Сорос: ЕС трябва да се изправи срещу Унгария и Полша, ако иска да оцелее като отворено общество

BIG5 ПРОФИЛ Сорос: ЕС трябва да се изправи срещу Унгария и Полша, ако иска...
Милиардерът излезе със статия, публикувана от Project Syndicate

 

Европейският съюз не може да позволи компромиси със стандартите за върховенството на закона, които прилага при разпределянето на средства към страните-членки. Начинът, по който ЕС ще отговори на предизвикателствата, които сега отправят Унгария и Полша, ще определи дали той ще оцелее като отворено общество, вярно на ценностите, на които е основано, пише американският милиардер Джордж Сорос в статия, публикувана от Project Syndicate. Агенция „Фокус“ предава материала без редакторска намеса.

Няма налично описание.Унгария и Полша наложиха вето на предложения от Европейския съюз седемгодишен бюджет от 1,15 трилиона евро (1,4 трилиона долара) и европейски фонд за възстановяване от 750 милиарда евро. Въпреки че двете държави са най-големите бенефициенти на бюджета, техните правителства категорично се противопоставят на условията за върховенство на закона, които ЕС прие по нареждане на Европейския парламент. Те знаят, че нарушават върховенството на закона по груби начини и не искат да плащат последствията.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан и в по-малка степен фактическият владетел на Полша Ярослав Качински не се противопоставят толкова на абстрактната концепция за върховенството на закона. За тях върховенството на закона представлява практически ограничения на личната и политическа корупция. Ветото е отчаян блъф на двама серийни нарушители.

Това беше и безпрецедентна стъпка, идваща в момент, когато Европа страда от опасен взрив на случаите на COVID-19, и тя обърка представителите на останалите държави от ЕС. Но когато шокът изчезна, по-внимателният анализ разкри, че има начин да се заобиколи ветото.

Регламентите за върховенството на закона вече са приети. В случай че няма споразумение за нов бюджет, старият бюджет, който изтича в края на 2020 г., се удължава ежегодно. Унгария и Полша не биха получили плащания по този бюджет, тъй като техните правителства нарушават върховенството на закона.

По същия начин фондът за възстановяване, наречен от ЕС „Следващо поколение“, може да бъде приложен чрез използване на процедура за засилено сътрудничество, както предложи Ги Верхофстад. Ако ЕС тръгне по този път, ветото на Орбан-Качински може да бъде заобиколено. Въпросът е дали ЕС, вероятно с германския канцлер Ангела Меркел начело, може да събере политическата воля.

Привърженик съм на ЕС като модел на отворено общество, изградено върху принципа на правовата държава. Тъй като съм от унгарски еврейски произход, аз съм особено загрижен за ситуацията в Унгария, където съм активен като филантроп повече от 30 години.

Орбан е изградил в Унгария сложна клептократична система, за да ограби страната, без там да се усетят. Трудно е да се изчисли сумата, с която той е обогатил семейството и приятелите си, но много от тях са станали изключително богати. Сега Орбан използва новата вълна на COVID-19, за да измени унгарската конституция и избирателния закон (за пореден път) и да се утвърди като министър-председател за цял живот с конституционни средства. Това е трагедия за унгарския народ.

Нека да дам няколко примера за това как Орбан е ограбвал унгарския народ. Той е превел огромни суми публични пари на редица частни фондации, които косвено контролира. Чрез хитър конституционен трик, Орбан сега окончателно премахва тези активи от публичното достояние; би било необходимо мнозинство от две трети от Парламента, за да бъдат върнати на унгарския народ. Включените суми възлизат на близо 2,8 милиарда долара.

В поредица от измамни сделки компании, близки до Орбан, закупиха над 16 хиляди уреда за вентилация от името на Унгария за почти 1 милиард долара, което далеч надхвърля броя на леглата за интензивно лечение и медицинския персонал, който може да оперира с тях. Анализ на данните за международната търговия показва, че Унгария плаща най-много в ЕС за апарати за вентилация от Китай, като в един момент плаща над 50 пъти повече от Германия.

Една от тези компании също си осигури поръчка от Словения, чийто министър-председател Янез Янша е близък политически съюзник на Орбан. Европейската служба за борба с измамите (OLAF) трябва да разследва дали ЕС е бил измамен. Неотдавнашният договор за руската ваксина, който ще направи Унгария първата европейска държава, която я използва, заслужава да бъде разследван.

В същото време Орбан се стреми да избегне отчетността за тези действия и предприема стъпки, за да предотврати повторение на местните избори през 2019 г., когато неговата партия Фидес загуби контрол над общинското правителство в Будапеща и други големи градове. Той се опитва да лиши Будапеща от финансови ресурси, като наложи вето на молбата на града за заемане на пари от Европейската инвестиционна банка за закупуване на ново оборудване за масови превози, подлежащо на социално дистанциране. Понастоящем Будапеща има недостиг от 290 милиона долара в бюджета си за 2021 г. Подобни условия преобладават и в други градове с местни правителства, които не се контролират от „Фидес“.

Опозиционните партии на Унгария смело се опитват да предизвикат Орбан, като формират общ списък с кандидати за общите избори през 2022 г. Но шансовете им за успех са ограничени, защото Орбан може да промени правилата в кратки срокове, както вече е правил няколко пъти. Предвидливо, Орбан планира да въведе последните промени в изборния закон, докато бушува пандемията, Будапеща е под комендантски час и войници патрулират по улиците.

Освен това Орбан упражнява почти пълен контрол над провинцията, където живее по-голямата част от населението. Той контролира информацията, която получават, и гласуването в много села не е тайна. На практика няма как опозицията да надделее.

Само ЕС може да помогне. Средствата от ЕС, например, трябва да бъдат насочени към местните власти, където в Унгария все още функционира демокрация, за разлика от националното ниво.

ЕС не може да си позволи компромис с разпоредбите за върховенството на закона. Как ще отговори на предизвикателството, поставено от Орбан и Качински, ще определи дали оцелява като отворено общество, вярно на ценностите, на които е основано.

Европейският съюз не може да позволи компромиси със стандартите за върховенството на закона, които прилага при разпределянето на средства към страните-членки. Начинът, по който ЕС ще отговори на предизвикателствата, които сега отправят Унгария и Полша, ще определи дали той ще оцелее като отворено общество, вярно на ценностите, на които е основано.

За коментари – в нашата фейсбук страница:

Последни новини

И САЩ отписаха Борисов! Време е да му покажем червен картон!

 Проф. Светлана Шаренкова: Нерадостен край се очертава за отиващата си и морално разкапана власт начело с Бойко Борисов. „Началствата“ го отписват, но все пак...

Топ 5 на срамните парламентарни издънки

Парламент в услуга на правителството  44-тото Народно събрание ще се запомни с липсата на контрол върху действията на правителството и с пренебрежителното отношение на министър-председателя...

Мустафа Карадайъ: Трябва да свалим арогантността, авторитаризма и агресията от политическата сцена в България

„За 10 години управление демокрацията е тежко болно, институциите не работят не комуникират помежду си. Премиерът се изживява като Краля слънце“  Тези избори са едни...

Ахмед Доган: Костов, както винаги, лъже! ДПС никога не е искало оставката на Богомил Бонев

Костов се възползва от напрежението между СДС и ДПС, за да урежда вътрешно-политиическите си проблеми. Той виждаше в лицето на Богомил Бонев много сериозен...