Решено: По-строги мерки от 27 ноември до 21 декември (видео, заповед)

BIG5 АКЦЕНТИ Решено: По-строги мерки от 27 ноември до 21 декември (видео, заповед)
Вижте новата заповед на здравния министър

 

Правителството реши да удължи извънредната епидемична обстановка, а нови по-строги мерки влизат в сила от петък – 27 ноември, и ще продължат до 21 декември 2020 г. Това заяви на извънреден брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Преустановява се обучението за всички ученици от 1-и до 12 клас и всички извънкласни дейности за всички възрастови групи. Всички висши училища спират присъствените си занимания, съобщи още той.

 

Преустановяват се посещенията в детски градини и ясли, както и в детски центрове, клубове и др.

Преустановяват се посещенията във всички места за хранене и развлечение по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма; допускат се само доставки по телефона.

Преустановяват се посещенията във фитнес-центровете.

Преустановява се провеждането на присъствени конференции, семинари конкурси.

Спират се и груповите културно-развлекателни мероприятия, изключение се допуска по отношение на театрите при заетост до 30% и спазване на противоепидемичните мерки, включително маска за лица.

Не се допускат частни събирания и празненства с присъствие над 15 души.

Преустановяват се и всички спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица до 18-годишна с изключение на международните, които са започнали към датата на влизане в силата на тази заповед.

Всички спортни мероприятия за лица над 18-годишна възраст и международните до 18 г. се провеждат без публика.

Спират се посещения и в игрални зали и казина, търговски центрове с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеки, дрогерии, оптики, зоомагазини, банки, застрахователи, доставчици на платежни услуги, офиси на телекомуникационни оператори. Говорим за големите търговски обекти, включително тип МОЛ, малките квартални магазини продължават да работят, подчерта Ангелов.

От 23.30 ч. на 27 ноември, петък, магазините за хранителни стоки организират работата си, като не допускат лица под 65-годишна възраст в съответните обекти в часовете между 8.30 ч. и 10.30 ч. За аптеките т.нар. „зелени коридори“ отпадат.

Спират се екскурзиите в страната и чужбина.

Мерките, за които говорим, влизат в сила от петък, 27 ноември, и продължават до 21 декември 2020 г., изтъкна министърът и допълни, че всички институции от религиозен характер – църкви, джамии, синагоги и др., ще бъдат отворени за всички.

Парковете и градините също остават отворени, вечерен час няма да бъде налаган.

С целия текст на заповедта може да се запознаете в >>> Заповед № РД-01-677/25.11.2020 г. <<<

Бизнесът вече възрази срещу временното затваряне на част от икономическите дейности и настоява за компенсации, разсрочване на дългове за данъци, осигуровки и кредити. Част от родителите също не са съгласни да се премине към обучение в електронна среда, а детските ясли и градини да затворят.

Предложенията представи преди два дни министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

„Ние не налагаме локдаун, вярваме, че заедно ще го наложим. Така и вие ще станете герои в домовете си“, заяви здравният министър на извънреден брифинг в понеделник.

Ограничаването на контактите на тези места ще доведе до голям спад на рисковите контакти и това ще даде резултат, обяви шефът на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски. Този резултат ще дойде към края на втората седмица като нива на заболяемост, а към края на третата седмица се очаква и намаляване на смъртността, посочи той.

Ако смъртността спадне с 30 до 50%, това ще е постижение, защото това ще са хиляди човешки животи спасени, коментира Мутафчийски на въпрос с колко процента очакваме да се прояви ефектът на локдауна. „Не претендираме за изчерпателност на всички конфликтни ситуации, които биха довели до увеличение на заразата. Търсим мерки, които са доказали своята ефективност и са изследвани“, каза той на въпрос защо не се направи нещо за претъпкания градски транспорт сутрин.

Посягаме към училища, детски ясли, фитнеси и т.н., защото има няколко изследвания кога и къде се заразяваме най-много. Не правете огромни събирания, контактът между хора на маса и на няколко питиета, контактът на децата в една класна стая по няколко часа води до това, че и един положителен заразява всички останали, подобна е ситуацията във фитнеса, каза главният здравен инспектор. Има и чисто човешка причина защо ги въвеждаме сега – за да дадем възможност на всяко българско семейство да посрещне светлите коледни празници, каза главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Това беше много трудно решение, с много компромиси, каза социалният министър Деница Сачева. Продължават мерките 60/40, 80/20, патронажната грижа, специално за родителите имаме нова помощ, условието е средният доход да бъде 915 лв. на член от семействата, каза Сачева. Днес е приета и нова мярка – постановление за изплащане на компенсации на работници от предприятия с преустановена дейност. Хората, осигурени на 8-часов работен ден, които са в принудителен неплатен отпуск, ще получават по 24 лв. на ден за времето, когато не работят. Постановлението ще излезе в Държавен вестник в петък и за помощта ще може да се кандидатства още от понеделник. За нея са осигурени 50 млн. лв.

Сектор Търговия остава изцяло отворен и с това гарантираме доставките, производството и промишлеността, заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Продължаваме да търсим най-бързите мерки за компенсация на бизнеса от затворените сектори, каза министърът. Работим върху това да освободим 156 млн. лв. от ОП „Иновации“ да бъдат използвани за мерки, които ще съгласуваме в близките часове с бизнеса. С нас ще работят и НАП, за да постигнем най-бърз ефект с мерките, посочи Борисов. Подготвяме мярка за ликвидна подкрепа на фирмите, които няма да могат да работят през следващите три седмици, добави той.

Новите рестрикции провокираха протест пред Министерския протест. Недоволните граждани изтъкват, че строгите мерки са същите като наложените през пролетта. Те се опасяват, че така би се стигнало до много фалити на малки фирми и настояват за компенсации – към бизнеси и хора, както и за кредитна и данъчна ваканция.

Гражданите бяха обявили начален час на протестните действия 10:00 часа, но изявлението на властите изпревари събитието. Въпреки това протестната акция се провежда, като демонстрантите затвориха движението по бул. „Дондуков“.

за коментари – в нашата фейсбук страница:

 

Последни новини

САЩ само се оправдават с демокрацията

 САЩ опитват нагло да се намесват във вътрешните работи на други държави под предлог за защита на човешките права. Това заяви китайският външен министър...

Нинова сезира ЦИК, СЕМ и Брюксел за предизборната „безогледна“ агитация с джипката на Борисов

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е изпратила писма на най-високо ниво до всички европейски инстуции, с което ги уведомява за "грубите нарушения на изборното...

Германия предлага сътрудничество с Русия

 Правителството на Германия е предложило на ЕС да намери сътрудничество с Русия по климатичните въпроси, съобщи Financial Times. Предложен е реален документ. Предлага се започването...

Дами, без вас няма смисъл

Както казваше великият Джоко Росич – всичко, което прави един мъж, е заради жена...  Днес е осми март. Празникът на жената. Някои жени празнуват този...