95% ефективност на руската Covid ваксина „Спутник V“ след 42 дни от първата доза

BIG5 ПРОФИЛ 95% ефективност на руската Covid ваксина "Спутник V" след 42 дни от...
Руската ваксина ще бъде по-евтина от тази на конкурентите

 

Руската коронавирусна ваксина „Спутник V“ показва над 95% ефективност 42 дни след първата доза, или 21 дни след втората доза, заяви във вторник нейният производител и разработчик Федералния изследователски център за епидемиология и микробиология „Гамалея“, съобщава БНР.

Центърът добави, че до момента не са установени неочаквани нежелани странични ефекти по отношение на ваксината.

Резултатите от изпитването във „Фаза 3“ също така показват, че ваксината демонстрира 91,4% степен на ефикасност 28 дни след получаване на първата доза или 7 дни след втората доза.

Нови данни са от клинични проучвания, базирани на 39 потвърдени случая на коронавирус и на 18 794 пациенти, получили по две дози от ваксината „Спутник V“.

По-рано този месец представители на института „Гамалея“ обявиха ефективност от 92% на експерименталната ваксина при предотвратяване на заразяването с Covid-19.

Руската ваксина ще струва по-евтино от тези на конкурентите, като Москва се стреми да произведе над 1 милиард дози в страната и чужбина през следващата година, заяви ръководителят на Руския суверенен фонд за директни инвестиции (RDIF). Руският суверенен фонд е основен инвеститор при разработването на ваксината.

Подробности за точното ценообразуване се очакват по-късно във вторник, но ръководителят на фонда Кирил Дмитриев заяви пред Ройтерс, че ваксината „Спутник V“ ще има значително по-ниски цени от другите конкуренти със сходни нива на ефикасност.

Москва беше критикувана от някои учени на Запад, които я обвиниха, че съкращава сроковете на разработване на ваксината в опит да изкара бързо на пазара „Спутник V“ – нещо, което Русия отрече.

Ценообразуването на руската ваксина на по-ниско ниво от това на конкурентите може да помогне на Москва да вземе по-голям световен пазарен дял.

Последни новини

Защо Къци, Миодраг, Буюклиева, Елвира и Богдан не са в листите на ВМРО?!

Статус на деня„Защо Къци Вапцаров, Миодраг Иванов, Петя Буюклиева, Елвира и Богдан Томов не са в листите на ВМРО?!“ Дидо Антонов, фейсбук Днес и Митко Павлов...

Референдумът в Обзор ще е валиден – над 60% избирателна активност

Областният управител на Бургас до 2 седмици трябва да внесе доклад в Министерския съвет  Над 60% е била избирателната активност в Обзор и близките 6...

ГЕРБ обяви водачите в кандидат-депутатските листи. Вижте кои депутати и министри са в тях

Повече от половината кабинет е в листите   Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди имената на водачите на листите с кандидати за народни представители.Очаквано лидерът на ГЕРБ...

Александър Йорданов се вживя в ролята на екзорсист: Без ГЕРБ злото ще ни завладее!

Според евродепутата България се е развивала успешно през последните 4 години  Евродепутатът Александър Йорданов призова за подкрепа на коалицията ГЕРБ/СДС на предстоящите парламентарни избори. В...