Пандемията като възможност за свръхпечалби

0
422

Крайно заинтересувани от масовото стресиране на хората са банкстерите и фармакорпорациите

 

Д-р Илия Илиев, в. „Труд“

Мнозина не знаят какво да правят със себе си, липсват прости сценарии за безопасно поведение

Коронавирусната зараза нападна света преди година и в общи линии следва логичното за вирусните инфекции развитие. Поднася и изненади, променя някои от характеристиките си и поведението. Обяснимо, причинителят все още не е изучен напълно. Дори на съвременната биологична наука и практическата медицина са им нужни няколко години за наблюдения, експерименти и натрупване на практически опит, понякога по метода проба-грешка.

Лавината от информация по темата повече обърква, не помага да се подреди бъдещето. Преди всичко защото на медиците и особено на политиците се налага да взимат решения и да действат в условията на остър дефицит от време. Да се прави каквото в момента може и с каквото е под ръка. Да се мисли претупано, накъсано и с неточности, оценявайки конкретиката как да е. Под непрестанното въздействие на своите и на околните емоции. Мислене по система 1 на Даниъл Канеман.

Често е резултатна, еднозначно спасителна за първобитните хора, без нея нямаше да има човешки род. Съпроводена понякога и с големи грешки, поради слаб или въобще липсващ съзнателен контрол. Изграждана с оглед оцеляването в естествена природна среда, предназначена за незабавна реакция дори при символични заплахи. Дълбоко вкоренена в мозъка и на съвременния човек. Полезна много и в цивилизования му вид, но причинява и немалко щети.

Система 2 е превърнала вида ни от средно голям маймун в Homo sapiens. В единственото по рода си на планетата мислещо и творящо същество. Позволява анализ и синтез, осигурява точност и проницателност. Висококачествена система за ориентация, прогнозиране и взимане на верни решения. Но… изисква концентрация на вниманието и голям разход на енергия. А царят на природата. Царят на саваната лъвът спи по 20 часа на денонощие, човекът, откакто се брои за цар на природата, също е голям мързеливец, все го тегли да си почива.

Явлението е общочовешко, качеството е скъпо нещо. Далеч не само за нашенския шоп важи: „Най мразим да мислим”. Появят ли се страхове, сгъстят ли се стресовите фактори, система 2 при повечето хора се изключва. Ето защо даже някои учени люде твърдят, че 80% от нашенците са дебили. Обективно не са, но на мнозина се случва да действат като примитиви. Презапасяват с ненужни храни, лекарства, тоалетна хартия, горят маски, цапат улици и сгради с яйца и плодове. Строгата логика не е предпочитаната човешка стихия, рационалното мислене се приема за лукс.

Грешките ни правят човеци, оцеляващи в сложна, нестабилна и несигурна среда. При опасност често минаваме на автопилот. От което всички властимащи са вечно изкушени да тласнат хората в режим на оцеляване, да изключат рационалното им мислене и така да ги управляват за свои ползи и в тяхна вреда. Използването на пандемията от мощни сили за користни цели стана видимо още в началото на годината.

Множество мероприятия се пуснаха за създаване на хаос по света, противоречия между държавите, объркване сред управляващите, социалните групи и отделните индивиди. Потопени в страхове и тревоги, уморени от усещането за безнадеждност, голям брой хора загубиха социално-психологически ориентири. Дори близкото бъдеще се оказа трудно и непредвидимо. Довчерашният начин на живот изглежда все по-мил и скъп, искат да си го върнат, но все повече се съмняват дали е възможно.

Политическите решения често не са подкрепени с научно доказани факти и населението недоволства. Никой не сочи поне ориентировъчни срокове, а хората недоволстват. Довчера медицината държеше да е доказателствена, сега често предлага решения предимно въз основа на предположения. Позагуби се доверието в специалистите, на политиците съвсем вяра не хващат. Едни вярват на всичко казано и написано за опасната зараза – в мрежата ги наричат параноици, за други – тях пък – ковидидоти – въобще няма коронавирус, всичко е инфодемия.

