Автобусният и таксиметровият бранш на протест в сряда, искат инкриминиране на нерегламентирания обществен превоз

BIG5 ПРОФИЛ Автобусният и таксиметровият бранш на протест в сряда, искат инкриминиране на нерегламентирания...
Ще бъдат преустановени превозите на пътници по линията на републиканската транспортна схема, по междуобластните и междуселищните линии

 

Представители на автобусния и таксиметровия бранш ще протестират в сряда на пл. „Батенберг“ от 10.00 до 12.00 ч., а причината е недоволство от приетото президентско вето върху Кодекса за търговското корабоплаване, предава агенция „Фокус“.

Председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова алармира, че има реална опасност държавата да остане без транспорт, тъй като фирмите са на прага на силите си. По думите й с приетото вето се прави реверанс към сивия сектор на нерегламентирания превоз. 100 автобуса и 2 000 таксиметрови автомобила ще се включат в протестните действия.

Ще бъдат преустановени превозите на пътници по линията на републиканската транспортна схема, по междуобластните и междуселищните линии. Градските превози ще бъдат преустановени в рамките на два часа между 09.00 и 11.00 ч. Всички международни линии също ще бъдат преустановени.

„Това е предупредителен протест към всеки един, който не е подкрепил и възнамерява да не подкрепи инициативата за инкриминиране на това деяние. Ако не получим адекватна позиция от останалите политически партии и не подкрепят приемането на Наказателния кодекс с предложените текстове, на практика предстои да преустановим превозите за доста дълъг период от време. Колегите настояват от следващия понеделник, докато не се приеме законът, да се преустановят всички превози в страната“, посочи Милтенова.

По думите й нерегламентираният превоз е опасен включително за здравето и живота на хората.
„Тези превозни средства не се поддържат, нямат съответния преглед при механик или необходимите застраховки. Водачите на тези превозни средства не са квалифицирани за професията автомобилен превозвач. Апелираме държавата в лицето на всички останали политически партии да защити обществения ред в страната“, отбеляза тя.

Милтенова подчерта, че инкриминирането на обществен превоз на пътници не означава инкриминиране на споделеното пътуване.

Winbet – истинската тръпка от победата! (18+)

„В момента има сериозно наслагване на страх в обществото и сериозно манипулиране на общественото мнение, че видите ли дори да тръгнете да пътувате заедно със свои роднини, вие ще попаднете под санкциите на Наказателния кодекс, което не е така“, увери тя.

Председателят на Браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи Спас Атанасов обобщи, че искането им е Законът за автомобилните превози да се приеме във вида, в който е предложен.

Председателят на Съюз „Такси“ Кирил Ризов посочи, че с протеста ще покажат червен картон на държавата, ако тя не направи необходимото да има затвор за нерегламентираните превози.

Георги Атанасов, член на Националното движение на конфедерацията на автобусните превозвачи на пресконференция предостави данни за нерегламентираните превози на дневна база.
„Около 400 са нерегламентираните курса дневно, което е огромен дял сив сектор, скрит зад споделеното пътуване“, отчете той.

На 28 октомври депутатите инкриминираха нерегламентирания превоз на пътници през преходните и заключителни разпоредби на Кодекса на търговското корабоплаване. Тогава от БСП възразиха срещу промените направени по такъв начин – без същински дебат. Предвиденото наказание беше от 2 до 5 години затвор за всеки, който извършва обществен превоз на пътници без разрешение, регистрация или лиценз, които се изискват по нормативен акт или акт на Европейския съюз. Също – моторното превозно средство, послужило за извършване на деянието, да се отнема в полза на държавата. Част от отхвърлените разпоредби предвиждаха по-голямо наказание в случаите, когато деянието е извършено от две или повече лица и те са се сговорили предварително за неговото осъществяване. В тези случаи предвиденото наказание бе затвор от 5 до 10 години и глоба от 5 000 до 15 000 лв.

Последни новини

Александър Симов: Не защо, а колко заведения ще отварят на 1 март?

Не трябва само да се задава въпросът, защо заведенията отварят на 1 март, а не през юни, както във Великобритания и други страни, а...

Ахмед Доган хвърля младежките лидери на ДПС в битката за парламента

Лидерите на младежките структури на ДПС по места са част от водачите на парламентарните листи на Движението за изборите на 4 април, научи Епицентър.бг.Това...

Иван Балабанов влиза в затвора

Иван Балабанов - Вазелина влиза в затвора за 8 месеца. Споразумението е одобрено от Районния съд в Панагюрище и влиза в сила от днес. Преди...

Мангъров: Всички, и десни, и леви, и брандирани уж за промяна, са за „мерките“. Ако не се възпротивим срещу тях, последствията ще бъдат катастрофални!...

Много важно и силно послание на доц. Мангъров във Варна! Докато ботоксовият здравен министър помпозно и пиарно бе сбрал журналистите във „Варненската Терапия“ по времето,...