Европарламентът подхвана „програмираните повреди“ на стоките

BIG5 РАЗСЛЕДВАНЕ Европарламентът подхвана "програмираните повреди" на стоките
Искат се мерки срещу индустриите, които нарочно залагат кратък живот на продуктите си

 

Европарламентът иска от Европейската комисия бързи и радикални мерки срещу хитруването на производителите, известно като програмирано овехтяване или планирано остаряване. Става дума за проблем, който всеки е изпитал на гърба си –  телефонът, телевизорът, пералнята внезапно излизат от строя точно след като изтече гаранционният срок (който изобщо не е дълъг), а после се оказва или че необходимата резервна част никъде я няма, или че ремонтът ще е толкова скъп, че е по-добре да си купите нов уред, пише в. „Сега“.

Всъщност производителят е заложил кратък живот на стоката си съвсем съзнателно – за да си вземете нова и оборотът да върви. Типичен пример са и софтуерните компании, които периодично „пенсионират“ добре работещи програми, за да ни продадат обновен продукт, който не винаги е подобрение. Подобен случай са консумативите за принтерите – например черното мастило не е изчерпано, но устройството ви алармира и настоява да сложите нова мастилница/тонер.

Навремето първите чорапогащници от найлон били невероятно здрави, но после производителят се усетил и „поправил“ тази грешка, като променил състава на влакната и улеснил бримките. Някогашните телевизори ни служеха вярно с десетилетия, а ремонтите бяха нещо обичайно и не непременно разоряващо. Днес електрониката „гърми“ и се оказва, че е най-добре да си купим нов апарат, вместо да се главоболим със сервизи и резервни части. И сигурно сте забелязали, че като се навършат две години, смартфонът ви сякаш „оглупява“ и все повече цикли. Да не говорим колко малко живеят съвременните осветителни крушки.

Европарламентът обсъди резолюция в понеделник, свързана с всички тези проблеми, и приканва ЕК да вземе конкретни мерки, включително и да внесе необходимите законодателни предложения.

Евродепутатите искат компютри, принтери, печки, хладилници, мебели, поялници и т.н. да могат да се ремонтират по-лесно, а софтуерните продукти да подлежат на ъпдейтване и надграждане, вместо често да се заменят. Производителите трябва да осигуряват достъпни резервни части – и като цени, и като наличност. В мотивите към резолюцията на ЕП се посочва, че 77% от потребителите в ЕС предпочитат да поправят повредените стоки, вместо да купуват нови.

За борба с програмираното овехтяване е необходимо да се гарантира по-дълъг живот на електроуредите, електрониката, програмните продукти и т.н. За целта трябва да има критерии за минимална устойчивост на всяка категория продукти – още при проектирането, и това да бъде отразено на етикета. Гаранционните срокове трябва да бъдат удължени значително. Когато отстраняването на повредата се проточи над месец, времето за ремонта трябва да се приспадне от гаранционния срок.

Освен това евродепутатите препоръчват да се обмислят стимули –  за фирмите, които произвеждат здрави и подлежащи на поправка стоки, за сервизите и ремонтните работилници, а също и за търговията от типа „втора употреба“. Тези мерки ще създадат повече работни места и ще намалят отпадъците.

Активността на ЕП по темата е добра новина. Лошата е, че и предният парламент прие подобна резолюция – още през 2017 г., но реални действия не последваха. Освен това лобитата на компаниите производители са много мощни и няма да се дадат лесно. Показателно е, че през 2003 г. в Германия бе проведено проучване с участието на Агенцията по околна среда, което обхвана десетина домакински уреда като електрически кани, аспиратори и телевизори и не успя да открие доказателства, че има промишлена стратегия за съкращаване на живота на стоките.

Последни новини

Борисов ще настоява пред Европейския съвет производителите на ваксини стриктно да спазват договорите

  Във фокуса на обсъжданията на държавните и правителствените ръководители ще бъдат пандемията от COVID-19, готовността за реакция при заплахи за общественото здраве, сигурността и...

Крум Зарков: БСП има ясни идеи за реформа в правосъдната система

Формулата е кураж, почтеност, компетентност  „Неизбежна е съществена промяна на начина, по който функционира правосъдната ни система. Отговорните политически сили не трябва да бягат от...

Стоян Мирчев: Чрез гражданските квоти отворихме широко ветрилото на партията

Проблеми има, около тези проблеми има въпроси, а ГЕРБ не успява да отговори адекватно.  „Ние сме единствената демократична партия и като такава след редене на...

Сръбският министър на отбраната Александър Вулин: От България влизат най-много нелегални бежанци

 Тежки критики срещу Европейския съюз и упреци срещу България отправи сръбският министър на отбраната Александър Вулин. Той обвини ЕС в липса на позиция по...