Падна запорът върху имотите на жената на Васил Божков

BIG5 АКТУАЛНО Падна запорът върху имотите на жената на Васил Божков

 

Двама различни съдии от Административен съд – София град са отменили запорите на НАП върху имуществото на жената на обвиняемия бивш хазартен бос Васил Божков – Елена Динева и близкия до него бизнесмен Александър Тумпаров, показа проверка на Mediapool. 

 

Само преди месец съдът отмени и запорите за 295 милиона лева, наложени от данъчните върху имуществото на хазартния бос Васил Божков .

Последните две съдебни решения за Динева и Тумпаров поставят въпроса дали служителите на НАП-София, които са се занимавали с близките на Божков, са действали некомпетентно или под натиск.

Особено фрапиращ е случаят с наложения запор върху имуществото на жената на Божков – Елена Динева.

Данъчните твърдят, че Динева е участвала в седем „симулативни сделки“ с недвижими имоти. В справката на НАП-София, представена на съда, се посочва, че тя и Васил Божков са купили седем апартамента в София. След това имотите са дарени на сестрата на Елена – Милена Динева.

НАП-София казва, че надаряването е симулативна сделка, чиято цел е да се спести плащането на близо 760 000 лева данъци. НАП претендира, че Елена Динева е получила неправилно и дивиденти в размер на 236 1010 лв от фирма, която не е извършвала дейност и няма отчетени приходи.

За да се обезпечи взиманията, НАП -София успява да издейства налагане на запор върху три апартамента на Динева на стойност над един милион лева по данъчна оценка. В решение си съдът посочва, че НАП – София не е успяла да обоснове размера на дължимия данък по никакъв начин. Проблемът обаче е и по-сериозен. Служебната проверка на съда показва, че Елена Динева и Васил Божков не са дарили седем апартамента на Милена Динева, както се твърди, а четири.

В останалите два случая самата Елена Динева е била надарена с апартаменти, а при последното дарение нейната сестра Милена е дарила апартамент на съвсем различен човек. Това води до извода, че данъчните са използвали съчинени от тях данни, за да изчислят дължимите данъци и да обосноват наложените запори върху имуществото на гражданин.

Отделно, стойността на трите запорирани апартамента на Елена Динева, е изчислена по данъчна оценка към момента на тяхното придобиване. Към момента на запора стойността им със сигурност е била по-висока. НАП няма право да иска налагането на свръхобезпечени ограничителни мерки върху длъжниците, напомня съдът.

„Обезпеченията следва да съответстват на размера на вземането на държавата“, се казва в решението на съда. В крайна сметка НАП-София губи запорите и трябва да плати 3010 лева на Елена Динева.

Жената на Васил Божков изкара осем месеца в ареста преди да бъде освободена през октомври заради изтичане на максималния 8-месечен срок за задържането ѝ. Тя бе обвинена за член на организирана престъпна група с лидер самия Божков.

Запорите върху имуществото на Александър Тумпаров са поискани от НАП-София с подобно безгрижие. След започването на наказателните дела срещу Васил Божков и повечето от партньорите му, НАП – София изведнъж се сеща, че Тумпаров не е платил данък върху облагаемия си доход за 2016 година.

Преди четири години Тумпаров е декларирал облагаем доход в размер на 1,434 милиона лева. НАП – София изчислява, че предполагаемите му публични задължения са в размер на 179 хиляди лева.

Остава въпросът защо НАП-София получава запор върху земя и сгради на Тумпаров с оценка от 1,173 милиона лева. Това е близо шест пъти повече от стойността на предполагаемия дължим данък. Очаквано съдът отменя запора поради свръхобезпечение.

Преди удара срещу Божков 62-годишният Александър Тумпаров имаше участие в десетина фирма, като основният му бизнес бе хазартът. Занимаваше се още с имоти, ресторанти, земеделие. Издател бе на вестник „Еврофутбол“.

Тумпаров заедно с Васил Божков и Стефан Найденов са основатели на „Еврофутбол“. Според публикации в медиите Тумпаров е собственик на казино „София“ в столичния хотел „Интерконтинентал“ срещу Народното събрание. Тумпаров и Божков бяха в съвета на директорите на фирма „Еврозалог“, която организираше залагания на състезания с кучета и коне.

 

 

Последни новини

САЩ само се оправдават с демокрацията

 САЩ опитват нагло да се намесват във вътрешните работи на други държави под предлог за защита на човешките права. Това заяви китайският външен министър...

Нинова сезира ЦИК, СЕМ и Брюксел за предизборната „безогледна“ агитация с джипката на Борисов

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е изпратила писма на най-високо ниво до всички европейски инстуции, с което ги уведомява за "грубите нарушения на изборното...

Германия предлага сътрудничество с Русия

 Правителството на Германия е предложило на ЕС да намери сътрудничество с Русия по климатичните въпроси, съобщи Financial Times. Предложен е реален документ. Предлага се започването...

Дами, без вас няма смисъл

Както казваше великият Джоко Росич – всичко, което прави един мъж, е заради жена...  Днес е осми март. Празникът на жената. Някои жени празнуват този...