Появиха се нови думи и изрази, усвоиха се някои нови навици. Притеснява загубата на прости сценарии за безопасно поведение на човека. Особено травмиращи са промените на правилата по време на играта. Усеща се с кожата, проблясва и в съзнанието, че времето е ограничено, в дълбоко личен план пред очите се мержелее краят на света. Все повече тежи дефицитът от общуване – професионално, приятелско, съседско, роднинско. Мнозина не знаят какво да правят със себе си, с какво да се заемат. А това е толкова важно сега!

Пандемията не е единствената причина за бъркотията и кризисните явления у нас и в много други страни, тя само ги разшири и задълбочи. Изкушените да я използват като я раздухват са същото пределно малцинство, което властва над огромното мнозинство чрез преувеличаване на реални опасности и разпространяването на стряскащи измислици. Както винаги, така и в наши дни властимащите се стремят да пренасочат растящото към тях недоволство на населението срещу други страни или съюзи, напоително набеждавани във всякакви грехове и зли помисли.

Горещата световна война е крайно неприемлива. Политическата турбуленция в същинския Запад води до локални войни в Евразия и Африка, допълвани с масови страхотии за глобални катастрофи и напасти. Като фатално зинали озонови дупки, космически и техногенни ужаси или унищожителни климатичнипромени. И пандемии, особено вирусни поради спецификата на разпространяването им – СПИН, птичи, свински и други грипни разновидности, ебола.

Другите крайно заинтересувани от масовото стресиране на хората – производителите на ваксини и лекарства – дебело намазват филиите при всяко раздухване на опасност за здравето. Поне $8 млрд. прибират от обявената през 2009-а пандемия от свински грип, оказва се и добра тренировка. Сега се очертава да спечелят стотици милиарди. Вече са похарчени милиарди за уж спасителни лекарства, обявени по-късно за безполезни. Забъркали са фармакорпорациите нови церове и ваксините са готови, скоро чрез политиците ще ги натрапят за задължителни!

През есенно-зимния сезон стана ясно, че COVID-19 е с пъти по-сериозна напаст от „обикновеното грипче”, има и пандемия. Обаче тя се преувеличава от СЗО и мощни медийни групи. Твърде силни са поръчителите, особено банкстерите. За омекотяване на социално-икономическите последствия в САЩ хвърлиха $2,2 трилиона, Федералният резерв отпечата още близо $4 млрд. – общо около 30% от БВП. Които нямат печатарка, също раздават с широка ръка. И у нас така. Има откъде да вземат другите страни, Международният валутен фонд (МВФ) и Световната банка (СБ) са насреща.

МВФ предоставя кредити на 80 страни за близо $100 млрд. само за преодоляване на последствията от пандемията, не и за здравеопазването. СБ излиза със $160 млрд. за 110 страни с програма от 3.3.2020 г. СЗО на 11.3. 2020 г. обявява пандемия. Тежки институции са МВФ и СБ, очевидно са знаели и са се подготвяли месеци преди огласяването и! Подтикват управляващите да вземат, но да мълчат, че утре хората ще трябва да връщат.

Твърде дълго и обилно са мамени хората от користни политици, медийни, банкови и фарамцевтични магнати, за да не се появят основателни подозрения за огромна конспирация. С тежки съмнения в добрите намерения на СБ и МВФ, в достоверността на информацията и препоръките от СЗО. В полезността на налаганите от управниците мерки, яко ограничаващи свободите на гражданите и сериозно увреждащи големи сектори от икономиката.

Тези съмнения и подозрения се наслагват върху предишното недоверие към властите у нас и зле се отразяват на изпълнението на техните предписания. Мнозина не одобряват една или друга част от ограниченията и не ги спазват пунктуално, което е форма на социален протест. Логично населението вече плаща висока цена, при стриктно спазване на указанията заболеваемостта и смъртността щяха да са на по-ниски нива.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here