Румен Петков: Здравният министър налага двойни стандарти в един изключително чувствителен за обществото момент

BIG5 АКТУАЛНО Румен Петков: Здравният министър налага двойни стандарти в един изключително чувствителен за...
2020 година може да бъде характеризирана като „PCR тестовете – златната мина”, заяви лидерът на ПП АБВ

 

Здравният министър налага двойни стандарти в един изключително чувствителен за обществото момент. Това каза председателят на ПП АВБ Румен Петков на пресконференция на партията по повод мерките и действията на правителството във връзка с разпространението на коронавирус, предаде Агенция „Фокус“.

„Абсурдите в действията на министъра на здравеопазването създават недоверие у хората. Те карат хората да не изпълняват мерките. Когато заявиш „Забранявам публиката на спортните мероприятия, с изключение на…“, ти налагаш двойни стандарти в един изключително чувствителен за обществото момент“, добави Петков.

Той посочи, че с действията си здравният министър показва, че търговията е по-важна от образованието и здравето на децата. „Когато затваряш училища, а оставяш моловете отворени, какво казваш на обществото? Значи търговията е по-важна от здравето и образованието на нашите деца. Даваме ли сметка, че десоциализирахме децата и две поколения ще имат сериозен проблем от образователна гледна точка. Здравният министър издава тези заповеди, образователният му колега изглежда повече от неубедителен, когато говори за мерките, които са взети да се гарантира образованието“, каза Румен Петков.

Той посочи, че мерките, които ще бъдат приложени, са абсолютно неподготвени. „Фактът, че кръчми, молове работят, а училища и университети – не, не заслужава коментар. Той е неприличен като акт даже и за това Народно събрание, даже и за това правителство. За това всички мерки, които сега се опитват да ни изсипят на главата, са абсолютно неподготвени“, допълни той. „Това недоверие ще продължава да се разширява точно заради липсата на аргументи и неспособността на правителството да защити своите действия, да ги обясни, да ги артикулира, да ги мотивира пред обществото“, заяви Петков.

Winbet – победата е на върха на пръстите! (18+)

Румен Петков обясни, че правителството си е измило ръцете с общините. „Кой ще поеме ангажимент за осигуряване на бита на тези хора, които ще останат на улицата. Не разбираме ли, че съкращенията ще се разширяват? Настояваме, когато се говори, че се взимат мерките, да бъдат ефективни и реални днес. Туризмът е стратегически отрасъл за нас. Правителството трябва да поеме такса „смет“ на нашите хотели за тази година. Правителството си изми ръцете, препоръча на общините да преценят дали да вземат такса „смет“ от хотелите. Общините са убити“, каза още той.

Отминаващата 2020 година може да бъде характеризирана като „PCR тестовете – златната мина”, коментира Румен Петков и даде един пример: „Националната здравноосигурителна каса заявява, че ще плаща по 60 лв. на PCR тест на съответните лаборатории за гражданите, а сега гражданите плащаме по 120, 110, 130 лв.“, заяви Петков.

Той обясни, че правителството изглеждат като търговци и дистрибутори на предпазни средства и това прави гражданите недоверчиви.

„Защо институциите продължават да не легитимират антигенните тестове с 95% точност от PCR тестовете, които обаче не надвишават 30 – 35 лв. Защо се прави бизнес от коронавируса? Това са неща, които будят недоверие у гражданите. Нашето правителство изглеждат като търговци, като дистрибутори на маски, на предпазни средства, на дезинфектанти, на PCR тестове. Това е една серия от мошенически действия на правителството, които правят хората недоверчиви“, допълни той.

Лидерът на АБВ посочи, че общините са съсипани, а държавата трябва да направи жест към туризма, като поеме такса „смет“. „Когато март месец атакувахме Националния оперативен щаб за всички щуротии, които направиха, една от причините беше, че в този Национален оперативен щаб нямат представител на местните органи на самоуправление. Общините бяха съсипани, те са съсипани от наемите от пазарите, от наемите от общинските обекти, от приходите. Не трябва общините да опростят такса „смет“. Неработещите хотели с нищо не натоварват системата. Жестът, който трябва да бъде направен към туризма, е държавата да поеме такса „смет“ към общините“, каза още той.

Последни новини

Проф. Светлана Шаренкова приветства посланик Елеонора Митрофанова

Днес Вие ставате част от България като представител на Велика Русия, заяви председателката на Форума и издател на в. ЗЕМЯ и „Русия днес –...

БСП към bTV: Тенденциозно пренебрегвате опозицията. Не е демократично!

От БСП настояват за равнопоставеност, коректност и морал в медията пред главния изпълнителен директор на медията Мартин Швехлак  Днес председателят на Предизборния щаб на „БСП за...

Парламентът отхвърли Sputnik V

Бългaрия щe купувa вaкcини, caмo cлeд кoнcултaции c EК  Cлeд cпoрoвe БCП нaпуcнa зaceдaниeтo нa Кoмиcиятa пo здрaвeoпaзвaнeтo зa руcкaтa вaкcинa Sputnik V. Бългaрия щe...

Бившата външна министърка на Австрия влиза в борда на „Роснефт“

Танцувалата с Путин Карин Кнайсъл е номинирана от руското правителство  Руското правителство е номинирало бившия австрийски външен министър Карин Кнайсъл за борда на директорите на...