Парламентът гласува окончателно бюджетите за 2021 г. (на живо, обзор)

BIG5 ПРОФИЛ Парламентът гласува окончателно бюджетите за 2021 г. (на живо, обзор)
На фона на критики от икономисти

 

 

Гласуването на трите бюджета за следващата година – на здравната каса, на общественото осигуряване и държавния минава на фона на критики заради планираните разточителни и спорни откъм ефективност разходи.

 

 

И за 2021 г. бюджетът на здравната каса е увеличен и достига над 5.3 млрд. лв., но няма резки промени.

 

 

В бюджета на общественото осигуряване се предвижда минималната пенсия да стане 300 лв. от 1 януари, но преизчисляване на останалите пенсии не се залага. Всички пенсионери ще получават по 50 лв. на месец през първото тримесечие. Въпреки критиките на бизнеса минималната работна заплата ще бъде 650 лв., а максималният осигурителен доход остава 3000 лв. Не всички родители ще вземат детски надбавки, както се планираше, но всички ще могат да намалят годишната си данъчна основа с 4500 лв., за всяко дете, което се равнява на спестени разходи за подоходен данък в размер на 450 лв.

В националния бюджет се залага 10% увеличение на заплатите на държавната администрация и 15% увеличение на разходите за персонал в системата на МВР. Бюджетният дефицит е 5.48 млрд. лв. Максималният размер на нов дълг, който може да бъде поет догодина, е 4.5 млрд. лв.

Ето какво гласува мнозинството в парламента днес:

Окончателно: Минималната пенсия става 300 лв.; 380 лв. обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст става 300 лв. от 1 януари догодина, решиха депутатите с приетите окончателни текстове в Закона за Държавното обществено осигуряване за 2021 г., предаде БГНЕС.

Предложението за нарастване на размера с 50 лева подкрепиха 141 народни представители.

Между двете четения на законопроекта от „Воля“ предложиха сумата да скочи до 350 лв., но идеята им не срещна одобрението на парламентарното мнозинство.

До месец март на 2021 г. ще продължи и изплащането на допълнителни суми към пенсиите на всички над 2 млн. пенсионери в размер на 50 лв. месечно. Мярката бе лансирана от правителството в помощ на най-уязвимата група по време на COVID-кризата.

От началото на следващата година се увеличава и максималният размер на получаваните една или повече пенсии от 1200 лв. на 1440 лв. месечно. За пенсиите, отпуснати до 31 декември 2020 г. се предвижда осъвременяване с 5% по т.нар. швейцарско правило.

Средният размер на пенсията на един пенсионер през 2021 г. се предвижда да достигне 488,97 лв., което е ръст с близо 77 лв. или 18,6 на сто спрямо сегашната ѝ стойност.

Увеличава се минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица от 610 лв. на 650 лв. Минималният осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители се запазва на 420 лв. Максималния осигурителен доход за всички осигурени лица от 3 000 лв. също се запазва.

Остава същата и помощта от 380 лв. за отглеждане на дете до 2-годишна възраст.

Депутатите приеха окончателно проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за догодина, с което потвърдиха и предвидената там допълнителна финансова подкрепа за медицинските специалисти.

От следващата година хората в бели престилки ще получават допълнение към трудовите си възнаграждения докато има пандемия. За лекарите то ще бъде в размер на 600 лв. на месец, за медицинските сестри и специалистите по здравни грижи – 360 лв., а за санитарите – 120 лв. Средствата ще се получават паралелно с допълнителния стимул за борещите се на първа линия с COVID-19.

Увеличение към възнагражденията няма да получават единствено лекарите, чиято брутна заплата надвишава 5 хил. лв. месечно.

Бюджетът на НЗОК запазва здравноосигурителната вноска в размер на 8%. Съотношението на заплащане от страна на работодателя и здравноосигуреното лице за 2021 г. е 60:40.

Като цяло проектобюджетът на НЗОК за догодина предвижда повече пари за здраве спрямо настоящата. Парите на Касата ще бъдат в размер на над 5 млрд. лв. и с 340 млн. повече от 2020 г.

Разчетът предвижда повече пари да има и за лекарства – 1,3 млрд. лв.

Средствата за болниците също се увеличават – 2,37 млрд. лв. са предвидени, като тези, които предоставят комплексно обслужване за пациенти с коронавирус, ще получават повече.

В текстовете е разписано още, че задължения за работа с пациенти с COVID-19 вече ще има и към изпълнителите на извънболнична медицинска помощ, както и санкции при отказ от тяхното изпълнение, предава БГНЕС.

Последни новини

Руски депутат: Налице е опит за използване на Европейския съд по правата на човека за решаване не на юридически въпроси, а на политически

Сергей Железняк: Напълно очевидно е, че санкциите, които Европа се опитва да въвежда срещу Русия, за да угоди на Съединените щати, са преди всичко...

„Ужилени“ от Красен Кръстев собственици в Beso Homes ще получат Aкт 16

Очаква се той да бъде подписан на 1 март, когато ще се проведе заседанието на ДНСК  Добра новина за потърпевшите от спор между двама съдружици...

Македонските лидери след 1945 са били български учители, разкриват архивни документи

През 1948 г. Панко Брашнаров и Павел Шатев, който по това време е първият министър на правосъдието на Народна федеративна република Македония и депутат...

Кольо Колев: В следващия парламент е възможно партиите да са само четири – ГЕРБ, БСП, „Има такъв народ“ и ДПС

Няма лошо в привличането на популярни лица в гражданските квоти на партиите, но идеята е да се прави политика, а не шоу, смята социологът  В...