Симеон Дянков: Бюджет 2021 е направен така, сякаш кризата няма да продължи

0
294
Проблемът с мярката 60/40 е, че отнякъде бизнесът трябва да ги има тези 40% . Вече всички резерви на бизнеса са почти изчерпани. В Чехия, Словакия, Унгария минават на други проценти – 90/10, 85/15

 

„Следващата 2021 г. няма да е по-лесна от тази година. Отсега трябва да се мисли да повече пари и мерки за бизнеса“, каза бившият финансов министър Симеон Дянков пред bTV.

Според него в новия бюджет имало много социални мерки, които помагали, но нямало достатъчно за бизнеса.

Определено, това е нещо, което се очаква – усложнена икономическа обстановка догодина. Следващият бюджет трябва да го приеме като даденост. 2021г. няма да е кой знае колко по-лесна от тази година, може и да е по-трудна. Така че отсега трябва да се мисли за повече пари за бизнеса, особено, социални мерки се взеха до голяма степен – особено за пенсионерите. Това, което липсва в България и което го има в станалите части на Европа и в САЩ – мерки за бизнеса. Това сочи анализът на бившия финансов министър Симеон Дянков, който е категоричен, че в Бюджет 2021 няма достатъчно мерки за бизнеса.

„Не бих казал, че бюджетът е разоряващ. Това са времена, в които пари трябва да се дават. Освен социалните мерки обаче няма достатъчно мерки за бизнеса. Ще се окаже, че следващото правителство пролетта ще трябва да променя бюджетът веднага и да се влезе с допълнителна конкретна помощ за бизнеса. Пари има, нови заеми не са необходими“, допълни още бившият финансов министър Симеон Дянков.

Winbet – на един клик разстояние! (18+)

Според него трябва да се дадат почти 3 до 5 милиарда лева допълнително от предвиденото в Бюджет 2021 в помощ на бизнеса. А мярката 60/40 да се измени още сега: „Проблемът с мярката 60/40 е, че отнякъде бизнесът трябва да ги има тези 40%. Вече всички резерви на бизнеса са почти изчерпани. В Чехия, Словакия, Унгария минават на други проценти – 90/10, 85/15.

Според мен, това трябва да стане в България веднага, да не се чака даже следващата година. Да се увеличат процентите, с готовност от следващата година, при 3 и 4 вълна, които са напълно възможни, да се стигне до безвъзмездна 100% помощ за бизнеса. Иначе просто работните места в някои сектори ще изчезнат.“

Имаме ги тези пари за определен брой месеци, това не може за цялата 2021г. И ако не ги изхарчим в началото на годината, когато кризата се очаква да е най-тежка, след това ще трябва да плащаме много повече няколко години напред, за да можем да влезем в някакъв икономически растеж, категоричен е Симеон Дянков.

По думите му обаче бюджетът така е направен сякаш криза няма да има. Той е убеден, че трябва да се изградят ясни буфери и да се каже: „Може да разчитате на това…“. Симеон Дянков каза, че Европейският съюз дава също пари. За това и България бързо трябва да подготви проекти за тяхното усвояване. „Неразбираемо за мен правителството харчи за сектор „Отбрана“. Защо? С кого ще борим войни? Тези пари трябва да влязат за справяне с кризата. Милиард или два ни трябват още“, добави Дянков.

Според него предложените мерки за почти пълно затваряне на България през следващите няколко месец са правилни: „Смятам, че това е правилно решение на правителството. Виждаме и в другите страни от Европа, че такива мерки вече имаше. Така че България следва този пример. Тук в САЩ последната седмица също рязко се увеличиха заболелите и се влоши епидемичната обстановка. И очакваме във Вашингтон, където се намирам в момента, от 1 декември също да има пълно затваряне. Но така или иначе големите бизнеси не работят вече от 7-8 месеца. Така че тука е по-сериозна обстановката отколкото в България.“

„Бизнесът е прав в случая (бел.ред. да казва, че ще фалира), но е по-важно здравето на хората. По-добре е да се затвори за няколко седмици, отколкото да се влачим с няколко седмици напред“, коментира още Дянков.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here