Умираме ли повече от Ковид?

BIG5 АКТУАЛНО Умираме ли повече от Ковид?
Дали смъртността от Ковид е по-висока от смъртността при тежки грипни епидемии? Какво показват моментните данни на Националния статистически институт?

 

Всеки ден медиите ни бомбардират с информации за смъртността от коронавирус. В последните дни цифрите твърдо надхвърлиха 100 починали, а днес дори отбелязахме тъжен рекород – според данните 189 души са починалите от или с коронавирус, тук има въпросителна, пише dnews.bg.

Но не върху това се спираме сега, в този кратък преглед на данните на националната статистика за, както те ги наричат, „умиранията по месеци“.

Правим важното уточнение, че това не са умирания от ковид, а това са всички умирания за този период. И вероятно по-високата смъртност, тоест разликата между средните данни и данните от тази година, могат да се припишат на коронавирусната пандемия.

Тази информация може да бъде намерена в сайта на НСИ тук 

Но нека разгледаме цифрите и да видим какво ни говорят те.

Данните са за 2019 и 2020 година, по седмици, като на първата графика, която е и на снимката, се виждат умиранията по седмици за двете години. Има данни до първата седмица на ноември, която е и 45-ата седмица на годината.

Ясно се вижда, че смъртността се увеличава стремително и от средно 1800, 1900 умирания за седмиците, от 40-та до 45-а на 2019 година, те се повишават до 2800, 3100 за същите седмици на 2020 г. Нарастването е драматично, близо 40 процента.

Това може да ни накара да помислим, че умиранията са драстично повече, понеже цифрите така говорят, но тук е важно да отбележим, че не сравняваме едни и същи периоди.

Сравняваме същия период на 2020 към 2019, но…през 2019 година по това време няма никаква пандемия. Следователно не бива да се сравняват седмица по седмица, защото, ако погледнем отново графиката, виждаме, че през втората, третата и четвъртата седмица на 2019 година смъртните случаи са повече от същите седмици на тази година. При това с до 26 процента в третата седмица на 2019 година.

Очевидно е, че през януари 2019 вероятно има по-силна грипна вълна и повече хора са умирали вследствие на усложненията от грипа и по други причини, разбира се.

Тук трябва да направим и едно друго уточнение. Умиранията през зимните месеци са повече от умиранията през останалата част на годината. Това е статистически значим факт и е важно да го знаем.

И така, трябва да сравним данните, които имаме до момента за силно увеличения ръст на смъртните случаи тази есен с коронавирусната пандемия, с данни показващи умиранията при тежка грипна епидемия. Така можем да направим сравнението дали коронавирусната пандемия е по-опасна и води до повече смъртни случаи от грипните епидемии.

НСИ дава такива данни и можем да се върнем към грипната вълна от зимата на 2016/2017 година, когато през зимните месеци, и особено януари, имаме пик в заболеваемостта и пик в умиранията, вероятно вследствие на грипната епидемия. Вижте тук

На графиката на НСИ ясно се вижда стръмният пик през декември 2016 година, който преминава в стръмна линия и през януари 2017 година, като стига до ниво от 3200 души за втората седмица на януари 2017 година. След това бързо започва да спада. /гафика 2/.

Сега сме в 48-ата седмица на годината, в края на ноември, и НСИ не дава статистика за последните две седмици. Но, проследявайки съобщенията за смъртните случаи с коронавирус обявявани ежедневно, можем да предположим, че стръмната червена линия на графиката ще продължи стремително да върви нагоре.

От данните могат да се направят предварителни изводи, че коронавирусната пандемия предизвиква повече смъртни случаи от тежка грипна епидемия. Колко повече, ще стане известно през пролетта на следващата година, когато бъдат обобщени данните за 2020 година. И когато, надавяме се, коронавирусната епидемия затихне.

Всеки от читателите може да си направи сам изводи, гледайки данните на НСИ. В тази посока са и последните данни, които поставяме на вашето внимание.

Средно годишно в България умират около 110 хил. души. За 2019 година – 108 хиляди души.

До днес от ковид са отчетени 3099 смъртни случая – това до края на ноември 2020 прави около 3 процента от общите смъртни случаи, ако приемем, че и тази година те ще са около 110 хиляди.

Според данни в медиите, при грипни епидемии умират годишно около 2000 хиляди души или по-малко от 2 процента от общите смъртни случаи.

Следователно, ако приемем тези данни за база, коронавирусната епидемия е около 2 пъти по-смъртоносна от тежка грипна епидемия.

Все пак с внимание трябва да следим данните за смъртните случаи от коронавирус, защото остава неясно – дали даденият човек е починал с коронавирус или е починал от коронавурис.

Това е важна разлика, защото ако този вирус се пренесе върху голяма част от хората, без обаче да ги разболява тежко, то евентуални смъртни случаи по други причини, и при наличието на коронавирус,  могат да бъдат приписвани на него, което би попречило да имаме точна картина за смъртните случаи от коронавирусната инфекция.

Последни новини

Столтенберг: ЕС не може да защити Европа

Генералният секретар на НАТО: Повече от 90% от хората в Европейския съюз живеят в държава от НАТО. Но само 20% от разходите за отбрана...

Мустафа Карадайъ: Нашите послания целят рестарт на държавата

Ние от ДПС апелираме към всички системни политически сили заедно да настояваме за свободни, честни и демократични избори. Нека изпълнителната власт и държавните органи...

Северна Македония готова българите да се преброяват като отделна етническа група, но без промени в конституцията

Външният министър Буяр Османи поясни, че от българска страна не е поставяно нито официално, нито неофициално искане за вписване на българите като етническа група...

Александър Симов: bTV е “болонката” на властта

Нагласата за промяна у хората е голяма. Не оставяйте държанките на властта да ви уплашат да гласувате, призова депутатът от БСП  „Истинският журналист трябва да...