Северна Македония се отказва от АЕЦ „Белене“

BIG5 АКТУАЛНО Северна Македония се отказва от АЕЦ "Белене"

Северна Македония временно се отказва от намеренията си да инвестира в българската АЕЦ „Белене“ – това съобщи изпълнителният директор на акционерното дружество АД ЕСМ Васко Ковачевски пред държавната агенция МИА, след като заяви това и на Македонския енергиен форум в Скопие.

 

Това се случва само дни, след като „Росатом“ обяви, че няма как централата да се изгради без държавни гаранции, както иска България. Сега Северна Македония е предпочела да участва с 25% в комбинираната газова електроцентрала в индустриалната зона на Александруполис, Гърция.

Според Ковачевски решението е взето заради икономическите перспективи – гръцката централа е с по-добри възможности за осъществяване „в разумен срок“, докато от българска страна има „закъснения и отлагания“ и „няма никакви изгледи за старт“.

„Електроцентрала с инсталирана мощност до 800 мегавата, в която нашата държава чрез АД ЕСМ би имала собственост от 25% и до 200 мегавата, с което значително ще се подобри представянето на компанията от гледна точка на стабилно производство на електрическа енергия. За нас е важно да осигурим надеждно снабдяване с енергия от множество източници и да подобрим работата на нашата компания, като, разбира се, това стане в обозримо бъдеще „, така той по повод гръцкия проект.

Сформирани са работни групи, които да координират въпроса за бъдещата инвестиция.

От думите на Ковачевски не личи да има политически мотиви в решението, но то идва и в момент, когато двустранните отношения с България се влошиха сериозно заради ветото, което нашите власти наложиха за преговори със Северна Македония за членство в ЕС.

Премиерът Зоран Заев заяви, че и в двете посоки продължават да текат инвестиции, но въпросът трябва да се реши в името на развиването на добрия бизнес климат.

 

източник: Дир.бг

Последни новини

Най-после! Сградата ML Apartments получи акт 16, въпреки спънките на Красен Кръстев!

 Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) е подписала акт 16 на сградата Modern Living Apartments, която бе саботирана от управителя на фирмата-инвеститор Красен Кръстев,...

Проф. Димитър Иванов: Миски, пионки и компромиси обезличават НС

 „Заради новите мутации на вируса се нуждаем от още по-дисциплинирани мерки и от спазване на ваксинационния ред. Всякакво забавяне на ваксинирането ще забави икономическото...

Димитър Николов е горнооряховският кандидат на ГЕРБ за народен представител

 Председателят на Общинския съвет Димитър Николов е горнооряховската кандидатура на ПП ГЕРБ за народен представител. Индикации за това имаше още през миналата седмица, когато...

Осъдиха Никола Саркози за корупция

Френският президент опитал да подкупи магистрат  Бившият френски президент Никола Саркози получи три години затвор за корупция, включително една година – ефективно, съобщава Би Би...