Корнелия Нинова: Видях ковид кризата от трите й страни

BIG5 ПРОФИЛ Корнелия Нинова: Видях ковид кризата от трите й страни
„Не мога да преживея смъртта на хора в отделението, в което работя като доброволец“, не скри лидерът на българските социалисти
Станах доброволец, защото бях болна, бях в болница, видях умората на лекарите, медицинските сестри и санитарите и реших, че когато изляза, ще помогна с каквото мога. Това споделих в ефира на bTV по повод интереса към мисията му на доброволец в ковид отделение в столична болница.
Има строга процедура за допускане на доброволци – попълват се няколко документа, декларации, получава се инструктаж:
Не е просто да отидеш. Правя каквото ми наредят лекарите и медицинските сестри – чистим помещенията, дезинфекцираме коридорите и помещенията, носим храната от стола до отделението, караме я с колички, лекарства от склада в отделението, преобличаме болните, помагаме им да се хранят. Когато някой е изписан, след него чистим леглото, дезинфекцираме, сменяме чаршафи. Следобед се събират и се изнасят биологичните и токсичните отпадъци в определени чували. Има страхотен ред, разкрих ангажиментите с и в специализираното отделение на Окръжна болница в София.
Не намирам работата за физически тежка, но емоционалният и психическият момент за мен са трудни: Не мога още да преживея смъртта на хора, които видях в нашето отделение и на които няколко дни съм помагала. Това е емоционалният проблем, не мога да свикна с това.
По повод критиките, че с доброволчеството си прави пиар, призовавам: Заповядайте, има достатъчно работа за всички. Само един ден, не повече. Като видите очите на лежащите в отделението, ще си промените мнението. Нуждата от подкрепа и помощ, недостатъчното кадри, уморените хора. Опитайте. Видях трите страни на ковид кризата. Бях болна, знам каква е битката, защото при мен беше трудно. Сега съм на страната на тези, които се грижим за болните. Виждаме труда, умората, усилията на лекарите и медицинските сестри. Освен отва съм председател на парламентарна група – там, където взимаме решенията и се правят законите, и където носиш отговорност за милиони хора, когато натиснеш копчетото – в парламента. Това ме прави по-пълноценна при вземането на решения. Знес депутат от ГЕРБ – лекар си позволи сарказъм по отношение на доброволчеството. Казах им и на тях – елате само един ден при нас и много ще се замислите преди да натиснете бутона за гласуване, няма да го правите механично.
Първостепенен въпрос в здравната криза е липсата на кадри: Трябва да решим въпросът с лекарите, медицинските сестри – тяхното заплащане и професионално развитие. Затова предлагаме заплатите им да не зависят от ситуацията, а да има държавна наредба за определяне на заплащането на хората в здравеопазването. Тоест да бъде гарантирано базовото им заплащане – оттам нататък всяка болница може да надгражда. Държавата да плаща специализациите, за да се развиват младите кадри в медицината. Вчера си говорих с лекарския екип в отделението – те казват, че им трябват млади хора.
По повод искането на левицата за изслушване на Борисов в парламента, посочих: Искаме в България да се спазват законите и Конституцията еднакво от всички. Няма министър-председател в Европа, който една година да не е стъпвал в парламента, особено в криза. Борисов дава интервюта и послания от Фейсбук и джипа си. Така не се управлява държава държавнически. Щяхме да го питаме – тъй като той е единственият, който участва в Съвета на ЕС, където се взема решение кои ваксини, по кой начин, как ще се финансират. От нас се искаше парламентът да даде правомощия на МС по тази тема – за преговорите с ЕС и доставките на ваксини. Затова искахме да дойде и да ни информира. Щяхме да питаме, например, защо в решението е записано, че една определена ваксина, която преди това България е отказала – не се знае защо, след това от европейските органи са се обадили и са казали, че ние сме единствените, които сме отказали, и Борисов се е съгласил – и днес парламентът трябваше допълнително да даде разрешение тази ваксина да бъде включена. Щяхме да питаме – какво е наложило това непостоянно поведение.
