Щабът: Затваряме ВУЗ-ове, училища, детски градини, ресторанти, МОЛ-ове

BIG5 АКЦЕНТИ Щабът: Затваряме ВУЗ-ове, училища, детски градини, ресторанти, МОЛ-ове

Въвеждат нови мерки в държавата. Те бяха обявени от здравния министър проф. Костадин Ангелов.

 

Мерките влизат в сила от петък, 27 ноември

 

1. Удължава се срокът на извънредната обстановка до края на м.март догодина;

2. Преустановяване на присъствените занятия в университети, училища, детски градини и ясли, както и на извънкласни дейности;

3. Спиране на колективните спортни мероприятия, конгреси, семинари, конкурси и частни организирани тържества;

4. Продължаване на забраната за посещение на дискотеки и нощни заведения, преустановяване на работата на игрални зали;

5. Затварят се всички ресторатни и заведения за обществено хранене

Могат да работят само за доставки по домовете;

6. Затварят се МОЛ-ове. Преустановява се работата на всички нехранителни магазини, с изключение на банки, пощи, аптеки, застрахователни компании;

7. Забраняват се всички екскурзии – външни и вътрешни.

 

Няма да има промяна в организацията на работа на транспорта.

Няма да има КПП-та.

 

Ние не налагаме локдаун, вяраме, че заедно ще го наложим, за да запазим хиляди наши сънародници, заяви в емоционално изложение проф. Ангелов.

 

Дори да се страхуваме за доходите си, сме длъжни да го направим, за да спасим животи, подчерта министърът. По думите му резултатът от въведените мерки ще е видим най-рано след 8 дни, до 21 дни се очаква реално намаляване на заболеваемостта. Целта по думите на министъра е да се снижи разпространението в навечерието на Коледните и Новогодишните празници и да стане възможно отхлабването на мерките.

 

Колкото и да е подготвена една система, тя не може да издържи на такъв натиск, посочи здравният министър.

Няма да издържат лекарите ни и сестрите ни. За мен най-важното е опазването на живота на хората. не можем да си позволим да губим живота на млади хора, на възрастни.

Всеки живот има значение. Много колеги лекари вече също са болни. Разумът ни казва, че е нужно да предприемем нови мерки. От петък 27 ноември, ще бъдат обсъдени на Министерски съвет, посочи той.

 

За мен най-важно е опазването на живота и съм готов да поема всякаква отговорност. Всеки живот има значение. Сега е време, докато спазваме дистанция, да се държим един за друг„.

Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов, като подчерта, че това не е локдаун.  Няма да има и КПП-та, тъй като те са се оказали неефективни.

Аз няма да бъда министърът, който ще предаде усилията на стотиците лекари. Нужно е да предприемем нови мерки. Днес заедно с експертите предложих тези мерки на министър-председателя. Те ще влязат в сила от петък, обяви той.

Време е да се обединим в името на живота. Важно е да положим тези усилия, за да запазим хиляди. Ние сме длъжни да направим нужното, за да спасим сънародниците си. Ако мерките дадат резултати на Коледа, ще помислим за отхлабване на мерките. Искам да дадем на време на системата“, посочи министър Ангелов.

„Не може да си позволим да губим животите на хората. Сега е времето, докато спазваме дистанция, да се държим един за друг. Разумът и сърцето ми ми казват, че е нужно да предприемем нови мерки. Днес ги предложих на министър-председателят на България. Предложих тези мерки да влязат от петък, те ще бъдат обсъдени на министерски съвет”, обяви здравният министър.

 

Главният държавен здравен инспектор представи данни за заболяемостта в страната. Тя  надхвърля 250 на 100 000 души от населението в почти всички държави в Европа. 23 560 случая са регистрирани за миналата седмицата в страната, което е нарастване със 102%. България е на 11 място по заболеваемост в Европа.

 

Директорите на големите столични болници споделиха, че натискът върху медиците е огромен.

 

Директорът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски разказа за случаи на повторно заразяване при служители на лечебното заведение. Той обясни, че при двама от колегите се е развила по-тежка клинична картина на повторното заразяване, а при другите двама значително по-леки симптоми. „Във военно-медицинската служба бе създадена система на четирикодово оповестяване и повдигане на мерките, които касаят работния процес, учебния процес, бойната подготовка, както и събиранията във войсковите колективи. Всичко това се определя в зависимост на броя на заразените лица и процента на карантинираните военнослужещи. Тази система съществува от повече от месец. Към този момент мога да кажа, че имаме 10-кратно намаление на заразяванията във военно-медициснката служба“, подчерта ген. Мутафчийски.

 

„След промяна на закона за здравето от 13 март 2020 г. има ясно очертан алгоритъм как се предлагат мерки и от кого се дават заповедите, за това сте информирани. Щабът запазва своята функция да консултира и информира премиера за ситуацията около ковид кризата“, заяви още директорът на ВМА.

По-рано днес членовете на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса проведоха среща с министър-председателя Бойко Борисова. По време на съвещанието здравният министър докладва данни за развитието на пандемията от COVID-19 на територията на България. Бяха обсъдени конкретните параметри по отношение на заболеваемостта и смъртността в страната. Беше направен преглед и на натовареността на болничните заведения у нас.

 

източник: Епицентър

Последни новини

Крум Зарков: НС се превърна в орган, който подпечатваше решенията на изпълнителната власт

Самият факт, че премиерът не се явява в парламента по ключови въпроси, конституционната рамка на страната бе изкривена, коментира депутатът от БСП  Непрестанен скандал. Така...

При Слави няма министерство на културата. Ето възможните причини

Или остава едната единствена възможност - Веждю  Отсъствието на министър на културата в листата на Слави Тр. може да е по няколко причини:- забравили...

Борисов на инспекция в Брестовица: Подменяме изцяло водната мрежа

Премиерът обеща лозята да бъдат невредими  Премиерът Бойко Борисов е на инспекция в Брестовица, Пловдивско. Той е придружен от заместник-регионалния министър Николай Нанков и областния...

Руски депутат: Налице е опит за използване на Европейския съд по правата на човека за решаване не на юридически въпроси, а на политически

Сергей Железняк: Напълно очевидно е, че санкциите, които Европа се опитва да въвежда срещу Русия, за да угоди на Съединените щати, са преди всичко...