БСП настоява за преизчисляване на всички пенсии, увеличение на детските надбавки и парите за безработица

BIG5 АКЦЕНТИ БСП настоява за преизчисляване на всички пенсии, увеличение на детските надбавки и...
Бюджетът на ДОО утвърждава несправедливостта в живота на обикновения българин

 

„Парламентарната група на „БСП за България“ не подкрепя Бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2021 година като цяло, защото той утвърждава несправедливостта в живота на обикновения българин“, заяви от трибуната на Народното събрание депутатът от левицата Георги Гьоков в началото на дебата за бюджета на ДОО.

„Хората са най-стратегическият ресурс на държавата и за пореден път не са в центъра на политиките му и в него липсва визия и воля за решаване на основни проблеми на обществото ни“, разкритикува остро Гьоков.

БСП аргументирано и обосновано настоява за финансиране на конкретни политики – преизчисляване на пенсиите, което ще  струва 800 млн. лева, увеличаване на обезщетение за отглеждане на дете от 1 до 2 години, чиято стойност ще е 73 млн. лева и за увеличаване на обезщетението за безработица, като част от бюджета ще се равнява на 28 млн. лева.

„Това е напълно възможно, справедливо и ще даде възможност за глътка въздух на българите – всички пенсионери, майки с деца, безработни“, категоричен е социалистът.

„Най-социалният“ бюджет на ГЕРБ всъщност няма да се окаже толкова социален, защото съвсем скоро ще се наложи да го променим и тогава ще се види неговият провал“, коментира народният представител от левицата Виолета Желева по време на дебата за бюджета на ДОО.

„Какво се предлага на пенсионерите – бонуси от 50 лв., но само до март. Нали този бюджет е за цялата година? Къде ви е визията за пенсионерите?“, попита Желева управляващите.

Тя припомни обещанията им, че тъй като всички деца били равни – затова всички щели да получават по 40 лв. помощи.

„Всъщност се оказа, че няма да бъде така и те бяха излъгани. В същото време, за поредна година замразявате обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години, за което много пъти сме казвали, че е изключително мизерно. Това ви е политиката към родителите“, продължи Виолета Желева. „Ние предлагаме това, което искат майките – това обезщетение да бъде обвързано поне с минималната работна заплата“, добави тя.

По нейните думи добре, че е била кризата, че управляващите да се сетят да  увеличат краткосрочните обезщетения за безработица, поне с малко.

„Но хората очакват, когато излязат на пазара на труда и са останали без доходи, да имат такива обезщетения, че да заместват достойно доходите от труд. Затова предлагаме обезщетението да бъде минимум 17,50 лв. на ден., за да бъде то поне колкото е линията на бедност“, заяви депутатът от левица и допълни: „Бюджет 2021 г. е копие на Бюджет 2020 г., но със завишени суми. Липсва основното – инструментариумът, за да има поглед за бъдеще“, обобщи Виолета Желева.

„Има един въпрос, който от 3 години стои, когато гледаме ДОО. Това е ролята на максималния осигурителен доход. Вече 3 години той е 3000 лева. Въпросът е – защо не го променяме?“, този въпрос зададе зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев в дебата по бюджета на Държавното обществено осигуряване. Той подчерта, че де факто богатите хора имат по-малка данъчна тежест.

„БСП предлага увеличение от 3000 на 3900 лева – това са приблизително 380 милиона лева в Държавното обществено осигуряване“, напомни още той, като конкретизира, че това е начин, по който се увеличава приносът в осигурителната система и хората, осигуряващи се с по-високи доходи, един ден ще имат по-високи пенсии.

„Бюджетът на Държавното обществено осигуряване би трябвало да залага принципите на социалната солидарна и справедлива държава. За съжаление, бюджетът, който ни се предлага за следващата година предлага тотален хаос и объркване на целия пенсионно-осигурителен модел“. Такова мнение изрази народният представител от парламентарната група на „БСП за България“ Надя Клисурска.

Тя бе категорична, че управляващите не правят нищо по отношение на огромната ножица между старите и новоотпуснатите пенсии. Клисурска обърна внимание, че в рамките на повече от десет години, поради това, че пенсиите не са били преизчислени, ръстът на средния осигурителен доход е нараснал с 230%.

„За сметка на това увеличавате минималната и, забележете, максималната пенсия. А какво правите за тези над 1,7 милиона български пенсионери, които в най-тежките месеци ще получават близки до минималната пенсия, но техните пенсии няма да бъдат увеличени?“, попита управляващите Клисурска.

Последни новини

България се покланя пред паметта на медиците, отдали живота си в борбите за свободата на България

Днес за първи път от връчването на акредитивните си писма като посланик на Руската федерация в Република България, поднесе своето преклонение пред този знак...

ДДС за СДС

Десет от дванадесет основни спонсори на СДС през 2017 г. се оказват хора, свързани с ДДС измами Коалиционният партньор на ГЕРБ в изборите - СДС,...

Проф. Светлана Шаренкова: Само БСП може да победи мафиотско-мутренския модел на управление на ГЕРБ

"Ще участвам в кампанията на БСП за България в Първи многомандатен регион Благоевград и за мен това е чест"   „Тези избори ще протекат в уникална...

Акад. Марков за влизането на Трифонов в политиката: 30 години случайни хора попадат във властта!

На 3 март България се завръща на политическата карта на Европа! Нито можем да отречем събитието, нито да преместим празника, както от години предлагат...