Безрезултатно заседание на Историческата комисия София – Скопие. Проф. Ангел Димитров: Няма напредък, Скопие се опитва да дискредитира България

BIG5 АКЦЕНТИ Безрезултатно заседание на Историческата комисия София - Скопие. Проф. Ангел Димитров: Няма...

 

Без резултат приключи единайсетата среща на Съвместната експертна комисия по историческите въпроси между България и Република Северна Македония. Това обяви съпредседателят ѝ от българска страна проф. Ангел Димитров, предава БНТ.

 

В два поредни дни се проведе видеоконферентно заседание на Комисията, създадена в изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония.

Историците от София и Скопие още не могат да постигнат съгласие по употребата на термина „македонски“, за да подпишат протоколите от предходни срещи. Появява се несъгласие между историците от двете страни относно общ текст, който трябва да бъде предложен на двете правителства за чествания относно цар Самуил – тема, по която вече беше постигнат компромис.

проф. Ангел Димитров, съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси:

Няма направена дори една миниатюрна стъпчица напред в нашата работа. Завършваме една година, единайсета среща, а се оказва, че се движим толкова бавно, с такова костенурско темпо, че не се очертава… Животът на един Договор, за да бъде изпълнен, съвсем не се брои с дълголетието на костенурките и много ми се иска в следващата година, ако работим пълноценно, наистина да направим това, което се очаква от нас заради подписания Договор за приятелство и добросъседство.

„След една установена практика при седмата и осмата среща, след деветата нашите колеги отказаха да подписват протоколите, като настояваха за употребата на прилагателното „македонски“ навсякъде, което вече влизаше в противоречие от една страна с утвърдената практика, а от друга и със самото желание на Република Северна Македония за общуване, което тя беше изразила със свой документ, със своя нота до ООН. Не искам да се спирам подробно на този момент. За това биха могли да говорят представители на Министерство на външните работи, но е факт, че блокирайки подписването на протоколите, вече в момента сме две срещи без протоколи, донякъде поставя под съмнение нашата работа. Без документ, който ясно изразява какви дискусии са водени, какви решения са взети, действително нещата изглеждат някак несигурни и подсказват за едно нежелание да се работи по-интензивно и по-резултатно“, допълни съпредседателят на комисията.

„Защо се получава така? Ще го кажа със съжаление, защото нашите наблюдения подсказват, че появата на тази нова позиция от страна на нашите колеги е част от политическо отношение, от един опит за дискредитиране на България и българската държавна позиция, която започва след октомври миналата година“, допълни още проф. Димитров.

Дискусията за цар Самуил показа отстъпление от вече подготвен съвместен текст до правителствата на България и Северна Македония за съвместното му честване, каза още проф. Ангел Димитров.

„Непрекъснато се говореше от нашите приятели от Република Северна Македония при това на политическо ниво и в медиите, че комисията е отхвърлила три периода от своята работа, отразени в учебниците и се споменаваше освен старата история и периода на Средновековието и дори ранния период на османското владичество тук на Балканите.

Ние сме много много далеч от завършване на работата по учебниците, които интерпретират, обучават децата в 7-мо отделение за Средновековието. Нашите бележки бяха около 14 точки, ние сме в момента на 4-а. При това днес тази четвърта точка, която е свързана с цар Самуил, отново беше безрезултатна. За съжаление показа още нещо. Едно отстъпление от вече подготвен съвместен текст до двете правителства за съвместно честване на една такава забележителна историческа личност, каквато е цар Самуил“, каза още проф. Димитров.

Той посочи, че много му се иска следващата година да направи това, което се иска от комисията заради подписания Договор за приятелство и добросъседство.

 

Съпредседателят на Комисията от македонска страна проф. Драги Георгиев определи дискусията като многослойна, но се съгласи с проф. Димитров, че дискусията е безрезултатна.

проф. Драги Георгиев: Относно работата на комисията. Започна се с учебниците. С четвъртата забележка на учебниците от 7-мо отделение. Главна точка беше представянето на Самуиловата държава в учебниците по история. За жалост и тук не постигнахме съгласие.

Комисията ще се събере онлайн отново следващата седмица.

Последни новини

Столтенберг: ЕС не може да защити Европа

Генералният секретар на НАТО: Повече от 90% от хората в Европейския съюз живеят в държава от НАТО. Но само 20% от разходите за отбрана...

Мустафа Карадайъ: Нашите послания целят рестарт на държавата

Ние от ДПС апелираме към всички системни политически сили заедно да настояваме за свободни, честни и демократични избори. Нека изпълнителната власт и държавните органи...

Северна Македония готова българите да се преброяват като отделна етническа група, но без промени в конституцията

Външният министър Буяр Османи поясни, че от българска страна не е поставяно нито официално, нито неофициално искане за вписване на българите като етническа група...

Александър Симов: bTV е “болонката” на властта

Нагласата за промяна у хората е голяма. Не оставяйте държанките на властта да ви уплашат да гласувате, призова депутатът от БСП  „Истинският журналист трябва да...