Кои са най-абсурдни ограничителни мерки, чийто ефект е крайно съмнителен?

BIG5 ПРОФИЛ Кои са най-абсурдни ограничителни мерки, чийто ефект е крайно съмнителен?
Далеч по-сериозен е проблемът с хората, които с ясното съзнание не си правят PCR тестове

 

През пролетта, когато парализирани от страх очаквахме поредния утринен брифинг на ген. Мутафчийски и ежедневната статистика, която в първите месеци на разпространение на коронавируса бе на практика символична, правителството предприе редица ограничителни мерки, които – къде с разбиране, къде от страх, се спазваха от голяма част от българите. Макар и значително по-меки от тези в повечето европейски страни, част от ограниченията още тогава звучаха абсурдно. Като например оградените с полицейски ленти паркове и спортни площадки или „затворените планини“. В момента ежедневните брифинги са заменени от репортажите от претъпканите болници, от хора, умиращи, без да стигнат до лекарска помощ, изтощени лекари, други, които станаха жертва на вируса. Голяма част от „неверниците“ смениха „религиозните си убеждения“, след като те самите или техни близки минаха през заразата. Затова и голяма част от българите подкрепят новите ограничителни мерки, а някои смятат, че са много закъснели.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Въпреки това и в поредния набор забрани откриваме такива, в които няма никаква логика, пише TrafficNews.

  1. Преустановяват се всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица до 18-годишна възраст. Децата не могат да спортуват нито поединично, нито в група, независимо дали са професионалисти или аматьори, независимо дали тренират или се състезават. Това означава, че детето ви не може да отиде на тренировка по тенис, карате, плуване или нещо друго, но същевременно с това след училище то ще играе с още 15 деца пред блока.
  2. Преустановяват се посещенията на фитнес центровете и залите за групови занимания към тях. В същото време обаче в заповедта няма забрана за групови занимания в клубове. Така груповите занимания в зали и клубове на практика са разрешени, тъй като министърът изрично подчерта, че това, което не е забранено с въпросната заповед, е разрешено. Т.е., ако ходите на бойни изкуства, танци или пилатес, можете да продължите да го правите, стига залата, в която тренирате, да не е във фитнес център. Не е ясно по каква логика хората, изработили заповедта, са преценили, че да играеш народни танци или да дишаш в лицето на партньора си докато танцуваш бачата е по-безопасно от индивидуална тренировка във фитнеса.
  3. Затварят се търговските центрове и моловете, с изключение на магазините за хранителни стоки, лечебните заведения, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, банките, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори. Остават отворени магазините за строителни материали, тези от типа „Направи си сам“ като Баумакс и Практикер, магазините за черна и бяла техника и магазините за играчки. Работят и магазините за промишлени стоки, които не са в търговски центрове. Защо и по каква логика – пак не е ясно. Едва ли в магазините в моловете ще има някакви стълпотворения от хора, като тези в Джъмбо преди Коледа. Да не говорим какво би се случило, ако на 21 декември управляващите решат да отворят търговските центрове и гражданите се юрнат да купуват коледни подаръци. Дали в книжарниците по Главната ще има по-малко хора от тези в мола? Съмнително.
  4. Хотелите остават отворени. Според издадената министерска заповед, ресторантите и фитнесите в тях няма да могат да работят. За басейните и СПА-центровете обаче няма забрана. Вероятно, защото в сауните и парните бани на СПА – центровете хората се потят по-малко или не дишат.
  5. Преустановява се провеждането на всички културни и развлекателни мероприятия (кина, музеи, галерии, сценични прояви, концерти, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство и други). Забраната не важи единствено за театралните представления, които са единственото изключение. Те могат да се провеждат при сега действащите правила – запълва се само една трета от капацитета, зрителите да носят маски през цялото време и да седят на най-малко 1.5 м един от друг.

Според министъра на здравеопазването за театралните постановки е допуснато изключение, защото публиката там е статична и лесно може да се спазва дистанция. Не по-малко статична е обаче публиката в киносалоните, в операта или на симфоничните концерти. А какво да кажем за музеите и галериите, в които навалица не е имало дори в разгара на туристическия сезон в нормални години?!

  1. Не се допуска организирането и провеждането на събирания и тържества от частен характер (сватби, кръщенета, погребения и други) с присъствие на повече от 15 души.

Предвид това, че заведенията за обществено хранене и кафе-аперитивите не работят, подобни събирания могат да стават единствено в частни домове и къщи и вили по наем. Как ще бъде контролирана бройката на присъстващите на такива места е отделен въпрос. Дали ще се спазва дистанцията, която в заведенията що годе се съблюдаваше? Отговорете си сами, при положение, че вилите и къщите, които се дават под наем в радиус на 50 км от Пловдив за уикендите и празниците, са заети почти на 100 %.

Така че въвеждането на точно тези мерки едва ли ще доведе до рязък спад в броя на заболелите. Въведени по този начин, ограниченията няма да бъдат ефективни. Евентуално на броя на заразените, респективно заболелите, които се нуждаят от болнично лечение, може да се отрази преминаването на учениците на дистанционно обучение, но и там ефектът е под въпрос, предвид факта, че извън онлайн-уроците, тийнейджърите продължават да се събират, организират си яки домашни партита, а по-малките играят пред блоковете.

Далеч по-сериозен е проблемът с хората, които с ясното съзнание, че са заразени, но пък заболяването при тях е с по-слаба симптоматика, продължават да ходят на работа, не си правят PCR тестове, за да не бъдат карантинирани и така заразяват хората, които са в техния обсег. Не са малко и работодателите, които поощряват подобни практики.

Оптимизмът на министъра на здравеопазването, че резултат от локдауна ще има след 20 дни, не се споделя от мнозина. Тепърва очакваме последиците от Черния петък, когато пред магазините за техника се извиха огромни опашки.

Факт е, че броят на заразените вече е много голям и няма как да бъде ограничен. Също така е ясно и че много хора вече са минали през болестта. Какви са цифрите обаче е пълна мистерия предвид ограниченото тестване и високата цена на тестовете в България. Мерки трябва да има, но те трябва да бъдат подчинени на логиката. Защото половин година по-късно властите признаха, че затварянето на планини и паркове е било грешка, но какво от това.

Последни новини

Александър Йорданов се вживя в ролята на екзорсист: Без ГЕРБ злото ще ни завладее!

Според евродепутата България се е развивала успешно през последните 4 години  Евродепутатът Александър Йорданов призова за подкрепа на коалицията ГЕРБ/СДС на предстоящите парламентарни избори. В...

Държавата ощетена с ДДС за милиони от нагли схеми в сметоизвозването

  Далавераджията подвеждал умствено болни хора с цел източване на клон на фирма за сметосъбиране  Собственик на над 50 фирми е завлякъл държавата с милиони левове,...

Чешкият премиер смята, че е излишно да се чака одобрението от ЕС на „Спутник V“

Бабиш подчерта, че има пълно доверие в руската ваксина  Чешкият премиер Андрей Бабиш смята, че Чешката република може да започне ваксинация с руската ваксина срещу...

Кристиан Вигенин: ГЕРБ се провалиха с ваксинирането и е логично да се обърнем към други производители като тези на руската „Спутник V“

БСП ще промени наложения от десет години модел на ГЕРБ - управление, при което демократичните институции са една фасада на еднолична власт  "За десет години...