държава, която дърпаме да влезе в Европа, поне да се държи уважително. Скопие няма желание въпросите да бъдат решавани. Те смятат, че могат да хитруват, както досега – България да ги подкрепя, а те за благодарност да ни забиват нож в гърба и да ни злепоставят“, допълни той.

„Тонът в македонското общество се дирижира от медиите, които са част от онази „дълбока държава“, за която говори бившият премиер на Македония. Това е възпитанието, манталитета и идеологията, която се култивира – създаване на някаква нова идентичност. Понеже тази идентичност няма как да бъде исторически оправдана, трябва да се открадне българската история и за да се обясни тази кражба, трябва да се възпитат хората в омраза на всичко българско. Това е проблемът“, заяви Каракачанов.

Последни новини

Горбачов: Наложително е Путин и Байдън да се срещнат

Най-важното е да бъде избегната ядрена война, подчерта последният съветски лидер  Последният лидер на Съветския съюз Михаил Горбачов призова днес руския държавен глава Владимир Путин...

Проф. Георги Михайлов: Качествата на руската ваксина са много добри, според най-голямото медицинско списание в света

БСП има всички възможности на тези парламентарни избори да бъде първа политическа сила  „Всяка държава в условия на извънредно законодателство може да сключи договори с...

Франция срещу американския либерален екстремизъм

Френският президент и неговото правителство посочиха мазохистичните политики на идентичността от американските академии като заплаха за целостта на Франция и фундаменталната ценност на републиката...

Идва моментът на нашето свободно волеизлияние

Ваксинация под формата на такъв прочувствен художествен спектакъл не сме имали. Очакваме съвсем скоро правителството да поръча и песен на звездите на българската естрада...