Димитър Данчев: Ставаме доброволци, защото не можем да останем безучастни пред ужаса в здравната система

0
322

Без търг са възложени поръчки за 3,2 милиарда лева за строителство на магистрали

 

„Отблизо видяхме ужаса на това, което се случва в здравната ни система, затова решихме да се включим в доброволческата инициатива“, сподели депутатът Димитър Данчев. „Няма как, когато човек гледа какво се случва в българските болници, това, което се случва с хората, които имат нужда от помощ, да остане безучастен. В нашата парламентарна група имаше доста колеги, които се разболяха“, каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ по Евроком. Той подчерта, че законодателната дейност на народните представители от левицата няма да изостава за сметка на доброволчеството.

Данчев обясни, че с колегите му от парламентарната група са се разделили на три екипа в доброволческата си дейност. Първата група ще работи на първа линия в ковид отделенията, а останалите – в помощ на РЗИ и на социалните служби по места из страната.

Данчев коментира в тв ефира и предложението за решение на Народното събрание за извършването на одит в държавното дружество „Автомагистрали ЕАД“. Причината за проверката на дружеството е, че в последните три години държавата му е възложила  изпълнение на различни дейности, свързани със строителството, най-вече на пътища – автомагистрала „Хемус“, отсечката Мездра – Видин.

„Тези поръчки възлизат на повече от 3,2 милиарда лева. Възложени са без търг, както трябва да е според закона. Използвана е вратичка в закона. Остава въпросът – има ли това дружество капацитета да извършва тази дейност? Как се гарантира защитата на държавния интерес за качеството? Когато се възлагат поръчки без ясни критерии, без да е ясно как точно се подбират кандидатите, които ще подизпълняват съответната дейност, не е ясно как се гарантира ефективното разходване на държавни средства“.

По повод сезирането на главния прокурор за проблемите във ВиК сектора от страна на левицата, Данчев заяви: „Отдавна алармираме за тези проблеми. По наше искане се взе решение за преглед на язовирите и ВиК сектора като цяло в началото на тази пролет. Още май месец предложихме да се обърне специално внимание на сектора, като се създаде необходимия фонд, който  да гарантира постоянния приток на инвестиции, защото проблемите там са много. Имаше много факти и обстоятелства от изнесената от министъра информация, която заслужава вниманието на прокуратурата, затова сезирахме и главния прокурор“.

По отношение на интервюто на Борисов в немски ежедневник, социалистът коментира: „Това беше своеобразно признание на министър-председателя по отношение на изнесените факти около живота му в Бояна. Статията е озаглавена с въпрос – защо един министър-председател трябва да спи, ограден от пистолет, злато, пари“.

Данчев обърна внимание и на приетия Бюджет 2021, който определи като нереалистичен: „Свидетели сме на едно неразумно харчене, което не съответства на анализите на редица авторитетни международни институции – от гледна точка на предвижданията за спад в икономическото развитие“.

„Харченето днес означава икономии в бъдещето. Затова е много важно как се харчат парите днес. Това, което виждаме обаче е, че управляващите бързат да харчат, очевидно водени единствено от идеята да потушат общественото недоволство“, категоричен е депутатът.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here