Изстраданите звуци на вълшебната цигулка

BIG5 AFISH.BG Изстраданите звуци на вълшебната цигулка

 

Недялка Симеонова (2.12.1901 – 14.03.1959) е първата българска цигуларка. Тя разнася славата на България от най-престижните музикални подиуми по целия свят.

 

За пръв път в нейно лице български виолинист стъпва на сцената на Карнеги хол. Наричат я детето-чудо, защото звездната й кариера започва от родното Хасково, където баща й – самоук музикант, слага в ръцете й цигулка, когато тя е шестгодишна, а само четири години след това, тя дава първия си самостоятелен концерт. 

 

В навечерието на Междусъюзническата война, през 1913 година, изключителното българско дете заминава за САЩ, където изнася множество благотворителни концерти. Средствата от тях дарява на БЧК в помощ на българите, пострадали от войните. Благодарение на стипендията, отпусната й от богати американци, Недялка Симеонова учи цигулка при Густав Хавеман и знаменития руски педагог проф. Леополд Ауер. Под тяхно ръководство талантливото дете се превръща в завършен музикант от световна класа. Свири на италианска цигулка „Галиано“ подарена и от български филантроп.

Виртуозната цигуларка изнася стотици самостоятелни концерти в Германия, САЩ, Белград, Прага, Братислава и Южна Америка. През 1932г. решава окончателно да се завърне в България, където е наградена със специален царски орден за граждански заслуги. През 1938г. следва в Дрезденската консерватория и се дипломира с отличен успех само за 6 месеца. Година след края на Втората световна война тя е назначена за редовен преподавател в Музикалната академия в София, а 2 години по–късно заема професорска катедра.

Новата власт в страната също оценя високо таланта на знаменитата българка и през 1950г. я удостоява с почетното звание “Заслужила арстистка” на България.

Жизненият й път продължава до 14 март 1959г., когато след продължително лечение, Недялка Симеонова умира от рак в парижката държавна клиника.
За живота и славната й кариера българката Живка Шамлиева, живееща във френската столица, написва книгата „Изстрадани звуци”, която бързо претърпява 4 издания, а авторката дарява част от средствата, реализирани при продажбата й на хасковската болница.

В чест на знаменитата цигуларка от 1971г. в родния й град Хасково се провеждат ежегодни празници Музикални дни „Недялка Симеонова“.

AFISH.BG

Последни новини

Крум Зарков: НС се превърна в орган, който подпечатваше решенията на изпълнителната власт

Самият факт, че премиерът не се явява в парламента по ключови въпроси, конституционната рамка на страната бе изкривена, коментира депутатът от БСП  Непрестанен скандал. Така...

При Слави няма министерство на културата. Ето възможните причини

Или остава едната единствена възможност - Веждю  Отсъствието на министър на културата в листата на Слави Тр. може да е по няколко причини:- забравили...

Борисов на инспекция в Брестовица: Подменяме изцяло водната мрежа

Премиерът обеща лозята да бъдат невредими  Премиерът Бойко Борисов е на инспекция в Брестовица, Пловдивско. Той е придружен от заместник-регионалния министър Николай Нанков и областния...

Руски депутат: Налице е опит за използване на Европейския съд по правата на човека за решаване не на юридически въпроси, а на политически

Сергей Железняк: Напълно очевидно е, че санкциите, които Европа се опитва да въвежда срещу Русия, за да угоди на Съединените щати, са преди всичко...