Георги Свиленски: Управляващите проспаха летните месеци

BIG5 АКТУАЛНО Георги Свиленски: Управляващите проспаха летните месеци
Поведението на управляващите към транспортния бранш е лицемерно

 

В БСП има притеснения за отношението на държавата към българските граждани – към тези, които предстои да пострадат. Причините са в това, че в момент като този, когато управляващите обявяват затваряне на държавата, е трябвало да бъдат обявени и подкрепящи мерки.

За тревогите на левицата, минути след като стана ясно, че от петък се готви прилагането на драстични мерки за изолация за ограничаване на ковид-заразата, в предаването по БНТ „Още от деня“ говори заместник-председателят на Парламентарната група на „БСП за България“ Георги Свиленски. Депутатът коментира извънредния брифинг на здравния министър, на който се предложиха строги ограничения в болшинството сфери на социалния и икономически живот на държавата.

„Не мога да разбера, в 16:30 ч. премиерът казва, че няма да има затваряне на държавата – трябвало да има дишаща икономика. В 17:00 ч. неговият министър излиза и казва 15 мерки, които на практика затварят държавата. И ако от едната страна стоят бизнеси и човешки съдби, от другата не виждаме подкрепата на държавата“, изрази недоумението си Георги Свиленски. Той припомни летните месеци, които по неговите думи са проспани от управляващите като не са подготвили здравната система за втората вълна на коронавирус.

„Нашата критика е насочена и срещу непредвидимостта, с която действат управляващите – един ден ще затварят, друг ден няма да затварят. Четири дни затваряха дискотеките, а сега за четири минути затвориха държавата“, потвърди изумлението си Свиленски.

Winbet – удвои тръпката от играта! (18+)

Попитан какво би направила БСП в сегашната ситуация, социалистът отговори: „Бихме се вслушали в експертите. Ако те казват, че затварянето ще намали заболеваемостта и ще намали жертвите – добре, ще затворим. Но ще кажем какво ще дадем на тези собственици на заведения и на тези хора, които ще загубят работните си места в тези месеци“.

Георги Свиленски призова премиера и министрите да дойдат в парламента във вторник, когато се обсъжда бюджетът на второ четене, за да предложат нови мерки, с които да се подпомогнат хората при новото затваряне на държавата. Според него сегашните предложения на управляващите не са адекватни към ситуацията, а средствата в Бюджет 2021 се раздават предизборно вместо истински да решат проблемите на българските граждани.

„Поведението на БСП е открито, честно и последователно – заявили сме, че няма да осигуряваме кворума на това Народно събрание. Във вторник, когато се разглежда бюджетът, ще влезем, ако управляващите осигурят кворума – легитимен, а не с онлайн заседаващи депутати, и ще защитим нашите предложения. Те са свързани с ковид кризата и с решенията на проблемите на българските граждани – последователни и трайни, а не конюнктурни – до изборите през март месец“, категоричен бе Свиленски.

Заместник-председателят на левицата в парламента коментира и организирания за сряда протест на превозвачите. От транспортния бранш протестират против подкрепеното в парламента президентско вето върху поправките в Кодекса за търговското корабоплаване, според които нерегламентираният превоз би се наказвал със затвор.

„Нормалната практика, когато имаш такъв тип нарушения, е да попиташ как се справя изпълнителната власт с този проблем. А отговорът е – от 13 хиляди проверки, 20 хванати нарушители. Когато имаш корумпирана изпълнителна власт, каквито и наказания да се наложат, няма кой да ги хване нарушителите“, посочи по казуса експертът.

Георги Свиленски призова протестиращите да обърнат своята критика към тези, които допускат това да се случва: „Няма ли контролни органи, каквито и закони да наложим, няма кой да ги изпълнява“, недвусмислено потвърди социалистът .

Според него поведението на управляващите към транспортния бранш е лицемерно. Той обърна внимание, че от 25 вета на президента, управляващото мнозинство е отхвърлило 24 от тях и ако е искало, е можело да отхвърли и това.

„В 9 часа бяха 130 регистрирани народни представители и само след 40 минути бяха 80. Къде отидоха 50 народни представители от управляващото мнозинство, че не отхвърлиха ветото? Това е лицемерно поведение и се надявам колегите от транспортния бранш да го разберат“, коментира Свиленски и добави, че от БСП са готови да помогнат на бранша и заедно да се намерят работещите решения.

Последни новини

Горбачов: Наложително е Путин и Байдън да се срещнат

Най-важното е да бъде избегната ядрена война, подчерта последният съветски лидер  Последният лидер на Съветския съюз Михаил Горбачов призова днес руския държавен глава Владимир Путин...

Проф. Георги Михайлов: Качествата на руската ваксина са много добри, според най-голямото медицинско списание в света

БСП има всички възможности на тези парламентарни избори да бъде първа политическа сила  „Всяка държава в условия на извънредно законодателство може да сключи договори с...

Франция срещу американския либерален екстремизъм

Френският президент и неговото правителство посочиха мазохистичните политики на идентичността от американските академии като заплаха за целостта на Франция и фундаменталната ценност на републиката...

Идва моментът на нашето свободно волеизлияние

Ваксинация под формата на такъв прочувствен художествен спектакъл не сме имали. Очакваме съвсем скоро правителството да поръча и песен на звездите на българската естрада...