Стачка на работещите в обществения транспорт е обявена в Гърция

BIG5 ПРОФИЛ Стачка на работещите в обществения транспорт е обявена в Гърция
При нужда от съдействие, българските граждани, намиращи се на територията на Гърция, могат да се обърнат към посолството на Република България в Атина

 

Професионалните организации на работещите в сферата на транспорта в Гърция са обявили национална стачка днес. Тя ще засегне както наземния, така и морския и въздушен транспорт. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

По информация на посолството ни в Атина няма да се движат метрото, електрическият влак и трамваите в гръцката столица и област Атика.

24-часова стачка са обявили и ръководителите на въздушното движение, което ще се отрази на функционирането на летищата и изпълнението на полетите.

За днес е обявил стачка и Общогръцкият съюз на механиците от търговския флот, поради което корабите в цялата страна няма да пътуват. Съюзът е взел решение, че 24-часовата общогръцка стачка ще важи за всички категории кораби.

Здравните работници също ще се присъединят към общонационалната 24-часова стачка, обявена от най-големия профсъюз на служителите в публичния сектор в Гърция, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

Панхеленската федерация на служителите в държавните болници (POEDIN) призова своите членове да се съберат на болничните входове в 8:00 часа сутринта. Техните искания са за защитни мерки на здравните работници и масови наемания в сектора.

По обяд ще последва събиране в Министерството на здравеопазването, на което ще присъстват POEDIN и ръководителите на профсъюзите на Атика.

Работниците настояват за възстановяване на 13-та и 14-та заплата – великденските, летните и коледните бонуси, които бяха премахнати по време на икономическата криза – и правителството да осигури всички защитни мерки по време на пандемията чрез адекватно набиране на персонал, финансиране и средства за лична защита.

Те също така искат служителите на временни договори да получат статут на постоянно заети.

При нужда от съдействие, българските граждани, намиращи се на територията на Гърция, могат да се обърнат към посолството на Република България в Атина на следните телефони:
+30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и към генералното консулство на България в Солун на тел. +30 2310 829 210 и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510, а също и на имейл адресите:
[email protected], [email protected], [email protected]; [email protected]

Последни новини

Официално започваме да плащаме с евро от 1 януари 2024 година

БНБ отговаря и за дизайна на българските евро монети  От 1 януари 2024 г. ще плащаме с евро в магазините. Това е индикативната дата за...

Борисов от Шипка: Някои идват на 3-ти март тук, веднъж в годината. Радев: Късно е управляващите да търсят индулгенция за това, че отмениха тържествата...

Държавният глава посъветва кабинета да прочете съкрушителна оценка на Комитета за външна политика на Сената към САЩ  Вече е много късно управляващите да търсят обществена...

Пандемията ще отслабне след година, прогнозира шеф от СЗО

Според Клуге вирусът няма да изчезне напълно през 2022 г.  Пандемията на коронавируса може да отслабне до началото на 2022 г. Това мнение изрази ръководителят...

Тошко пак нарежда: Да мълчите пред медиите!

Сценаристът на Слави, който се изживява като партиен ръководител, пратил заканaта по вайбър група на всички координатори от "Има такъв народ"  Скрийншот как заместникът на Слави...