Протест в Скопие: Опозицията иска оставката на Зоран Заев

BIG5 АКЦЕНТИ Протест в Скопие: Опозицията иска оставката на Зоран Заев
Мицкоски: Ще реша спора с България като им представя Договора от 1947 с „българския фашистки окупатор“

 

Опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ проведе снощи протест в Скопие, на който бе поискана оставката на премиера Зоран Заев.

Недоволството, според организаторите, е заради намерението на Заев да „търгува с езика, с народа, с идентичността и с историята на Македония“.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски обвини Зоран Заев, че използвал твърде помирителен тон спрямо съседна България.

Мицковски заяви, че ако седне на масата за преговори с България, ще започне разговорите с договора, постигнат през 1947 година между София и съюзниците, където страната ни е представена като съюзник на Хитлеристка Германия, предава „ТВ 21“, цитирана от „Фокус“.

Как председателят на основната опозиционна партия би решил спора с България е един от въпросите, на които той отговори вчера в хода на гостуването си в скопската телевизия.

По неговите думи, решение трябва да има, ако Скопие иска напредък, но „не можем да фалшифицираме и да измисляме решения, а трябва да се ръководим от исторически факти“.

Winbet – удвои тръпката от играта! (18+)

Мицковски смята, че Зоран Заев е загубил преговорните позиции и първата предпоставка е той да не седне повече на масата за преговори. Но какво би направил опозиционерът, ако седне на масата за преговори?

„Първо ще започна с това, което той каза пред българските медии, когато каза, че на практика българите в Македония през 41 г. не са били окупатори и сътрудници на фашистите, а са били освободители и администратори и са освободили Крива Паланка, Куманово и т.н. Това, което виждате пред мен, е мирно споразумение, постигнато през 1947 г. и регистрирано в ООН, което съюзниците подписаха с България. Този документ е преведен и на няколко езика, включително български. От самото начало в документа се казва, че съюзниците СССР, Обединеното кралство, САЩ и т.н. са подписали договор с България, т.е. „другата страна, където България се представя като съюзник на Хитлеристка Германия“, каза Мицкоски, обяснявайки как ще продължи да преговаря с България, цитирайки това споразумение.

В член 4 от споразумението, подчерта той, се посочва, че в съответствие със същото мирно споразумение България е длъжна да предприеме мерки за разпускане на всички организации от фашистки тип на българска територия – независимо дали са политически, военни, паравоенни.

„В член 21 от споразумението България е длъжна да плаща репарации за окупацията на територии от бивша Югославия. Разбира се в днешна Македония. И накрая, това споразумение, което има около 30 страни, беше подписано от всички, които участват в неговото създаване. Кои са те? Тук, от името на СССР, от името на Обединеното кралство, от името на САЩ, Австралия и т.н.“, заяви Мицковски и добави, че това са факти и за тях не се преговаря, предава „Факти“.

Последни новини

Топ 5 на срамните парламентарни издънки

Парламент в услуга на правителството  44-тото Народно събрание ще се запомни с липсата на контрол върху действията на правителството и с пренебрежителното отношение на министър-председателя...

Мустафа Карадайъ: Трябва да свалим арогантността, авторитаризма и агресията от политическата сцена в България

„За 10 години управление демокрацията е тежко болно, институциите не работят не комуникират помежду си. Премиерът се изживява като Краля слънце“  Тези избори са едни...

Ахмед Доган: Костов, както винаги, лъже! ДПС никога не е искало оставката на Богомил Бонев

Костов се възползва от напрежението между СДС и ДПС, за да урежда вътрешно-политиическите си проблеми. Той виждаше в лицето на Богомил Бонев много сериозен...

Румен Петков: След първата коректна позиция на САЩ спрямо Борисов, да се надяваме, че няма да последва влизане с автомати в посолството им, както...

„За нашите приятели от САЩ нашето правителство са група носачи на куфари и раздавачи на документи при поискване. Обидно, грозно, отношение към българските институции“  „Силно...