Като друг от големите проблеми на кризата посочих недоверието на българските граждани към решенията на институциите.
Освен здравният момент, има социално-икономически. Защо настоявахме днес да се запише, че ваксината ще бъде безплатна и доброволна? Настоявахме, защото нямаме доверие в това, което казват управляващите от мнозинството. Действията на управляващите днес доказват хаоса в управлението на кризата. Министърът твърди, че ваксините ще бъдат доброволни и безплатни. Ние призоваваме да се запише в закона. ГЕРБ и Обединени патриоти гласуват „против” – и предложението отпадна. Отдавна управляващите не излагат мотиви за гласуванията си и решенията, които вземат. Правят всичко на инат и след това обвиняват българския народ, че не носят маски.
По темата за водната криза, заявих: Няма управление, което да гарантира сигурност и стабилност в държавата. Идва един министър – говори едно, идват други двама след него – говорят обратното. Накрая Борисов ги вика и се оказва нещо ново. Да погледнем сериозно на въпроса – вижте доклада на Държавна агенция по метрология и технически надзор – прави ревизия на язовирите и казва, че има 700 опасни язовира в момента. Вижте Доклада на държавната комисия за енергийно и водно регулиране за ВиК сектора – казва се, че нито едно от ВиК дружествата не отговаря на плана, който са му заложили и дали. Вижте анализ на НСИ – инвестициите във водопреносната мрежа са се увеличили за година, но са се увеличили и течовете – 60 процента от водата изтича някъде. Какви са решенията на правителството и какво трябва да се направи? Първи проблем- създадоха ВиК холдинг с 1 милиард лева капитал – нещо да сте чули за него да прави? Създадоха държавно дружество, което да управлява язовирите и отпуснаха 500 милиона за ремонт на язовири. Хвърлят се пари, а ефектът е обратен – все повече вода изтича. В същото време постоянно вдигат цената на водата за хората.
Представих в тв ефира предложенията на левицата по този проблем: държавни инвестиции за възстановяване на Напоителни системи, инвестиции за възстановяване на водопреносната мрежа. Тя припомни, че от БСП са внесли предложение в бюджета за 1 милиард лева такива инвестиции– вместо това, по думите й, управляващите са позволили на всеки земеделец да боде земята и там, където тръгне вода, да си полива.
Ние сме „за” това държавата да има роля в ключовите сектори – железопътна инфраструктура, енергийна, водна. Против сме тези ключови сектори да се дават на концесия и да се продават.
На въпрос за възможността за отлагане на редовните избори, бях категорична: Не сме обсъждали този въпрос, не е поставен официално. Виждаме, че различни говорители се пускат, за да тестват общественото мнение. Нашата позиция на този етап е да се проведат редовните избори така, както са предвидени – през месец март.
Корнелия Нинова, фейсбук

Последни новини

Bloomberg: Над 60 хиляди компании по целия свят са хакнати поради уязвимост в софтуера на Microsoft

Според агенцията, ако броят на жертвите продължи да расте, инцидентът може да се разглежда като глобална криза в киберсигурността  Най-малко 60 000 организации по целия...

Николай Марков: И по турско не е имало толкова разпасан и крадлив башибузук в клетата ни територия

Обещаниия, клетви, предателства и пореден позор - това ще последва, пише в социалната мрежа експертът по национална сигурност  "Политическата кошница с обещания е препълнена със...

Съветът на Европа пак призова България да ратифицира Истанбулската конвенция

България подписа конвенцията през април 2016 г., но не я ратифицира  Съветът на Европа призовава държавите, които са подписали Истанбулската конвенция, но са я ратифицирали,...

Андрей Миронов, синеокият блян на жените, джентълменът на руското кино

Големият руски актьор е роден на 7 март 1941 година и до последния си дъх остава на сцената Един, безспорно, от най-обаятелните актьори на 20-и...