Радев: Международното научно сътрудничество носи устойчиво развитие и повишаване качеството на живот

0
285

Президентът Румен Радев приветства чрез видеообръщение участниците в Сесията на Комитета на пълномощните представители на страните-членки на Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна, Руската федерация, която се провежда в навечерието на 65-ата годишнина от неговото учредяване.

 

Международната научна организация е учредена през 1956 г. и в нея членуват 19 държави, като в момента 32 български представители от БАН, СУ „Св. Климент Охридски“, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и др. сътрудничат на института. Организацията разполага с уникална научна инфраструктура и поддържа връзки с над 800 научни центъра и университети в 64 страни, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

„Концепцията за бъдещото развитие на организацията като голям международен научен център осигурява единство на фундаменталната наука и иновациите, дейности в широка област, както и значима образователна програма“, заявява държавният глава в обръщението си към участниците в сесията. България ще бъде домакин на събитието през 2021 година.

Winbet – победата е на върха на пръстите! (18+)

По думите на президента съвместните научни колективи от цял свят изпълняват отговорни задачи, поставени от ООН и други международни организации, с цел подобряване качеството на живот в световен план и напредък в редица важни области на науката.

„С годините вашата организация непрекъснато обогатяваше спектъра на научните изследвания, разширяваше научната инфраструктура и разгръщаше интензивно международно сътрудничество“, посочи държавният глава.

Президентът отбелязва и че по време на българското председателство на Комитета на пълномощните представители на страните-членки през 2014-2017 г. са взети важни решения за развитието на Института. Сред тях са започването на строителството на Фабриката за свръхтежки елементи, полагането на първия камък в конструкцията на колайдера NIKA, които имат значим принос за бъдещето на Организацията и за развитието на високите технологии.

Държавният глава изразява своята подкрепа за българските учени за поетата инициатива страната ни да обяви следващата 2021 година за година на България в Обединения институт за ядрени изследвания и да работи за привличане на максимален брой научни организации към съвместна дейност. Страната ни има готовност и да открие първия в Европа информационен център на Обединения институт за ядрени изследвания и да участва в стартирането на пътуваща изложба за неговата дейност.

„Развивайки научното сътрудничество в областта на изследванията на основните свойства на материята, имаме изключителен шанс да работим за устойчивото развитие и съвместно преодоляване на екологичните проблеми на съвремието и повишаване качеството на живот“, заяви още българският президент в своето видеообръщение към участниците в Сесията на Комитета на пълномощните представители на страните-членки в Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here